חיפוש

רזרבה שחלתית

נשים רבות מוטרדות מנושא הרזרבה השחלתית, בד״כ בעקבות הגיל, או כתוצאה מניתוחים כגון כריתת ציסטה שחלתית או לאחר טיפולים רפואיים אשר עלולים לפגוע בתפקוד השחלתי. בסקירה קצרה זו ננסה לענות על השאלות העיקריות המעניינות נשים רבות ובמיוחד  נשים במהלך טיפולי פוריות.
פרופ' דוד סוריאנו

פרופ' דוד סוריאנו

פרופ' דוד סוריאנו הינו מומחה למיילדות, גינקולוגיה ופוריות. מנהל המרכז 4women. סיים את התמחותו ברפואת נשים ויולדות במרכז הרפואי ע"ש שיבא, תל השומר. שימש כיו״ר החברה הישראלית לאנדוסקופיה גינקולוגית (2014-2017). ייסד וניהל את המרכז לטיפול הרב תחומי לטיפול באנדומטריוזיס בתל השומר. השתלם במרכזים מובילים בארה״ב, צרפת, בלגיה, וגרמניה. מרצה בכנסים בארץ ובעולם. פרופסור לרפואה בחוג למיילדות וגינקולוגיה באוניברסיטת תל אביב. מנתח בכיר באסותא רמת החייל, בי״ח רפאל וב HMC.

תוכן עניינים

כיצד ניתן להעריך תפקוד שחלתי?

• פרופיל הורמונלי ביום 2-4 למחזור הוסת. בודקים רמות הורמונים FSH ו LH וכן רמות E2. רמות הורמון FSH גבוהות מצביעות על רזרבה שחלתית ירודה.

• בדיקת רמות ההורמון AMH הינה המדוייקת ביותר, נעשית בכל שלב של המחזור גם תוך כדי נטילת גלולות וגם בילדות. הורמון זה מייצג את הזקיקים הקטנים בשחלה המהווים את הרזרבה השחלתית.

• בדיקה באמצעות אולטראסונד – בבדיקה זו, מתבצעת ספירה של הזקיקים הקטנים הבלתי בשלים ((AFC- antral follicle count.  מספר נמוך של זקיקים מעיד על רזרבה שחלתית ירודה.

• בדיקת תגובת השחלות לגירוי שחלתי ולטיפולי פוריות קודמים. תגובה נמוכה מעידה על רזרבה שחלתית ירודה.

מי צריכה לעבור הערכה זו?

הערכה זו חשובה במיוחד לנשים עם ציסטה אנדומטריאלית גדולה, קיימים דיווחים אשר הראו פגיעה ברזרבה השחלתית כתוצאה מעצם נוכחות הציסטה השחלתית

נשים אשר עברו כריתת ציסטה שחלתית במיוחד אלו אשר עברו כריתת ציסטה דו צדדית, אלו אשר אמורות לעבור ניתוח חוזר, 

נשים בגיל > 37 אשר מעוניינות לדחות את ההריון ואלו לאחר טיפולים שונים.

במקרים רבים הערכה זו נעשית לפני ואחרי התערבות ניתוחית כגון במקרה של נשים עם אנדומטריוזיס המערבת את השחלות באופן משמעותי. 

האם ניתן לשמר ביציות?

ניתן כיום לבצע הקפאת ביציות לנשים אשר מעוניינות לדחות את גיל ההריון מסיבות שונות, ניסיון רב הושג בשנים האחרונות אשר הראה כי ניתן להקפיא ביציות ולאחר הפשרתן לבצע הפרייה תקינה והשגת עוברים תקינים לשם החזרתם לרחם.

השאירי פרטים ונחזור אליך

לקריאה נוספת

צילום רחם

את מנסה להרות וזה לא קורה וכעת רופאך מפנה אותך לבצע צילום רחם, הוא מסביר כי בעזרת בדיקה זו ניתן לראות את מבנה הרחם: האם קיים מום רחמי? מחיצה או רחם דו קרני, האם ישנם פגמים בחלל כגון שרירן הדוחק את החלל או פוליפ? ובעיקר האם המעבר בחצוצרות והפיזור לאגן תקינים.

קרא עוד »

שחלות פוליציסטיות

נשים רבות, בעיקר צעירות המתלוננות על מחזור לא סדיר, נשלחות לביצוע בדיקת אולטראסאונד המדגימה שחלות פוליציסטיות. שחלות פוליציסטיות מאופיינות בכך שהן גדולות יחסית (פי 1.5 עד פי 3) ומכילות מספר גדול של זקיקים, לפחות 12 זקיקים, מפוזרים בהיקף השחלה ומעניקים לה מראה טיפוסי של "מחרוזת פנינים".

קרא עוד »

הקפאת ביציות

מאגר הביציות בשחלות האישה אינו גדל או מתחדש במהלך החיים, אלא להפך, אישה נולדת עם כמות קבועה אשר כבר בחיים העובריים מספרן פוחת כך עד להתחלת ההתבגרות המינית, ומאגר הביציות הפוטנציאלי בגיל הפוריות עומד על 200-300 אלף ביציות אשר במהלך החיים הולך ופוחת. לא רק זאת אלא שטיב הביציות משתנה עם הגיל ומעל גיל 44 כמות הביציות התקינות זעום.

קרא עוד »

חצוצרות והידרוסלפינגס

לחצוצורת תפקיד מרכזי בהשגת הריון. שם מתרחש המפגש בין הביצית לתא הזרע ושם מתפתח העובר בימיו הראשונים. פגיעה בחצוצרה עלולה למנוע הריון או לגרום להריון חוץ רחמי. 
הידרוסלפינגס – מצב בו החצוצרה חסומה ומלאה בנוזל, עלול לגרום לפגיעה בשיעור השגת ההריון גם במקרים של הפרייה חוץ גופית.

קרא עוד »
גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן