חיפוש

פרימנופאוזה

המאמר נכתב על ידי: פרופ' דוד סוריאנו

המאמר נכתב על ידי: פרופ' דוד סוריאנו

פרופ' דוד סוריאנו הינו מומחה למיילדות, גינקולוגיה ופוריות.

כמרפאה העוסקת בבריאות האישה, אנו מוצאים את עצמנו מטפלים באופן תדיר בנשים בגילאי 45-50 המופיעות עם תלונות של דימום מוגבר או לא סדיר. חלקן סובלות מזה תקופה ארוכה, חלקן פנו בעבר לבירור או ייעוץ וחלקן החליט לפנות כעת לייעוץ עקב ההחמרה והופעת תסמינים נוספים.

נשים רבות מתלוננות על השינויים הקשורים לדימום הווסתי , שהפך מוגבר או לא סדיר, לעיתים מוגבר מאד שמוביל לאנמיה. שיעור גדול מקרב נשים אלו מתלוננות על תלונות רבות נוספות כגון חולשה, וכאבי שרירים, בעיות שינה, שינויים במצב הרוח, ירידה בחשק המיני ולעיתים גלי חום ותחושת דפיקות לב מוגברות.
חלקן ביצעו בדיקות הורמונליות שערכיהן נמצאו תקינות. העובדה שתסמינים אלו שונים בין אישה לאישה, מקדימים לעיתים בשנים את גיל הפסקת הווסת, וכי יכולים להופיע ולהעלם, עם בדיקות הורמונליות תקינות, מוסיף לבלבול ודוחה אבחנה וטיפול מיטבי.

בגילאים האלו, שיעור הנשים עם רחם שרירני, מוגדל עקב גדילת שרירנים (מיומות) אינו מבוטל ולכן רבות מייחסות את כלל התסמינים לנושא זה. רבות מייחלות שהווסת כבר תסתיים ותקופה זו שלפני המנופאוזה תסתיים בתקווה לשיפור בכלל תלונותיהן.
תקופה זו של גיל מעבר יכולה להמשך שנים ונובעת משינויים הורמונליים, מדובר בתקופה מיוחדת הדורשת התייחסות מיוחדת הנקראת פרימנופאזה או גיל המעבר .
נשים רבות בתקופה זו מנסות לשפר את איכות חייהן ולמצוא הקלה ע״י תזונה, פעילות גופנית וטכניקות להפחתת מתחים כמו יוגה או מדיטציה ורפואה משלימה.

מה מאפיין את התקופה הפרימנופאוזלית?

המאפיין הבולט הוא שהתסמינים אינם עיקביים. יכולים להופיע ולהעלם, חודשים טובים יותר וחודשים טובים הרבה פחות, מספר חודשים ללא דימום ווסתי ולאחריהם הופעת דימום כבד שלא נפסק. כל זאתזאת בתקופה שנשים רבות נמצאות בשיא הקריירה, או בשיא פריחתן, שואפות להגשים ולהתעצם, תקופה שנשים מבקשות לבצע שינויים בחייהן על מנת לפרוח.

מהם התסמינים של גיל המעבר או פרימנופאוזה?

הירידה ברמות ההורמונים יכולה לגרום לקשת של תסמינים היכולים להמשך על פני מספר חודשים או שנים. לחלק מהנשים תסמינים אלו יכולים לגרום לאי נוחות בדרגות שונות ואילו חלק אחר מהנשים לא יסבול כלל. לכן חשוב למלא שאלון גיל המעבר לפני החלטה על טיפול

שינויים במחזור החודשי

אחד הסימנים הראשונים הינו הפרעות בסדירות מחזורי הוסת. בתחילה הם מתקצרים ובהמשך מתארכים. חלים גם שינויים בכמות הוסת , בד״כ דימום מוגבר, מלווה בקרישים, אשר יכול להוביל לחרידה בברזל ובהמוגלובין. שכיחות תופעות דימום בין הוסתות הופכת לשכיחה יותר.

גלי חום

גלי חום הינם תחושה פתאומית של חום בפלג הגוף העליון : פנים, צוואר, חזה, גב וזרועות. גלי החום יכולים להיות מלווים בהזעה. עוצמתם יכולה להיות החל מלא מורגשים ועד ליכולתם להעיר משינה. משך גל החום נע בין מספר שניות ל 5 דקות.

שינויים בנרתיק ובשלפוחית

תלונות כגון יובש בנרתיק, אי נוחות וצריבה, דימום קל לאחר קיום יחסים. תלונות של דחיפות ותכיפות במתן שתן, זיהומים חוזרים בדרכי השתן ובריחת שתן במאמץ.

יחסי מין

חלק מהנשים בגיל זה חשות בפריחה ותחושת סיפוק, ולעומת זאת אחרות מתלוננות על ירידה בליבידו, תחושת אי נוחות או כאבים בקיום יחסים. בגיל זה, למרות השינויים ההורמונליים, יש להעזר באמצעי מניעה.

הפרעות בשינה

תלונות שכיחות בקרב נשים בגילאים אלו קשורות לטיב השינה, קושי להרדם או התעוררויות תכופות. תחושת עייפות ולעתים גלי החום וההזעה המופעים בדרך כלל בלילה פוגעים באיכות השינה.

שינויים במצב הרוח

עייפות, דכדוך, תחושת חוסר מיצוי, חוסר סיפוק, לעיתים תחושת ירידה בזכרון וביעולת להתרכז לאורך זמן קשורים לשינוי בהפרשת האסטרוגן. יש לברר תלונות אלו באופן יזום בעת היכרות עם המטופלת.

תלונות קדם ווסתיות- PMS

תלונות המוכרות לחלק מהנשים כתלונות קם ווסתיות עלולות לךהופיע לפרקים. גודש ורגישות ניכרת בשדיים, נפיחות בטנית ואגירת נוזלים מלווה במתח נפשי, עצבנות יתר מאפיינות תקופה זו.

שינויים במבנה הגוף

אחת התלונות השכיחות בגיל זה נובעת משינויים בחלוקת השומן, עגירת שומן באזור המתניים, , ירידה בנפח השרירים, שינוי בגמישות, הופעת כאבי שרירים, וכאבי מפרקים.

אוסטאופורוזיס

על מנת לשמר רקמת עצם בריאה ותקינה מתקיים תהליך של בנייה ופירוק מסת העצם התלוי בין השאר ברמת אטסטרוגן תקינה ירידה בהפרשת אסטרוגן עלולה להוביל לפגיעה בתהליך אשר מוביל לאבדן צפיפות עצם וסכנת יתר לשברים. תהליך זה הוא רב שנים ומופיע בגיל המבוגר יותר. טיפול הורמונלי עשוי להאט תהליך זה.

טיפול ע״י שינוי באורח החיים תזונה ופעילות גופנית

בשנים אלו ישנה חשיבות יתרה על שמירה על כללי בריאות תקינה, ולעיתים יש צורך בשינוי אורח חיים :

• תזונה מותאמת המבוססת על מזון דל שומן וכולסטרול ועשירה בסיבים ממקור ירקות ופירות ומועשרת בויטמינים ומינרלים ובכלל זה סידן.
• הפחתה במשקל.
• פעילות גופנית כגון הליכה או ריצה לפחות 3 פעמים בשבוע. אימוני כוח לשימור מסת שריר.
• במקרים של יובש נרתיקי להשתמש במסככים על בסיס מיימי.
• תוספי מזון, טיפול מבוסס על צמחי מרפא

ראי  גם הטיפול הטבעי בגיל המעבר 

טיפול הורמונלי חליפי בגיל המעבר

יש לשקול התחלת טיפול הורמונלי בעת הופעת תסמינים הפוגעים באיכות החיים ולא השתפרו בעקבות שינוי אורח חיים ותזונה.
מומלץ לשקול התחלת טיפול גם בעת הופעת תסמינים קלים בגיל מתחת ל 45 באם הווסת פסקה ומומלץ על התחלת טיפול גם ללא תסמינים באם הווסת פסקה בגיל 40. כך גם במקרים של בדיקת צפיפות עצם לא תקינה אוסטאופניה/אוסטאופורוזיס

אין חובה או הכרח ליטול טיפול הורמונלי נוסף או חליפי
במיוחד בהעדר תסמינים או באם קיומם אינו מפריע לאיכות חיי היומיום. חשוב לזכור כי מטרת הטיפול הינה העלמת תסמינים קיימים ולאו דווקא כטיפול מונע של תופעות עתידיות העלולות להופיע בהמשך.

הטיפול ההורמונלי בגיל המעבר מבוסס על שילוב אסטרוגן זהה ביולוגית ופרוגסטרון  משום שתוספת הפרוגסטרון מגינה מפני ההשפעה השלילית של טיפול באסטרוגן על רירית הרחם.
יש להעדיף טיפול הורמונלי עם השפעה מינימלית על רירית הרחם ורקמת השד.

ניתן להימנע ממתן פרוגסטרון, ולטפל באסטרוגן בלבד בנשים שעברו כריתת רחם ואינן סובלות מאנדזומטריוזיס. החלטה על נטילת ההורמונים חייבת להעשות לאחר שיקול דעת והכרת עברה הרפואי, המשפחתי ואורח החיים של המטופלת ולאחר דיון את היתרונות והחסרונות של הטיפול כולל הכרת כלל האלטרנטיבות כולל טיפול המבוסס על תזונה ונטורופטיה.

אז איך מתחילים?

מתחילים ביצירת קשר, ופגישה היכרות בה נבצע הערכה מקיפה , תמלאי שאלון היכרות מפורט ושאלון גיל המעבר העוסק בכלל האספקטים של השינויים אותן את חשה, הפיזיים והנפשיים.
נוודא שאין סיבות אחרות לתלונותייך ע״י בדיקת מקיפה כולל בדיקת אולטראסאונד גינקולוגי. נוודא כי ביצעת בדיקת שד, משטח מצוואר הרחם, ממוגרפיה ו/או אולטראסאונד שד ובעת הצורך בדיקת צפיפות העצם. תבצעי בדיקות דם מקיפות ונציע טיפול המותאם לתלונותייך.

המאמר נכתב על ידי :  

פרופ' דוד סוריאנו הינו מומחה למיילדות, גינקולוגיה ופוריות.
מנהל את מרכז המומחים לרפואת נשים ברמת החייל, 4women, מנתח בכיר באסותא וב-HMC  ובבי"ח רפאל. פרופ' סוריאנו מומחה בתחום הכירורגיה הגינקולוגית, מבצע היסטרוסקופיות אבחנתיות וניתוחית מזה למעלה משני עשורים.  

השאירי פרטים ונחזור אליך

לקריאה נוספת

הטיפול הטבעי בגיל המעבר

כיצד לנהל את גיל המעבר באופן טבעי?
ישנן דרכים רבות בהן נשים יכולות לתמוך בגופן במהלך גיל המעבר והמנופאוזה כדי להבטיח בריאות אופטימלית ולהפחית את הסיכון לסיבוכי גיל המעבר ולפגיה באיכות החיים

המשך קריאה »
יובש נרתיקי

הורמון האסטרוגן שומר על בריאות הנרתיק שלך בכך שהוא פועל כחומר סיכה טבעי. זה גם מגרה את התאים בדופן הנרתיק שלך כדי לעודד נוכחות של חיידקים 'טובים' המגנים מפני זיהום.
האסטרוגן פועל על רקמת הנרתיק ושומר על האלסטיות המתאימה.

המשך קריאה »
תסמיני שלפוחית שתן ומעי

העמדת נושא הטיפול בנשים בגיל המעבר כתחום מוביל במרפאתנו נוצר מתוך מחשבה שניתן לאזן, לשפר איכות חיים עי מתן מענה רפואי מקצועי רב צוותי, המתייחס לשינויים הנפשיים והגופניים כמכלול, ולהעניק טיפול מבוסס על ראיות רפואיות.

המשך קריאה »
שאלון גיל המעבר

החזון שלנו העמדת נושא הטיפול בנשים בגיל המעבר כתחום מוביל במרפאתנו נוצר מתוך מחשבה שניתן לאזן, לשפר איכות חיים ע״י מתן מענה רפואי מקצועי רב

המשך קריאה »
שינויים באורח חיים

הארכת תוחלת החיים והצטברות מידע רפואי ובעיקר המדיה החברתית והתקשורת גרמו ליתר ההתעניינות בנושא גיל המעבר וההשלכות על איכות החיים. במשך שנים,  נשים נמנעו מלהתלונן

המשך קריאה »
טיפול בלייזר וגינלי

טיפול בלייזר וגינלי הינו טיפול חדשני המנצל את אנרגיית הלייזר לגירוי גדילת תאי רירית הרחם בקירות הנרתיק. טיפול זה מכוון לשיפור תסמינים כגון יובש בנרתיק,

המשך קריאה »
טיפול הורמונלי זהה ביולוגית בעזרת פלט

הטיפול המתקדם ביותר בתחום הטיפול הורמונלי זהה ביולוגית לנשים הסובלות מפגיעה באיכות חייהן על רקע תלונות גיל המעבר ,שייך לטיפול עי כמוסה (קפסולה) המוחדרת מתחת לעור, המכילה שילוב של אסטרוגן, פרוגסטרון וטסטוסטרון זהים ביולוגית.

המשך קריאה »
גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן