חיפוש

פוריות

המאמר נכתב על ידי: פרופ' דוד סוריאנו

המאמר נכתב על ידי: פרופ' דוד סוריאנו

פרופ' דוד סוריאנו הינו מומחה למיילדות, גינקולוגיה ופוריות.

אי פוריות

 

כ 10-15% מכלל הזוגות יוגדרו כסובלים מבעיית פוריות, ההגדרה זו מתאימה לזוג המקיים יחסים סדירים, לא מוגנים, במשך למעלה משנה וזאת במידה ואין גורמי סיכון לבעיית פוריות.

נשים בגיל מעל 35 תוגדרנה כסובלות מבעיית פוריות כבר לאחר כ 6 חודשים וזאת מכיוון שאין אנו רוצים לדחות בירור מקיף לשלב מאוחר יותר.

נשים אשר נותחו בעבר, נשים שהרו בעבר ועברו גרידה או ניתוח היסטרוסקופי, נשים שעברו ניתוח בטן בפתיחת בטן או בלפרוסקופיה בוודאי באם מדובר בניתוח גינקולוגי חייבות הערכה מוקדמת יותר. גם נשים הסובלות מכאבים במהלך הווסת, כאבים במהלך קיום יחסים או נשים עם דימום מוגבר או דימום לא סדיר חייבות לעבור הערכה מוקדמת עוד לפני שחולפת שנה. נשים הסובלות ממחלות רקע כגון אנדומטריוזיס כדאי לפנות להערכה מוקדמת.

העובדה שאנו ממליצים על בירור מוקדם אינה קובעת כי אכן הזוג סובל מבעיית פוריות ולא יוכל להשיג הריון באופן טבעי אלא מציעה להתחיל בירור מקיף יותר. לכן לא מפתיע שזוגות רבים משיגים הריון, באופן טבעי, גם ללא כל טיפול, בשלב של הערכה ובדיקה הערכה זו כדאי לבצעה לפני התחלת טיפולי פוריות.

מהם הגורמים המשפיעים על השגת הריון?

על מנת להרות יש צורך בתפקוד הורמונלי תקין המוביל לביוץ, אברי רבייה בעלי תפקוד תקין, (צוואר רחם, חלל רחם, גוף הרחם חצוצרות ושחלות) ותאי זרע תקינים, יחד עם קיום יחסים תקין.

 

גיל האישה: ללא ספק לגיל יש משמעות נכבדה ולעיתים קריטית להשגת הריון. בעשורים האחרונים מסיבות ידועות קיימת דחייה של גיל השגת הריון ולכך יש מחיר. למרות התקדמות עצומה בתחום פוריות האישה בשנים האחרונות פתרון לטיב הביציות בגיל מאוחר טרם נמצא. לגיל יש משמעות לא רק להשגת הריון אלא גם לתקינותו, עם העלייה בגיל עולה שכיחות ההפלות הטבעיות, שיעור המומים ולכן ללא ספק הגיל מהווה פקטור עיקרי. לגיל הגבר ישנן השפעות על הפוריות אך מינוריות יותר… לאור זאת ההחלטה על טיפולי פוריות בנשים מעל גיל 37 תתקבל בשלב מוקדם יותר.

 

חוסר איזון הורמונלי:. על מנת להרות יש צורך באיזון  הורמנלי הדואג לשרשרת פעילות הורמונלית המביאה בסופה לביוץ.  שיבוש הורמונלי אשר פוגע בביוץ ימנע הריון, אחת הדוגמאות הנפוצות היא מחזור לא סדיר כמו בחלק מהנשים  הסובלות משחלות פוליציסטיות, נשים עם הפרעות אנדוקריניות אחרות או נשים עם אי ספיקה שחלתית מוקדמת. טיפול פוריות הגורם לביוץ בנשים הסובלות מחוסר ביוץ הינו דוגמא ליכולתנו לסייע יחסית בקלות לנשים הסובלות מבייע פריון.

 

חלל רחם: לחלל הרחם חשיבות רבה להשגת הריון ותקינותו, הידבקויות בחלל (תסמונת אשרמן), רירית דקה, שרירן או פוליפ הנמצאים בחלל הרחם,או אפילו שרירן גדול בדופן הרחם בוודאי באם מעוות את החלל,  מומי רחם כגון רחם מחיצתי, עלולים לפגוע בהשתרשות ולהוביל לאי פוריות  חלל לא תקין עלול להפריע בהשגת הריון גם אם יושג בהפרייה חוץ גופית. מומלץ לבצע הערכה של חלל הרחם לפני התחלת טיפולי פוריות.

 

פגיעות בחצוצרה: החצוצרה היא צינור דקיק שאליו מגיעה הביצית לאחר הביוץ. בחצוצרה מתרחש תהליך ההפריה, כלומר המפגש בין תא הזרע לתא הביצית, והביצית המופרית עוברת דרך החצוצרה אל הרחם. חסימה בחצוצרה עלולה למנוע את המפגש בין תא הזרע לבין הביצית וכן למנוע מהביצית המופרית להגיע אל הרחם. לחסימה בחצוצרה יכולות להיות סיבות שונות כמו: אנדומטריוזיס, זיהומים באגן, ניתוח קודמים, הריון חוץ רחמי בעבר ועוד. לפני התחלת טיפולי פוריות נשים עוברות הערכה כולל צילום רחם והיסטרוסקופה אבחנתית לשם השלמת המידע. ראה חצוצרות והידרוסלפינגס

ניתן כיום לבצע הדגמה של חלל הרחם והחצוצרות ללא צורך בביצוע צילום רחם המבוסס על הדמיית רנטגן  ראה תחליף לצילום רחם
 

אנדומטריוזיס הינה מחלה דלקתית תלויית אסטרוגן המוגדרת כהימצאות רירית הדומה לרירית הרחם מחוץ לרחם בד״כ באגן ולעיתים קרובות בסמיכות או באברי הרבייה, אנדומטרייוזיס הינה גורם נפוץ לבעיית פוריות לפגיעה בתפקוד השחלות וצורך בהתחלת טיפולי פוריות או ניתוח משקם. ראה אנדומטריוזיס.  
כ 30-50% מכלל הנשים הסובלות מאנדומטריוזיס תתקשנה להרות. כ שליש מכלל הנשים העוברות טיפולי פוריות כגון הפרייה חוץ גופית סובלות מאנדומטריוזיס.
כ 50% מכלל הנשים הסובלות מכאבים עזים בווסת, כאבים במהלך קיום יחסים ומתקשות להרות תאובחנה כסובלות מאנדומטריוזיס. 
אבחנה מוקדמת וטיפול נכון עשויים לקצר סבל וכאבים ולשפר במידה משמעוית את היכולת להשיג הריון באופן טבעי. 
ישנה חשיבות רבה לאלו הסובלות מתסמינים ואי פוריות לפנות להערכה עי מומחה לאנדומטריוזיס.

 

בעיות בצוואר הרחם. אלה בעיות שפוגעות ביכולתו של צוואר הרחם לייצר ריר שהכרחי לכניסה להריון או שגורמות לחסימה של הצוואר שמונעת כניסה של הזרע אל הרחם.

 

סיבה לא ברורה. כאמור, ב־15%-10% מהמקרים לא מוצאים את הסיבה לבעיית הפוריות. 

לעיתים על מנת לעמוד על הסיבה לאי הפורייות יש לבצע הערכה מלאה ושלמה כולל בימוע לפרוסקופיה לשם אבחון מצב האגן   

מהם התסמינים?

בעיית פוריות אינה מחלה ואינה כרוכה בתסמינים אך באם המטופלת סובלת מתסמינים ישנה חשיבות עליונה להכירם, כאבי במהלך הווסת או בקיום יחסים, כאבים הקשורים לפעולת מעיים או למתן שתן עלולים לרמוז מה הסיבה לאי הפוריות ולכן כל תלונה הקשורה חייבת להישמע ולהיבדק.

איך מאבחנים?

האבחנה מתחילה בהיכרות ובהכרת כלל עבהר הרפואי המיילדותי כולל הכרת כלל התלונות, ניתוחים  בעבר או התערביות אחרות, של שני בני הזוג, בדיקה גינקולוגית ובדיקת אולטראסאונד. כאמור יש לוודאי כי המערכת ההורמונלית תקינה , וכלל האברים החיונים להשגת הריון תקינים. לכן לעיתים קרובות יממצא צורך בבדיקת צילום רחם,  בדיקת אולטראסאונד מקיפה, היסטרוסקופיה אבחנתית, הערכה הורמונלית ולעיתים גם הערכה של הרזרבה השחלתית ולעיתים רחוקות יותר המלצה על ביצוע לפרוסקופיה.

איך מטפלים?

הטיפול תלוי בתלונות, בממצאים בבדיקה ובבדיקת האולטראסונד, בתוצאות ההיסטרוסקופיה האבחנתית וצילום הרחם יחד כמובן עם תוצאות בדיקת הזרע

הטיפול מכוון לבעייה שאובחנה נשים אשר סובלתות לחוסר ביוץ הרי שטיפול הורמונלי המשרה ביוץ יסייע בהשגת הריון, נשים עם חלל רחם לא תקין עקב שרירן , מחיצה או פוליפ בחלל תעבורה ניתוח היסטרוסקופי וכן הלאה. לעיתים לא יהיה מנוס מטיפול בבעיה הראשונית כגון במקרים של אנדומטריוזיס עי ניתוח לפרוסקופי  על מנת לשפר את יכולת השגת ההריון בוודאי באם מבקשים להשיגו באופן ספונטני ללא טיפולי פוריות מתקדמים כגון הפרייה חוץ גופית. לעיתים הטיפול ידרוש ביצוע לפרוסקופיה לשם כריתת ציסטה, הפרדת הידבקויות או שיקום חצוצרות.

מה הם הקשיים איתם מתמודדת המבקשת להרות?

הבירור ומשך הזמן החולף עד להשגת ההריון אינם קלים, טיפולי הפוריות הינם תהליך המלווה בשינויים הורמונליים ואך הוא אינו חסר תופעות לוואי. זוגות רבים חשים כי בעיית הפוריות נחתה עליהם במפתיעה ללא כל הכנה דווקא ברגע הכי לא מתאים, לעיתים הכשלונות החוזרים מרפים את ידיהם ולכן ישנה חשיבות רבה לליווי הצמוד, לעובדה כי בני הזוג נוטלים חלק בהחלטות מקבלים את התמיכה הראוייה ושותפים מלאים בקבעת הדרך.

לעיתים השגת ההריון אינה נעשית בליווי בן זוג, והטיפול באישה המבקשת להרות מתרומת זרע בעל דגשים משלו, וגם פה לליווי הצמוד חשיבו מירבית. 

לשמחתנו הרוב המכריע של ההמבקשות להרות אכן תהרנה ותחוונה לידה מוצלחת תפקידנו לסייע בתהליך ולהקל עד להגשמתו.

פרופ' דוד סוריאנו הינו מומחה למיילדות, גינקולוגיה ופוריות, מייסד ומנהל המרכז לטיפול באנדומטריוזיס.

במסגרת המרכז מבוצעים ניתוחים מורכבים, הדורשים ניסיון כירורגי רב.  

פרופ' סוריאנו מומחה בעיקר בכירורגיה גינקולוגית: לפרוסקופיה, היסטרוסקופיה וטיפול ניתוחי באנדומטריוזיס מפושט.

בוגר בית-הספר לרפואה, אונ' בן-גוריון ואונ' באר שבע, בעל התמחות ברפואת נשים ויולדות, המרכז הרפואי שיבא, תל השומר.

ערך השתלמות בכירורגיה גינקולוגית ואנדוסקופית במרכזים מובילים בצרפת, בבלגיה ובארצות הברית. 

פירסם והציג מחקרים רבים בתחום הכירורגיה הגינקולוגית ובתחום הלפרוסקופיה וההיסטרוסקופיה בארץ ובעולם. 

להמשך קריאה

פוריות

צילום רחם

את מנסה להרות וזה לא קורה וכעת רופאך מפנה אותך לבצע צילום רחם, הוא מסביר כי בעזרת בדיקה זו ניתן לראות את מבנה הרחם: האם קיים מום רחמי? מחיצה או רחם דו קרני, האם ישנם פגמים בחלל כגון שרירן הדוחק את החלל או פוליפ? ובעיקר האם המעבר בחצוצרות והפיזור לאגן תקינים.

המשך קריאה »
פוריות

שחלות פוליציסטיות

נשים רבות, בעיקר צעירות המתלוננות על מחזור לא סדיר, נשלחות לביצוע בדיקת אולטראסאונד המדגימה שחלות פוליציסטיות. שחלות פוליציסטיות מאופיינות בכך שהן גדולות יחסית (פי 1.5 עד פי 3) ומכילות מספר גדול של זקיקים, לפחות 12 זקיקים, מפוזרים בהיקף השחלה ומעניקים לה מראה טיפוסי של "מחרוזת פנינים".

המשך קריאה »
פוריות

הקפאת ביציות

מאגר הביציות בשחלות האישה אינו גדל או מתחדש במהלך החיים, אלא להפך, אישה נולדת עם כמות קבועה אשר כבר בחיים העובריים מספרן פוחת כך עד להתחלת ההתבגרות המינית, ומאגר הביציות הפוטנציאלי בגיל הפוריות עומד על 200-300 אלף ביציות אשר במהלך החיים הולך ופוחת. לא רק זאת אלא שטיב הביציות משתנה עם הגיל ומעל גיל 44 כמות הביציות התקינות זעום.

המשך קריאה »
פוריות

רזרבה שחלתית

נשים רבות מוטרדות מנושא הרזרבה השחלתית, בד״כ בעקבות הגיל, או כתוצאה מניתוחים כגון כריתת ציסטה שחלתית או לאחר טיפולים רפואיים אשר עלולים לפגוע בתפקוד השחלתי.
בסקירה קצרה זו ננסה לענות על השאלות העיקריות המעניינות נשים רבות ובמיוחד  נשים במהלך טיפולי פוריות.

המשך קריאה »
פוריות

חצוצרות והידרוסלפינגס

לחצוצורת תפקיד מרכזי בהשגת הריון. שם מתרחש המפגש בין הביצית לתא הזרע ושם מתפתח העובר בימיו הראשונים. פגיעה בחצוצרה עלולה למנוע הריון או לגרום להריון חוץ רחמי. 
הידרוסלפינגס – מצב בו החצוצרה חסומה ומלאה בנוזל, עלול לגרום לפגיעה בשיעור השגת ההריון גם במקרים של הפרייה חוץ גופית.

המשך קריאה »
גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן