טיפול הורמונלי חלופי (HRT) הוא טיפול יעיל לנשים המתמודדות עם תסמיני גיל המעבר, כמו גלי חום, שינויים במצב הרוח, בעיות שינה, ותופעות יובש בנרתיק. עם זאת, קיימים מיתוסים ובלבול סביב השימוש בטיפול זה. במאמר זה נסביר מהו טיפול הורמונלי חליפי, למי הוא מתאים, ומהם היתרונות והסיכונים שבו.
התסמינים של גיל המעבר קשורים לירידה ברמות ההורמונים המופרשים דרך קבע מהשחלות. מתן טיפול הורמונלי חליפי, פועל על ידי מתן חליפי של אסטרוגן ופרוגסטרון. קיים דיון רב סביב נושא ההורמונים החליפיים. הדיון סובב סביב הנושאים הבאים: האם כל אחת שהווסת פסקה צריכה טיפול הורמונלי חליפי? עד כמה טיפול הורמונלי בטוח? האם קיימים סוגים שונים של תחליפי אסטרוגן? איזה הורמונים קיימים? האם קיימות אלטרנטיבות לתחליפי ההורמונים?

מהו טיפול הורמונלי חליפי?
טיפול הורמונלי חליפי פועל על ידי מתן תחליפי הורמונים לנשים שחוות ירידה ברמות ההורמונים המופרשים מהשחלות, בעיקר אסטרוגן ופרוגסטרון. הטיפול נועד להקל על התסמינים של גיל המעבר ולשפר את איכות החיים של המטופלות.
סוגי הטיפול ההורמונלי
- טיפול פומי: נטילת הורמונים דרך הפה (כדורים).
- טיפול טרנס-דרמלי: מריחה של ג'ל או שימוש במדבקות עור המכילות אסטרוגן.
- טיפול מקומי: ג'לים או קרמים המיועדים לנרתיק בלבד.
מתי כדאי להתחיל טיפול הורמונלי חליפי?
מומלץ להתחיל את הטיפול כבר בעת הופעת תסמינים משמעותיים הפוגעים באיכות חייה של המטופלת. בשלב שעדיין קיים מחזור חודש , סדיר או לא סדיר – פרימנופאוזה . או כמה שיותר קרוב להפסקת הווסת המנופאוזה וזאת במיוחד בנשים שניסו אלטרנטיבות כגול שינוי אורחות חיים או טיפול נטורופטי טבעי לא חשו בשיפור משמעוי. מחקרים מראים כי התחלה מוקדמת של טיפול הורמונלי משפרת את התגובה לטיפול ומעניקה יתרונות נוספים, כגון:
- הקלה מהירה יותר על תסמינים מנופאוזליים כמו גלי חום והזעת לילה, דפיקות לב ירידה בזכרון וירידה בליבידו.
- מניעת אובדן מסת עצם (אוסטיאופורוזיס).
- הפחתת סיכון למחלות לב וכלי דם.
עקרונות הטיפול
קיימת הסכמה כיום כי טיפול הורמונלי הוא היעיל ביותר לטיפול בתסמינים מנופאוזלים. מקובל כי ככל שמתחילים את הטיפול מוקדם יותר ביחס להפסקת הווסת, התגובה לטיפול טובה יותר.
היתרון בטיפול הוא הקלה על התסמינים והן על מניעת אוסטיאופורוזיס, מחלות לב וכלי דם ועוד.
היתרונות בהתחלת טיפול מוקדמת עולה על החסרונות והוא יכול להינתן טיפול פומי או טרנס-דרמלי (בג'ל או במדבקות לעור). זאת כמובן במידה ולא קיימות התויות נגד לטיפול (ראי בהמשך).
מוסכם כי במידה ואין המטופלת אינה מתסמינים משמעותיים ואינה סובלת או נמצאת בקבוצת סיכון לאוסטאופורוזיס אין הכרח להתחיל טיפול הורמונלי וישם להעזר בטיפולים אלטרנטיביים תוך כדי מעקב.
מי מתאימה לטיפול הורמונלי בגיל המעבר?
טיפול הורמונלי מתאים לנשים המתמודדות עם תסמינים משמעותיים של גיל המעבר שמשפיעים על איכות חייהן. עם זאת, ישנם מקרים בהם הטיפול אינו מומלץ.
התוויות נגד לטיפול הורמונלי-
- דימום וגינלי בלתי מוסבר.
- מחלת כבד פעילה.
- היסטוריה של סרטן שד.
- התקף לב או אירוע מוחי בעבר.
- מחלות קרישה או קרישיות יתר ידועה.
במקרים מסוימים, ניתן לשקול טיפולים חליפיים מקומיים או מותאמים אישית, בשיתוף פעולה עם אונקולוג במידה ויש רקע רפואי רלוונטי.
סוגי הורמונים בטיפול הורמונלי
סוגי אסטרוגן
הגוף מייצר שלושה סוגי אסטרוגן עיקריים:
- אסטרדיול (E2): ההורמון החשוב ביותר בגיל הפוריות, ומשמש ברוב התכשירים ההורמונליים.
- אסטרון (E1): ההורמון הדומיננטי לאחר גיל המעבר.
- אסטריול (E3): הורמון בעל פעילות חלשה יותר.
הטיפול ההורמונלי החליפי מבוסס על 3 קבוצות עיקריות
*תרכובות סינטטיות: המחקות את פעולת האסטרוגן והפרוגסטרון, לקבוצה זו שייכות מרבית ההורמונים החליפיים.
*טיפול הורמונלי זהה לגוף (Body-Identical HRT): טיפול זה כולל הורמונים שמחקים באופן מדויק את אלו המיוצרים באופן טבעי בגוף. ומבוססים על אסטרדיול, ומקרנויז פרוגסטרון
- יתרונות: טיפול זה נחשב בטוח יותר ומשפר את הסיכוי להפחתת תסמינים כגון:
- גלי חום.
- יובש בנרתיק.
- שינויים במצב הרוח.
- ירידה בליבידו.
- הפרעות שינה.
מהם המותגים של HRT זהה לגוף?
- אוורל במדבקות
- Femoston (החלק האסטרוגני)
- אוסטרוג׳ל במריחה על העור
נשים הנוטלות תכשירי אסטרוגן חייבות ליטול גם תכשירי פרוגסטרון באם לא עברו כריתת רחם. זאת על מנת למנוע שינויים לא רצויים ברחם וברירית הרחם. אם את נוטלת תכשיר פרוגסטרון, הצורה הביו-זהה היחידה הקיימת היום ורשומה כרגע נקראת 'פרוגסטרון מיקרוניז', הזמין בפני עצמו במוצר שנקרא Utrogestan.
מהם היתרונות של טיפול הורמונלי?
טיפול הורמונלי מסייע במספר היבטים:
- הקלה על תסמינים פיזיים ונפשיים: כמו גלי חום, הזעות לילה, עייפות ושינויים במצב הרוח.
- מניעת אוסטיאופורוזיס: שמירה על מסת העצם והפחתת הסיכון לשברים.
- שיפור בריאות הלב וכלי הדם: במיוחד אם מתחילים את הטיפול מוקדם.
- טיפול ביובש בנרתיק: שיפור בתפקוד המיני ובנוחות היומיומית.
מהם הסיכונים בטיפול הורמונלי?
למרות היתרונות, קיימים סיכונים מסוימים בשימוש בטיפול הורמונלי:
- עלייה קלה בסיכון לסרטן השד: במיוחד בשימוש ארוך טווח בתכשירי אסטרוגן עם פרוגסטרון.
- סיכון לקרישת דם: בעיקר בטיפול פומי.
טיפול הורמונלי טרנס-דרמלי (מדבקות וג'לים) נחשב בטוח יותר בהקשר זה, ומפחית את הסיכון לקרישת דם.
טיפול הורמונלי מורכב ביולוגי זהה
אז אם טיפול הורמונלי זהה לגוף נרשם באופן שגרתי על ידי רופאים, מהו טיפול הורמונים ביולוגי-זהה מורכב (cBHRT), הידוע גם כ-HRT ביו-זהה?
טיפול הורמונלי זהה ביולוגית נעשה בבתי מרקחת פרטיים, עי רקיחה מיוחדת נעשית עבורך, על פי מינון שנקבע בהתאמה אלייך, לעיתים קרובות על פי בדיקות דם או רוק במטרה לקבוע את דרישות ההורמונים המדויקות שלך. מכיוון שלמעשה ישנם מספר סוגים שונים של אסטרוגן בגוף, הרעיון הוא להחליף אותם ביחס היעיל ביותר שניתן. לאחר מכן, הספקים יוצרים תערובת הורמונים מותאמת למטופלת על בסיס תוצאות הבדיקה. אלה ניתנים לעתים קרובות כקפסולה – פלט או כקרם. קיים חסר במידע משווה על היתרונות של טיפול זה, ויתרונותיו טרם הוכחו באופן מספק.
טיפול זה אינו מומלץ עי האיגודים במקצועיים עקב חסר במידע,
מהם התכשירים הזמינים בישראל?
תכשירים שאינם זהים לגוף
- אביאנה.
- אקטיבל.
- אנג'ליק.
תכשירים זהים לגוף (Body-Identical)
- מדבקות אוורל (Evorel).
- Femoston (החלק האסטרוגני).
- אוסטרוגל (ג'ל במריחה על העור).
נשים הנוטלות תכשירי אסטרוגן חייבות ליטול גם תכשירי פרוגסטרון אם לא עברו כריתת רחם, כדי למנוע שינויים לא רצויים ברחם ורירית הרחם. התכשיר הביו-זהה המומלץ לפרוגסטרון נקרא Utrogestan (פרוגסטרון מיקרוני).
טיפול הורמונלי זהה ביולוגי
טיפול הורמונלי זהה ביולוגי מבוסס על הורמונים ממקור טבעי, בד״כ מדובר על טיפול המותאם אישית לכל מטופלת, דהיינו יש אפשרות להתאמת מינון על פי תלונות ותגובת המטופלת. רקיחת הטיפול נעשית בבתי מרקחת פרטיים על פי המינון שנקבע עי רופאך עבורך . עם זאת, טיפול זה אינו מומלץ על ידי האיגודים המקצועיים עקב היעדר מחקרים מבוססים המוכיחים את יתרונותיו.
לא הוכח כי התאמת ההורמונים עי בדיקות דם או בדיקות אחרות טובים יותר מאשר מעקב אחר תלונות המטופלת והרגשתה ולכן דרוש מחקר ארוך טווח על מנת להעריך את הטיפול האופטימלי.
אם טיפול הורמונלי זהה לגוף זמין בישראל?
כן, טיפול הורמונלי זהה לגוף זמין בישראל. עם זאת, לא ניתן להבטיח שזה יהיה הסוג הראשון של טיפול הורמונלי שיוצע לך. את צריך לבקש את זה במיוחד כדי להבטיח שתקבלי זאת.
האם קיימת בקרת איכות ומעקב גם לגבי הורמונים חלופיים שאינם זהים?
חשוב להבין הוא שצורות הורמונים שנקבעו – בין אם הן זהות לגוף ובין אם לא – כפופות לבדיקות בקרת איכות ומוסדרות. זה אומר שאנחנו יודעים היכן הוא מיוצר ומה בדיוק הוא מכיל. מוצרים אלו גם נוטרו ונבדקו במשך עשרות שנים ומאות אלפי משתמשים נבדקו. המשמעות היא שיש לנו מושג טוב לגבי הסיכונים, היתרונות ופרופילי הבטיחות של כל טיפול.
טיפול הורמונלי לנשים בגיל המעבר מהווה פתרון יעיל ובטוח להקלה על תסמינים פיזיים ונפשיים ולמניעת מחלות הקשורות לירידה ברמות ההורמונים. חשוב להתייעץ עם רופא מומחה, להכיר את האפשרויות השונות ולהתאים את הטיפול לצרכים האישיים שלך.
אם את מתמודדת עם תסמיני גיל המעבר או מעוניינת לשפר את איכות חייך באמצעות טיפול הורמונלי מותאם אישית, אנו מזמינים אותך לקבוע פגישת ייעוץ עם פרופ' דוד סוריאנו, מומחה מוביל בתחום רפואת הנשים ותסמיני גיל המעבר.
הדגש בטיפול בגיל המעבר הוא ההתאמה האישית והסתכלות רב תחומית. התייחסות צריכה לקחת בחשבון את צרכי המטופלת הרגשיים והפיזיים, תמיכת בן הזוג, אורח החיים, עברה הרפואי ותלונותיה.
השאירי פרטים ונחזור אליך
לקריאה נוספת

הטיפול המתקדם ביותר בתחום הטיפול הורמונלי זהה ביולוגית לנשים הסובלות מפגיעה באיכות חייהן על רקע תלונות גיל המעבר ,שייך לטיפול עי כמוסה (קפסולה) המוחדרת מתחת לעור, המכילה שילוב של אסטרוגן, פרוגסטרון וטסטוסטרון זהים ביולוגית.

גיל המעבר הוא שלב טבעי בחיי כל אישה, אך השינויים הפיזיולוגיים שמגיעים איתו עשויים להיות מאתגרים. תסמינים כמו גלי חום, נדודי שינה, עייפות, ירידה בחשק

טיפול בלייזר וגינלי הינו טיפול חדשני המנצל את אנרגיית הלייזר לגירוי גדילת תאי רירית הרחם בקירות הנרתיק. טיפול זה מכוון לשיפור תסמינים כגון יובש בנרתיק,