שאלה: למי יש סיכון מוגבר לפתח שרירנים?
תשובה: לא ידוע מה הסיבה לגדילת השרירן ומדוע לאחת השרירן נשאר בגודל קבוע בעוד שלאחרת השרירן גדל במהירות. – ידוע
דף הבית > שאלה: מה הם התסמינים ששרירן עלול לגרום?
פרופ' דוד סוריאנו הינו מומחה למיילדות, גינקולוגיה ופוריות. מנהל המרכז 4women. סיים את התמחותו ברפואת נשים ויולדות במרכז הרפואי ע"ש שיבא, תל השומר. שימש כיו״ר החברה הישראלית לאנדוסקופיה גינקולוגית (2014-2017). ייסד וניהל את המרכז לטיפול הרב תחומי לטיפול באנדומטריוזיס בתל השומר. השתלם במרכזים מובילים בארה״ב, צרפת, בלגיה, וגרמניה. מרצה בכנסים בארץ ובעולם. פרופסור לרפואה בחוג למיילדות וגינקולוגיה באוניברסיטת תל אביב. מנתח בכיר באסותא רמת החייל, בי״ח רפאל וב HMC.
לקריאה נוספת
תשובה: לא ידוע מה הסיבה לגדילת השרירן ומדוע לאחת השרירן נשאר בגודל קבוע בעוד שלאחרת השרירן גדל במהירות. – ידוע
תשובה: כריתת שרירנים הבולטים לחלל נעשית באמצעות היסטרוסקופיה ניתוחית. לעיתים רחוקות, כאשר בדופן הרחם מצויים שרירנים מרובים וגדולים, נאלצים לבצע
תשובה: במהלך ההריון השרירנים לא בהכרח גדלים, אך לעיתים הגדילה המואצת גורמת לנמק במרכז השרירן, הגורם לכאב בטן עז, שמחייב
תשובה: שרירן הינו גידול שפיר של שריר הרחם. למעשה זהו הגידול השכיח ביותר באשה המתפתח באחת מכל שלוש נשים בגיל הפריון. השרירן מאובחן בד"כ בנשים מעל גיל 35 וסיבות הופעתו אינן ברורות אך ידוע שגדילתו תלויה בהורמון האסטרוגן. לנשים רבות אין כלל תלונות והממצא הינו אקראי ומתגלה בבדיקה גינקולוגית או סונוגרפית.
תשובה: שרירן הינו גידול שפיר של שריר הרחם. ישנם גידולים לא שפירים של שריר הרחם, נדירים ביותר (כ- 0.1% מכלל המקרים). לא ניתן על פי בדיקה גינקולוגית, בדיקת אולטראסאונד או ע"י בדיקות דם לאבחן מה הוא סוג הגידול באופן מוחלט אך מוסכם כי שרירנים אשר אינם גורמים לתסמינים, אינם גדלים בקצב מהיר אינם דורשים טיפול.
תשובה: מעקב בלבד: מרבית הנשים עם רחם שרירני אינן זקוקות לטיפול תרופתי או ניתוחי. שיעור הנשים באוכלוסייה שברחמן שרירן הינו
תשובה: רוב השרירנים מאובחנים במהלך בדיקה שגרתית, במהלך בדיקה גינקולוגית ניתן להתרשם משינוי בגודל הרחם, ממבנה לא סדיר דבר המחשיד לנוכחות שרירן. מקובל להגדיר את גודל הרחם על פי שבועות הריון. האבחנה מאוששת ע"י בדיקת אולטראסאונד בטני ונרתיקי. לעיתים יש צורך בהערכה נוספת על מנת לוודא כי מדובר בשרירן ולא בממצא אחר (כגון אדנומיוזיס, ממצא שחלתי, פוליפ תוך רחמי ועוד). לשם כך ניתן לעיתים רחוקות יש צורך בבדיקות הדמיה נוספות (CT, MRI).
הדרך המיטבית להערכת חלל הרחם ולדעת האם השרירן בולט לחלל הינה ע"י היסטרוסקופיה אבחנתית אשר מדגימה את השרירן בנקל.
תשובה: רחם בנוי משלוש שכבות: החלק הפנימי נקרא רירית הרחם או האנדומטריום מדובר על שכבה דקה אשר גדלה בהשפעת הורמוני המין ואחראית על השתרשות העובר ועל הופעת הדימום הווסתי, החלק העיקרי דופן הרחם- המורכב כולו משריר הרחם, והשכבה החיצונית הסרוזה. שרירנים הבולטים לחלל נקראים שרירנים תת- ריריים (סב-מוקוזליים), השרירנים הנמצאים בדופן השירית נקראים שרירנים תוך דופניים(אינטרא-מוראליים) והשרירנים הבולטים לחלל הבטן תת סרוזיים.
השרירנים הבולטים לחלל (סוב-מוקוזליים) הם אלו האחראיים למרבית התסמינים.