גישה זו היום מקובלת כשיטה העדיפה לכריתת רחם בעיקר עקב ההחלמה המהירה והתאוששות המהירה ללא עלייה משמעותית בשיעור הסיבוכים.
מה משך ההחלמה?
ההחלמה מניתוח לפרוסקופי שונה על פי סוג הניתוח, הרקע הרפואי ההתוויה לניתוח ועוד .משך האשפוז הינו 24-48 ש׳, נדרשת מנוחה בבית למשך מספר ימים עד שבוע, נדרשת מנוחה למשך שבועיים נוספים, אם כי ללא צורך במשככי כאבים.
היכן מבצע פרופ' סוריאנו ניתוח לכריתת רחם בלפרוסקופיה?
פרופ' סוריאנו, צבר ניסיון רב בניתוחים אלו ומבצע ניתוח לכריתת רחם עם או בלי השחלות, על פי ההתוויה המתאימה, באסותא רמת החיל ובHMC בהרצליה
האם קיימים הסדרי תשלום?
קיימים הסדרי תשלום עם מכבי (זהב, שלי) מאוחדת ולאומית (עם השתתפות עצמית בלבד). קיימים הסדר או החזר עם כלל חברות הביטוח וקיים הסדר ייעוץ בלבד לחברות ה״כללית מושלם״
ההחלמה מכריתת רחם לפרוסקופית מהירה באופן משמעותי מההחלמה מפתיחת בטן ומעט מהירה יותר מזו שלאחר כריתת רחם נרתיקית.
ניתן לבצע ניתוח לפרוסקופי בנשים אשר אינן מתאימות לניתוח לדני עקב חשד להידבקויות תוך בטניות, חשד לאנדומטריוזיס, צורך בכריתת שחלות ועוד וע"י כך להימנע מפתיחת בטן.
מה הן יתרונות כריתת הרחם בלפרוסקופיה על כריתה בפתיחת בטן?
יתרונותיו של הניתוח הלפרוסקופי נובעים מכך שאינו דורש פתיחת בטן ומכאן ייחודו. בנוסף, תודות לפיתוח טכניקות ניתוחיות חדשניות, מכשור מתקדם וצפייה בשדה הניתוח בהגדלה ניתן ליהנות מכלל יתרונותיה של המיקרו-כירורגיה. אשר מאפייניה הם נזק רקמתי מופחת, התקדמות הניתוח במישורים אנטומיים והמוסטאזיס (מניעת דימום) קפדני.
תודות לכירורגיה הזעיר-פולשנית, משך האשפוז, שיעור הכאבים לאחר ניתוח, הצורך במשככי כאבים, ההחלמה והתוצאות הקוסמטיות שופרו באופן משמעותי.
האם ישנה עלייה במספר הניתוחים אשר מבוצעים בגישה זו?
עקב היתרונות המשמעותיים של כריתת הרחם בלפרוסקופיה בכל הקשור לאשפוז קצר והחלמה מהירה ומלאה קיימת דרישה הולכת וגוברת מצד המטופלות ליתר שימוש בשיטות ובאמצעים אלו. ניתוחים, שעד לא מכבר דרשו אשפוז ממושך ותקופת החלמה ארוכה, ניתנים לביצוע במסגרת אשפוז עד 24 ש'.
קיימים היום מרכזים רבים אשר התמחו בשיטה זו ומציעים למטופלותיהן ניתוח זה. ניתן לבצע ניתוח זה גם כאשר מדובר ברחם מוגדל עקב גדילת שרירנים, גם לאחר ניתוחים קודמים אם כי יש צורך בצוות מיומן ובעל ניסיון.
מה הן ההתוויות לכריתת רחם לפרוסקופית?
ההתוויות לכריתת רחם לא השתנו בעקבות העובדה שניתן לבצעה בלפרוסקופיה. ההתוויות העיקריות כוללות דימום ווסתי מוגבר בכמותו ובמשכו, הגורם לאנמיה וחסר ברזל המובילה לחולשה ועייפות, רחם מוגדל הלוחץ על אברים שכנים וכאבי אגן כרוניים עקב אנדומטריוזיס כאשר פוגעים באיכות החיים ועמידים לטיפולים אחרים ולאחר השלמת תוכנית הילודה מובילים לכריתת רחם.
סיבות אחרות לכריתת רחם כגון מצבים מסכני חיים במיילדות או בעת מעורבות הרחם במחלת הסרטן אינם מתאימים ככלל לגישה זו.
האם לגישה הלפרוסקופית יתרונות לעומת הגישה הנרתיקית- וגינלית?
במהלך העשור האחרון התפרסמו מחקרים רבים אשר הוכיחו את יתרונותיה של הגישה הלפרוסקופית על פתיחת בטן אך לא על פני הגישה הוגינאלית, אשר אף היא מאופיינת במשך האשפוז והחלמה קצרים.
לגישה הוגינאלית יתרונות נוספים: ניתן להימנע מהרדמה כללית, הניתוח אינו דורש כלל כניסה לבטן ולכן ככלל באם אין מנוס מכריתת רחם וניתן לבצעו בגישה וגינאלית הרי שדרך זו עדיפה.
האם יש מספיק נסיון בגישה זו?
כאמור כריתת הרחם הלפרוסקופית אשר בוצעה לראשונה בעולם 1989-ב וכבר-ב 1991 בארץ, סימנה פריצת דרך בכל מה שקשור לתהליך ההחלמה וההתאוששות. חששות שונים לוו את כניסתה של הגישה הלפרוסקופית. החשש עלייה בשיעור הנשים אשר תעבורנה כריתת רחם כתוצאה מהחדרת הגישה החדשה היה אחד מהם. מסתבר שהאנדוסקופיה הגינקולוגית הכוללת גם ניתוחים היסטרוסקופים מאפשרים במקרים רבים למנוע כריתת רחם. בעיקר אלו על רקע דימום ווסתי מוגבר או שרירן הבולט לחלל ה רחם.
כיום מרכזים אשר רכשו ניסיון בגישה זו ומנתחים אשר מיומנים בגישה זו מבצעים ניתוח זה כשגרה ובבטחה.
מה לגבי סיבוכים?
עקב מורכבותו של הניתוח הלפרוסקופי לכריתת רחם הועלו חששות לגבי שיעור הסיבוכים הנלווים לניתוח זה. ניתוחים לפרוסקופים ככלל פשוטים יותר למטופלת ומורכבים יותר למנתח. מדובר בגישה ניתוחית שונה הדורשת לימוד מעמיק ויסודי, ניסיון רב ומעבר הדרגתי מביצוע ניתוחים פשוטים למורכבים יותר.
במרכזים אשר מהווים מרכזי-על לניתוחים אנדוסקופיים שיעור הסיבוכים דומה ואף קטן משיעור הסיבוכים הנלווים לפתיחת בטן. במרכזים אלו הראו ירידה משמעותית בשיעור הנשים הנזקקות לפתיחת בטן, ללא עלייה במשך הניתוח או בשיעור הסיבוכים.
העובדה שניתוח זה דורש מיומנות גבוהה, משך הכשרה ארוך וניסיון רב מהדרוש ללימוד כריתת רחם בבטן פתוחה, מגבילה את ביצועו למספר מרכזים ומנתחים קטן יחסית אשר הגיעו לרמה הנדרשת.
מה הן התויות הנגד לגישה לפרוסקופית?
ההתויות נגד ניתוח כריתת רחם לפרוסקופית כוללות בעיקר חשד לממאירות, הוריית נגד הרדמתית ללפרוסקופיה, רחמים גדולים מאד וחוסר ניסיון המנתחים בביצוע הניתוח.
כיום, הגישה הלפרוסקופית לכריתת רחם מוכרת כאלטרנטיבה לפתיחת הבטן ושיעור הולך וגדל של נשים הנזקקות לכריתת רחם יכול ליהנות מיתרונותיה. ככלל יש לפנות להערכה ע"י מומחה בתחום זה לפני כל החלטה על פתיחת בטן לשם קבלת ייעוץ נוסף.
האם ניתן להסיר גם את השחלות בניתוח זה?
אחת השאלות השכיחות לפני כריתת רחם היא אם אעבור כריתת רחם האם להוציא את השחלות? בגישה הלפרוסקופית כמו גם בפתיחת בטן ניתן להסיר או להשאיר את השחלות על פי ההתויה המומלצת. ההחלטה להסיר או להשאיר אינה משנה את זמן הניתוח ואינה מעלה את שיעור הסיבוכים ולכן נשקלת רק על פי העדפת המטופלת לאחר קבלת הסבר מפורט.
האם מסירים את צוואר הרחם?
במרבית המקרים ההמלצה להסיר את צוואר הרחם ולא להשאירו. נושא זה שלעיתים מעורר מחלוקת יש ללבן יחד עם רופאך לפני הניתוח. בניסיוננו אין יתרון בהשארת הצוואר, לא בהקשר של משך הניתוח, שיעור הסיבוכים, משך ההחלמה, תפקוד מיני לאחר הניתוח או תפקוד רצפת האגן.
ניתן כמובן בגישה הלפרוסקופית לבצע את כריתת הרחם עם או ללא הצוואר.
מהיכן מוציאים את הרחם?
לאחר סיום כריתת הרחם השלמה בלפרוסקופיה מוצא הרחם (עם או בלי השחלות) דרך הנרתיק. לעיתים מפאת גודלו יש צורך בחיתוך הרחם בעת הוצאתו לשם מניעת פגיעה בנרתיק. לאחר הניתוח לא תחושי כל תסמינים הקשורים לעצם הוצאת הרחם דרך הנרתיק וכמובן לא יהיה חיתוך או תפרים בנרתיק.
באם הוחלט על כריתת רחם בלפרוסקופיה ללא הצוואר יש צורך במכשור מיוחד לשם חיתוך והוצאת הרחם דרך פתח קטן בבטן.
האם ניתן להסיר בדרך זו גם רחם גדול, רב שרירנים?
בגישה הלפרוסקופית ניתן להסיר גם רחם רב שרירנים המתאים בגודלו לרחם הריוני בשבוע 18 ואף יותר. מיקום השרירנים לעיתים חשוב יותר מאשר הגודל הכולל של הרחם. לאחר בדיקתך תוכלי לדעת האם ניתן לבצע כריתת רחם לפרוסקופית בבטחה. במקרים מסויימים ההמלצה להקטין את הרחם ע"י טיפול הורמונלי למשך מספר חודשים טרם הניתוח על מנת להקטין את הרחם ולאפשר ניתוח לפרוסקופי.
מהו משך האשפוז הממוצע?
משך האשפוז הממוצע הינו כ- 24 שעות, לאחר בדיקת המנתת תוכלי להשתחרר לביתך לשם מנוחה במשך מספר ימים. למרות ההחלמה המהירה יש צורך בחזרה הדרגתית לתפקוד מלא תוך כדי מעקב רופאך לשם החלמה תקינה.
תוך כמה זמן ניתן לשוב לפעילות רגילה ומלאה?
החזרה לעבודה ולתפקוד רגיל דורשת כשבועיים אם כי רק לאחר חודש ניתן לשוב לפעילות גופנית מלאה וללא הגבלות כולל פעילות מינית.
המאמר נכתב על ידי :
פרופ' דוד סוריאנו הינו מומחה למיילדות, גינקולוגיה ופוריות.
מנהל את מרכז המומחים לרפואת נשים ברמת החייל, 4women, מנתח בכיר באסותא וב-HMC ובבי"ח רפאל. פרופ' סוריאנו מומחה בתחום הכירורגיה הגינקולוגית, מבצע היסטרוסקופיות אבחנתיות וניתוחית מזה למעלה משני עשורים.