חיפוש

טיפול הורמונלי זהה ביולוגית

המאמר נכתב על ידי: פרופ' דוד סוריאנו

המאמר נכתב על ידי: פרופ' דוד סוריאנו

פרופ' דוד סוריאנו הינו מומחה למיילדות, גינקולוגיה ופוריות.

הספקות לגבי הטיפול ההורמונלי החליפי בגיל המעבר אינם קשורים ליעילותו אלא לרמת הסיכון, באם קיימת, בשימוש לאורך זמן.

הטיפול ההורמונלי החליפי הינו טיפול מקובל ואף מומלץ לנשים הסובלות מתופעות קשות של גיל המעבר כגון גלי חום, נדודי שינה, שינויים במצב הרוח, בעיות זיכרון, ירידה בחשק המיני ועלייה במשקל. זאת בהעדר התויות נגד. החשש העיקרי הינו מפני עלייה בסיכון לסרטן שד, וההשפעה על רירית הרחם. במיוחד בעת שימוש בטיפול הורמונלי חליפי המבוסס על הורמונים סינטטיים.  בשנים האחרונות חלו שינויים בהמלצות לסוג הטיפול ועיקרן שימוש באסטרוגן זהה ביולוגית ושימוש בפרוגסטרון עם השפעה מועטה על רקמת השד.  הטיפול בהורמונים זהים ביולוגית (Bioidentical hormones ) זוכה לפופולריות רבה בארה״ב , ולאחרונה גם בארץ, כטיפול חדשני המעורר עניין רב.

לפני כל החלטה על טיפול יש להכיר היטב את כלל עברה הרפואי של המטופלת כולל מחלות רקע היסטוריה רפואית ועוד ראה שאלון היכרות. בשלב השני יש להכרי את כלל תלונותיה של המטופלת, וכלל הטיפולים שנזקקה להן עד כה. שאלון התסמינים מסייע לך ולנו להכיר את כלל התלונות, לדרג את חומרת התסמינים לשם התאמת טיפול באופן מיטבי. 

אנא היכנסי ומלאי שאלון תסמינים 

הטיפול בהורמונים זהים ביולוגית הינו טיפול בהורמון הזהה ביולוגית להורמון האסטרוגן האנושי המיוצר בגוף האישה ושונה בהרכבו מההורמונים הסינטטיים. קיימת אפשרות לשימוש באסטרוגן זהה ביולוגית (אסטרדיול) הקיים במספר תכשירים הקיימים בישראל כגון (אוורה במדבקות, פמיסטון בכדורים) אך גם בתכשירים אלו הפרוגסטרון הינו בד״כ תכשיר סינטטי  אם כי בתחום זה קיימים המלצות לשימוש בפרוגסטרון עם השפעה מופחתת על השד כגון (). אפשרות נוספת אשר זוכה לאחרנה להתעניינות רבה, היחנו השימוש באסטרוגן זהה ביולוגית הנרקח באופן אישי, בבתי מרקחת פרטים, במינון ובאופן המתן המותאם למטופלת, לעיתים על סמך בדיקות דם ולעיתים על סמך בדיקות דם ורוק..

ההורמונים הזהים ביולוגית הללו מיוצרים בד״כ  מצמחים כגון בטטה מקסיקנית ע״י הכנה אינדיבידואלית המתאימה לכל מטופלת בבתי מרקחת פרטיים וניתנים בצורת קרם , קרם וגינלי או קפסולה המוחדרת מתחת לעור. למרות שמדובר בהורמונים הזהים ביולוגית ואמורים להיות בטוחים יותר מתחליפי ההורמונים הסינטטיים המוכרים, אין מספיק מחקרים רבי משתתפות שבדקו את היעילות והבטיחות של תכשירים אלו לאורך זמן. מספר מחקרים מצאו כי הסיכון בשימוש בהורמונים זהים ביולוגית אינו שונה מהסיכון בנטילת הורמונים סינטטיים המוכרים לנו מזה שנים. 

קיימים חששות מהורמונים המיוצרים באופן פרטי: האם המינון מדוייק? אסטרוגן במינון גבוה מידי עלול לגרום ליתר סיכון, עיבוי יתר של רירית הרחם, דימום לדני, יתר סיכון לארועי קרישיות ו גודש ואי נוחות בשדיים.  האם הייצור נעשה באופן מיטבי ללא סכנת זיהום? האם בית המרקחת עומד בסטנדרטים אופטימליים? 

כיום אין המלצה של האיגודים המקצועיים להשתמש בתכשירים אלו אך קיימת נטייה להשתמש בתכשירים המיוצרים עי חברות המייצרות אסטורגן זהה ביולוגית.

ישנם הטוענים כי לפרוגסטרון הטבעי בעל השפעה מגינה על השדייים והרחם מפני סרטן, תורם לחידוש רקמת עצם ובעל השפעה נוגדת חרדה. ויתכן והפרוגסטרון הסינתטי עלול להשפיע לרעה על בריאות האישה. כי בין השאר הוא מכווץ עורקים כליליים, מונע הפרשה תקינה של אינסולין, גורם אגירת מים וסרטן השד. לטענות הללו אין מספיק ביסוס ויש צורך במחקרים נוספים על מנת לאשש טענות אלו. מרבית המומחים אינם מוצאים יתרון מובהק לתכשירים הזהים ביולוגית, עקב חסר במחקרים משווים. אך קיימת נטייה למצוא תכשירי פרוגסטרון המשפיעים פחות על רקמת השד 

הטיפול בהורמונים חליפיים בכלל ובהורמונים זהים ביולוגית בפרט הינו אישי, לאחר בחינת כלל החלופות, הכרת כלל על ההיתרונות והחסרונות, המתאים לתלונות המטופלת, כך גם לגבי צורת המתן והמינון. 

המאמר נכתב על ידי :  

פרופ' דוד סוריאנו הינו מומחה למיילדות, גינקולוגיה ופוריות.
מנהל את מרכז המומחים לרפואת נשים ברמת החייל, 4women, מנתח בכיר באסותא וב-HMC  ובבי"ח רפאל. פרופ' סוריאנו מומחה בתחום הכירורגיה הגינקולוגית, מבצע היסטרוסקופיות אבחנתיות וניתוחית מזה למעלה משני עשורים.  

השאירי פרטים ונחזור אליך

לקריאה נוספת

פרימנופאוזה

כמרפאה העוסקת בבריאות האישה, אנו מוצאים את עצמנו מטפלים באופן תדיר בנשים בגילאי 45-50 המופיעות עם תלונות של דימום מוגבר או לא סדיר. חלקן סובלות

המשך קריאה »
הטיפול הטבעי בגיל המעבר

כיצד לנהל את גיל המעבר באופן טבעי?
ישנן דרכים רבות בהן נשים יכולות לתמוך בגופן במהלך גיל המעבר והמנופאוזה כדי להבטיח בריאות אופטימלית ולהפחית את הסיכון לסיבוכי גיל המעבר ולפגיה באיכות החיים

המשך קריאה »
יובש נרתיקי

הורמון האסטרוגן שומר על בריאות הנרתיק שלך בכך שהוא פועל כחומר סיכה טבעי. זה גם מגרה את התאים בדופן הנרתיק שלך כדי לעודד נוכחות של חיידקים 'טובים' המגנים מפני זיהום.
האסטרוגן פועל על רקמת הנרתיק ושומר על האלסטיות המתאימה.

המשך קריאה »
תסמיני שלפוחית שתן ומעי

העמדת נושא הטיפול בנשים בגיל המעבר כתחום מוביל במרפאתנו נוצר מתוך מחשבה שניתן לאזן, לשפר איכות חיים עי מתן מענה רפואי מקצועי רב צוותי, המתייחס לשינויים הנפשיים והגופניים כמכלול, ולהעניק טיפול מבוסס על ראיות רפואיות.

המשך קריאה »
שאלון גיל המעבר

החזון שלנו העמדת נושא הטיפול בנשים בגיל המעבר כתחום מוביל במרפאתנו נוצר מתוך מחשבה שניתן לאזן, לשפר איכות חיים ע״י מתן מענה רפואי מקצועי רב

המשך קריאה »
שינויים באורח חיים

הארכת תוחלת החיים והצטברות מידע רפואי ובעיקר המדיה החברתית והתקשורת גרמו ליתר ההתעניינות בנושא גיל המעבר וההשלכות על איכות החיים. במשך שנים,  נשים נמנעו מלהתלונן

המשך קריאה »
טיפול בלייזר וגינלי

טיפול בלייזר וגינלי הינו טיפול חדשני המנצל את אנרגיית הלייזר לגירוי גדילת תאי רירית הרחם בקירות הנרתיק. טיפול זה מכוון לשיפור תסמינים כגון יובש בנרתיק,

המשך קריאה »
טיפול הורמונלי זהה ביולוגית בעזרת פלט

הטיפול המתקדם ביותר בתחום הטיפול הורמונלי זהה ביולוגית לנשים הסובלות מפגיעה באיכות חייהן על רקע תלונות גיל המעבר ,שייך לטיפול עי כמוסה (קפסולה) המוחדרת מתחת לעור, המכילה שילוב של אסטרוגן, פרוגסטרון וטסטוסטרון זהים ביולוגית.

המשך קריאה »
גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן