במרבית המקרים אבחון מצב החצוצרות נעשה במסגרת צילום רחם
ללפרוסקופיה תפקיד חשוב באבחון מצב החצוצרות, במקרים מסויימים מסייעת בשיקום החצוצרות ולעיתים דרושה לשם הפרדת הידבקויות סביב החצוצרות או לכריתתן.
חצוצרות
אחת הסיבות הנפוצות לאי פוריות נובעת מפגיעה בתפקוד החצוצרות ונקראת עקרות מכנית. החצוצרות הינן צינוריות דקות המקשרות בין הרחם והשחלות. בקצה אחד מחוברת החצוצרה לרחם והקצה השני פתוח לאגן בצורה של חצוצרה מכאן שמה, בסמיכות לשחלה. אורכן של החצוצרות כ 10 ס״מ. תפקידן לאפשר מפגש בין הביצית אשר חרגה מהשחלה במהלך הביוץ ונכנסה לחצוצרה , לבין הזרע העושה דרכו מהנרתיק דרך צוואר הרחם לחצוצרה מהצד השני. הביצית המופרת, לאחר המפגש המיוחל, עושה את דרכה לחלל הרחם וזאת בעזרת תנועות ריסים המצויים בחלקה הפנימי של החצוצרה, מסע האורך מספר ימים. באם החצוצרה אינה תקינה הרי שהביצית המופרת תשאר בחצוצרה ויתפתח הריון חוץ רחמי.
מה עלול לגרום לפגיעה בחצוצרה?
הגורם העיקרי לפגיעה בחצוצרה הינה דלקת על רקע בד״כ על רקע זיהום הנקראת דלקת אגנית. במקרים רבים עקב מחלות המועברות במגע מיני או שימוש בהתקן תוך רחמי. בעקבות זיהום זה, קצה החצוצרה עלול להסגר דבר שיוביל לחוסר תפקודה ויוביל לאי פוריות, במקרים רבים התהליך הינו דו צדדי ופוגע בשתי החצוצרות. באם אכן החצוצרה חסומה, עלול להיווצר מצב של כליאת נוזל בחצוצרה הידרוסלפינגס hydrosalpinx הידרו= מים סלפינגס=חצוצרה, או פיוסלפינגס pyosalpinx , פיו -=מוגלה, סלפינגס =חצוצרה.
האם קיימות סיבות נוספות לפגיעה בחצוצרה/ חצוצרות?
חצוצרה עלולה להפגע עקב מחלת אנדומטריוזיס דבר שיוביל לאי פוריות, במקרים רבים איחור באבחנה יוביל לאיחור בטיפול דבר העלול לגרום לפגיעה בלתי הפיכה בחצוצרות. הידבקויות אגניות הנוצרות בעקבות ניתוחי בטן ואגןהינם גורם שכיח להיצצורות הידבקויות ופגיעה בתפקוד החצוצרות.
חסימה בפתח החצוצרות עלולה להיווצר בעקבות פעולות המבוצעות בחלל הרחם כגון גרידה או לאחר ניתוחים היסטרוסקופים, או כתוצאה מזיהום בחלל הרחם הגורם להיווצרות הידבקויות בחלל ראה תסמונת אשרמן. סיבה נוספת העלולה לגרום לחסימה הם שרירנים החוסמים את מוצא החצוצרה.
כיצד מזהים חצוצרות חסומות?
צילום רחם – hysterosalpingogram) HSG: מהווה בדיקה מיטבית לזיהוי חסימה בחצוצרות. במהלך הבדיקה מוזרק נוזל-חומר ניגוד דרך צוואר הרחם לחלל הרחם ולחצוצרות , במקרה של חסימת קרובנית (קרובה לרחם ) לא יהיה כלל מעבר של חומר ניגוד לחצוצרות לא יהיה כל מעבר או פיזור. במקרה של חסימה רחוקה דהיינו בקצה השני של החצוצרה ניתן יהיה לראות כניסה של החומר לחצוצרה אך לא פיזור לאגן. במקרה של הידרוסלפינגס ניתן יהיה לזהות מילוי של החצוצרה ומראה של תפיחות מרשימה של החצוצרות אך העדר פיזור של חומר הניגוד אל חלל האגן.ֿ
בדיקת אולטראסאונד – באם החצוצרות מלאות בנוזל – הידרוסלפינגס הרי שגם בבדיקת אולטראסאונד ניתן לזהות את המראה האופייני של חצוצרה מלאה בנוזל.
בדיקת אולטראסאונד הינה כלי מצויין לאבחון מצבים אלו אך לא ניתן לזהות חסימה או הידבקויות סביב החצוצרות במקרים רבים.
לאחרונה הכנסנו למרפאתנו בדיקה חדשה אשר מהווה תחליף לצילום רחם: בדיקת אולטראסאונד והזרקת חומר מיוחד ללא כל צורך בקרינת רנטגן, וללא כאבים או אי נוחות, בדיקה זו מתאימה במיוחד לנשים עם רגישות ליוד לקראה נוספת תחליף לצילום רחם
לפרוסקופיה -במהלך ניתוח לפרוסקופי ניתן לזהות בנקל את החצוצרות, לזהות הידבקויות סביב החצוצרה, חסימה בחצוצרות או הידרוסלפינגס. זוהי למעשה הבדיקה המיטבית לזהות בעיות הקשורות בחצוצרות ואת מצבן ובמקרים רבים אף הדרך היחידה לשקמןֿ.
האם ניתן לפתוח חסימה בחצוצרה?
במקרים של חסימת חצוצרות בקצה הקרוב לרחם – חסימה קרובנית, ניתן לפתוח את החסימה עי צינטור החצוצרות במהלך צילום רחם או במהלך היסטרוסקופיה אבחנתית בעזרת מכשור מיוחד, אך כאשר מדובר בחסימה רחוקה יש הכרח בביצוע לפרוסקופיה. פתיחת חסימה בחצוצרות דורשת ניסיון רב ועשוייה למנוע טיפול בהפרייה חוץ גופית אם כי יש הכרח לבחור את המצבים המתאימים לביצוע פעולה זו. גם היום בעידן ההפרייה החוץ גופית ישנה חשיבות רבה ליכולת לשקם חצוצרות ולאפשר הריון טבעי.
האם הידרוסלפינגס עלול להשפיע על תוצאות הפרייה חוץ גופית?
מחקרים רבים הראו כי מטופלות עם הידרוסלפינקס, העוברות טיפולי הפרייה חוץ גופית IVF, הינן בעלות שיעור השגת הריון נמוך יותר. נמצא כי כריתת החצוצרה/חצוצרות משפרת באופן ניכר את שיעור השגת ההריון. לא ברור מה המנגנון המדוייק אשר פוגע בההשרשה אך יתכן והמצב הדלקתי השורר בחצוצרה הפגועה והמוביל ליצירת הנוזל, מהווה סביבה עויינת להשתרשות העובר ברחם.