חיפוש

חצוצרות והידרוסלפינגס

לחצוצורת תפקיד מרכזי בהשגת הריון. שם מתרחש המפגש בין הביצית לתא הזרע ושם מתפתח העובר בימיו הראשונים. פגיעה בחצוצרה עלולה למנוע הריון או לגרום להריון חוץ רחמי.  הידרוסלפינגס - מצב בו החצוצרה חסומה ומלאה בנוזל, עלול לגרום לפגיעה בשיעור השגת ההריון גם במקרים של הפרייה חוץ גופית.
פרופ' דוד סוריאנו

פרופ' דוד סוריאנו

פרופ' דוד סוריאנו הינו מומחה למיילדות, גינקולוגיה ופוריות. מנהל המרכז 4women. סיים את התמחותו ברפואת נשים ויולדות במרכז הרפואי ע"ש שיבא, תל השומר. שימש כיו״ר החברה הישראלית לאנדוסקופיה גינקולוגית (2014-2017). ייסד וניהל את המרכז לטיפול הרב תחומי לטיפול באנדומטריוזיס בתל השומר. השתלם במרכזים מובילים בארה״ב, צרפת, בלגיה, וגרמניה. מרצה בכנסים בארץ ובעולם. פרופסור לרפואה בחוג למיילדות וגינקולוגיה באוניברסיטת תל אביב. מנתח בכיר באסותא רמת החייל, בי״ח רפאל וב HMC.

תוכן עניינים

במרבית המקרים אבחון מצב החצוצרות נעשה במסגרת צילום רחם
ללפרוסקופיה תפקיד חשוב באבחון מצב החצוצרות, במקרים מסויימים מסייעת בשיקום החצוצרות ולעיתים דרושה לשם הפרדת הידבקויות סביב החצוצרות או לכריתתן.

חצוצרות

אחת הסיבות הנפוצות לאי פוריות נובעת מפגיעה בתפקוד החצוצרות ונקראת עקרות מכנית.  החצוצרות הינן צינוריות דקות המקשרות בין הרחם והשחלות. בקצה אחד מחוברת החצוצרה לרחם והקצה השני פתוח לאגן בצורה של חצוצרה מכאן שמה, בסמיכות לשחלה.  אורכן של החצוצרות  כ 10 ס״מ. תפקידן לאפשר מפגש בין הביצית אשר חרגה מהשחלה במהלך הביוץ ונכנסה לחצוצרה , לבין הזרע העושה דרכו מהנרתיק דרך צוואר הרחם לחצוצרה מהצד השני. הביצית המופרת, לאחר המפגש המיוחל, עושה את דרכה לחלל הרחם וזאת בעזרת תנועות ריסים המצויים בחלקה הפנימי של החצוצרה, מסע האורך מספר ימים. באם החצוצרה אינה תקינה הרי שהביצית המופרת תשאר בחצוצרה ויתפתח הריון חוץ רחמי. 

מה עלול לגרום לפגיעה בחצוצרה?

הגורם העיקרי לפגיעה בחצוצרה הינה דלקת על רקע בד״כ על רקע זיהום הנקראת דלקת אגנית. במקרים רבים עקב מחלות המועברות במגע מיני או  שימוש בהתקן תוך רחמי.  בעקבות זיהום זה, קצה החצוצרה עלול להסגר דבר שיוביל לחוסר תפקודה ויוביל לאי פוריות, במקרים רבים התהליך הינו דו צדדי ופוגע בשתי החצוצרות. באם אכן החצוצרה חסומה, עלול להיווצר מצב של כליאת נוזל בחצוצרה הידרוסלפינגס  hydrosalpinx  הידרו= מים סלפינגס=חצוצרה, או פיוסלפינגס pyosalpinx , פיו -=מוגלה,  סלפינגס =חצוצרה.  

האם קיימות סיבות נוספות לפגיעה בחצוצרה/ חצוצרות?

חצוצרה עלולה להפגע עקב מחלת אנדומטריוזיס דבר שיוביל לאי פוריות, במקרים רבים איחור באבחנה יוביל לאיחור בטיפול דבר העלול לגרום לפגיעה בלתי הפיכה בחצוצרות. הידבקויות אגניות הנוצרות בעקבות ניתוחי בטן ואגןהינם גורם שכיח להיצצורות הידבקויות ופגיעה בתפקוד החצוצרות.
חסימה בפתח החצוצרות עלולה להיווצר בעקבות פעולות המבוצעות בחלל הרחם כגון גרידה או לאחר ניתוחים היסטרוסקופים, או כתוצאה  מזיהום בחלל הרחם הגורם להיווצרות הידבקויות בחלל ראה תסמונת אשרמן. סיבה נוספת העלולה לגרום לחסימה הם שרירנים החוסמים את מוצא החצוצרה.

כיצד מזהים חצוצרות חסומות?

צילום רחם – hysterosalpingogram) HSG: מהווה בדיקה מיטבית לזיהוי חסימה בחצוצרות. במהלך הבדיקה מוזרק נוזל-חומר ניגוד דרך צוואר הרחם לחלל הרחם ולחצוצרות , במקרה של חסימת קרובנית (קרובה לרחם ) לא יהיה כלל מעבר של חומר ניגוד לחצוצרות לא יהיה כל מעבר או פיזור.  במקרה של חסימה רחוקה דהיינו בקצה השני של החצוצרה ניתן יהיה לראות כניסה של החומר לחצוצרה אך לא פיזור לאגן. במקרה של הידרוסלפינגס  ניתן יהיה לזהות מילוי של החצוצרה ומראה של תפיחות מרשימה של החצוצרות אך העדר פיזור של חומר הניגוד  אל חלל האגן.ֿ

בדיקת אולטראסאונד – באם החצוצרות מלאות בנוזל – הידרוסלפינגס הרי שגם בבדיקת אולטראסאונד ניתן לזהות את המראה האופייני של חצוצרה מלאה בנוזל.
בדיקת אולטראסאונד הינה כלי מצויין לאבחון מצבים אלו אך לא ניתן לזהות חסימה או הידבקויות סביב החצוצרות במקרים רבים.

לאחרונה הכנסנו למרפאתנו בדיקה חדשה אשר מהווה תחליף לצילום רחם: בדיקת אולטראסאונד והזרקת חומר מיוחד ללא כל צורך בקרינת רנטגן, וללא כאבים או אי נוחות, בדיקה זו מתאימה במיוחד לנשים עם רגישות ליוד  לקראה נוספת תחליף לצילום רחם

לפרוסקופיה  -במהלך ניתוח לפרוסקופי ניתן לזהות בנקל את החצוצרות, לזהות הידבקויות סביב החצוצרה, חסימה בחצוצרות או הידרוסלפינגס. זוהי למעשה הבדיקה המיטבית לזהות בעיות הקשורות בחצוצרות ואת מצבן ובמקרים רבים אף הדרך היחידה לשקמןֿ.

האם ניתן לפתוח חסימה בחצוצרה?

במקרים של חסימת חצוצרות בקצה הקרוב לרחם – חסימה קרובנית, ניתן לפתוח את החסימה עי צינטור החצוצרות במהלך צילום רחם או במהלך היסטרוסקופיה אבחנתית בעזרת מכשור מיוחד, אך כאשר מדובר בחסימה רחוקה יש הכרח בביצוע לפרוסקופיה. פתיחת חסימה בחצוצרות דורשת ניסיון רב ועשוייה למנוע טיפול בהפרייה חוץ גופית אם כי יש הכרח לבחור את המצבים המתאימים לביצוע פעולה זו. גם היום בעידן ההפרייה החוץ גופית ישנה חשיבות רבה ליכולת לשקם חצוצרות ולאפשר הריון טבעי.

האם הידרוסלפינגס עלול להשפיע על תוצאות הפרייה חוץ גופית?

מחקרים רבים הראו כי מטופלות  עם הידרוסלפינקס, העוברות טיפולי הפרייה חוץ גופית  IVF, הינן בעלות שיעור השגת הריון נמוך יותר. נמצא כי כריתת החצוצרה/חצוצרות משפרת באופן ניכר את שיעור השגת ההריון. לא ברור מה המנגנון המדוייק אשר פוגע בההשרשה אך יתכן והמצב הדלקתי השורר בחצוצרה הפגועה והמוביל ליצירת הנוזל, מהווה סביבה עויינת להשתרשות העובר ברחם. 

השאירי פרטים ונחזור אליך

לקריאה נוספת

צילום רחם

את מנסה להרות וזה לא קורה וכעת רופאך מפנה אותך לבצע צילום רחם, הוא מסביר כי בעזרת בדיקה זו ניתן לראות את מבנה הרחם: האם קיים מום רחמי? מחיצה או רחם דו קרני, האם ישנם פגמים בחלל כגון שרירן הדוחק את החלל או פוליפ? ובעיקר האם המעבר בחצוצרות והפיזור לאגן תקינים.

קרא עוד »

שחלות פוליציסטיות

נשים רבות, בעיקר צעירות המתלוננות על מחזור לא סדיר, נשלחות לביצוע בדיקת אולטראסאונד המדגימה שחלות פוליציסטיות. שחלות פוליציסטיות מאופיינות בכך שהן גדולות יחסית (פי 1.5 עד פי 3) ומכילות מספר גדול של זקיקים, לפחות 12 זקיקים, מפוזרים בהיקף השחלה ומעניקים לה מראה טיפוסי של "מחרוזת פנינים".

קרא עוד »

הקפאת ביציות

מאגר הביציות בשחלות האישה אינו גדל או מתחדש במהלך החיים, אלא להפך, אישה נולדת עם כמות קבועה אשר כבר בחיים העובריים מספרן פוחת כך עד להתחלת ההתבגרות המינית, ומאגר הביציות הפוטנציאלי בגיל הפוריות עומד על 200-300 אלף ביציות אשר במהלך החיים הולך ופוחת. לא רק זאת אלא שטיב הביציות משתנה עם הגיל ומעל גיל 44 כמות הביציות התקינות זעום.

קרא עוד »

רזרבה שחלתית

נשים רבות מוטרדות מנושא הרזרבה השחלתית, בד״כ בעקבות הגיל, או כתוצאה מניתוחים כגון כריתת ציסטה שחלתית או לאחר טיפולים רפואיים אשר עלולים לפגוע בתפקוד השחלתי.
בסקירה קצרה זו ננסה לענות על השאלות העיקריות המעניינות נשים רבות ובמיוחד  נשים במהלך טיפולי פוריות.

קרא עוד »
גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן