חיפוש

אנדומטריוזיס בדופן הבטן – גוש בצלקת הניתוחית

אבחון וטיפול באנדומטריוזיס בצלקת שלאחר ניתוח הקיסרי. הופעת כאבים במהלך הווסת בקרב נשים שעברו ניתוח קיסרי מעלה חשד למוקד אנדומטריוזיס בצלקת. ניתן לאבחן מצב זה ולטפל בו. לעיתים התסמין הראשון כאבים עזים במהלך הווסת וגוש בדופן הבטן. מצב זה מחייב מומחה לכריתת המוקד בשלמותו, מומחה לאנדומטריוזיס, על מנת להעלים את הכאבים והסבל המתלווים לבעייה זו לעיתים ניתן במהלך כריתת המוקד לבצע מתיחת בטן כולל כריתת חלק מדופן הבטן וכל אזור הצלקת לשם מניעת הישנות ותוצאה קוסמטית משופרת.  
פרופ' דוד סוריאנו

פרופ' דוד סוריאנו

פרופ' דוד סוריאנו הינו מומחה למיילדות, גינקולוגיה ופוריות. מנהל המרכז 4women. סיים את התמחותו ברפואת נשים ויולדות במרכז הרפואי ע"ש שיבא, תל השומר. שימש כיו״ר החברה הישראלית לאנדוסקופיה גינקולוגית (2014-2017). ייסד וניהל את המרכז לטיפול הרב תחומי לטיפול באנדומטריוזיס בתל השומר. השתלם במרכזים מובילים בארה״ב, צרפת, בלגיה, וגרמניה. מרצה בכנסים בארץ ובעולם. פרופסור לרפואה בחוג למיילדות וגינקולוגיה באוניברסיטת תל אביב. מנתח בכיר באסותא רמת החייל, בי״ח רפאל וב HMC.

תוכן עניינים

אנדומטריוזיס

אנדומטריוזיס היא מחלה שכיחה המערבת כ 10-15%  מהנשים בגיל הפריון . היא מוגדרת כהשתלה מחוץ לרחם של רקמת רירית הרחם ( בלוטות ומשתית stroma- ) מחוץ לרחם , וקשורה בכאבים במהלך הווסת, כאבי אגן כרוניים, דימום מוגבר, אי פוריות  ועוד. ניתן לזהות מוקדי אנדומטריוזיס בקרב נשים הסובלות מתסמינים אלו באברי האגן, כגון הצפק, השחלות, כיס ע"ש דאגלס וכן ברצועות האוטרוסקרליות (1).

אנדומטריוזיס מחוץ לאגן הוא מצב נדיר (2). האתרים האפשריים הם, לפי סדר השכיחות, דופן הבטן, מעי, הצפק- omentum, טבור, שלפוחית השתן, הכליה, ריאות,קרום החזה והגפיים ( 1 , 3, 4 ) .

מה זה אנדומטריוזיס?

 מוקד אנדומטריוזיס בצלקת הניתוחית שלאחר ניתוח קיסרי , או מוקד בדופן הבטן, הינו מצב נדיר הגורם לכאבים עזים בדופן הבטן במהלך הווסת, לעיתים קרובות גורם לאי נוחות רבה עד לאבחנה וקשור ישירות לניתוח קיסרי קודם ולא למחלת אנדומטריוזיס קודמת במרבית המקרים.

בדרך כלל ניתן למשש מסה תת עורית כואבת, קשורה עם כאבים ונפיחות בזמן וסת . הוא מבולבל דרך קבע עם תנאים אחרים, כגון keloids , שטף דם, גרנולומה מתפר, מורסה,  בקע מפשעתי ועוד (5) .
אנדומטריוזיס בצלקת של הניתוח הקיסרי הינו מצב שיש להכירו. כריתתו המלאה קשורה בהעלמות התסמינים עם שיעור הישנות נמוך ורוב רובם של המקרים מדובר בממצא שפיר אם כי דווחו מקרים של הישנות ממאירה (4) .

אבחנה:

 נוכחות ממצא שניתן למששו באזור הצלקת הניתוחית של ניתוח קיסרי קודם, רגשיות ונפיחות במהלך הווסת,  כאבי ווסת, מעלות חשד למוקד אנדומטריאלי של צלקת ניתוחית. בדיקת אולטראסאונד יחד עם דופלר צבע מחזקות את החשד. השימוש בטומוגרפיה ממוחשבת סריקה (CT )ותהודה מגנטית (MRI ) עשויה גם לתרום לאבחנה הנכונה . נגע סולידי, בעלת גבולות ברורים הוא ההיבט הטיפוסי  ב-CT     . MRI עשוי להיות שימושי יותר עבור נגעים קטנים , בגלל הרזולוציה המרחבית הגבוהה שלה ; MRI מאפשר הבחנה טובה יותר בין השרירים והרקמה התת עורי מ  CT

אבחנה סופית נעשית ע"י כריתת המוקד ובדיקה היסטולוגית אשר מדגימה מוקדים של בלוטות רירית רחם מוקפות משתית יחד עם צביעות מיוחדות.

סיכום:

 השכיחות מדייקת של אנדומטריוזיס בצלקת בעקבות ניתוח קיסרי אינו ידוע, הערכה היא כי השכיחות של 0.03-0.4% (6). הזמן הממוצע מניתוח קיסרי ועד הופעת הגוש והתסמינים עשוי להשתנות ממספר חודשים ועד 12 שנים במקרים שונים. הגורם ללנדידית התאים והשתרשותם בצלקת הניתוחית אינו ידוע ושנוי במחלוקת ומעורר תאוריות רבות, כגון תפקידה של מערכת החיסון עם הירידה ביכולת הרגולציה של תאי רוצח טבעיים והעברה מכאנית של התאים לאחר הניתוח (7) . תאוריה נוספת טוענת כי גירוי של אסטרוגן בצלקת ממלא תפקיד חשוב בהתפתחות של המוקדים . שילוב של אנדומטריוזיס אגני ואנדומטריוזיס בצלקת הוא נדיר, אך יכול להתרחש (6) .

הטיפול:

הטיפול באנדומטריוזיס בצלקת בדרך כלל כולל כריתה רחבה ודיכוי הורמונלי. כאשר הכריתה של המוקד הינה מלאה,  אין צורך בהמשך טיפול הורמונלי.  אופציות אחרות מבלד ניתוח כוללים בשימוש בפרוגסטרון , גלולות למניעת הריון ,ואגוניסט gonadotrophin הראו שיפור זמני בתסמינים אך ללא היעלמות של הנגע.

ניתן לשלב במהלך כריתת הנגע ניתוח למתיחת בטן כריתת כלל עודפי העור והשומן כולל הסרת הצלקות הקודמות. לשלוב זה יתרונות, ניתן להסיר במהלך הניתוח מוקדים נוספים תת קליניים אשר עדיין לא התפתחו לגודל המאפשר זיהוי ועי כך להקטין למינימום סיכון להישנות יחד על תוצאות קוסמטיות משופרות. ניתוח זה כמובן מתאים לאלו אשר סיימו את תוכנית הפריון, ומבוצע בגישה רב צוותית יחד עם פלסטיקאי.

המאמר נכתב על ידי :  

פרופ' דוד סוריאנו הינו מומחה למיילדות, גינקולוגיה ופוריות.
מנהל את מרכז המומחים לרפואת נשים ברמת החייל, 4women, מנתח בכיר באסותא וב-HMC  ובבי"ח רפאל. פרופ' סוריאנו מומחה בתחום הכירורגיה הגינקולוגית, מבצע היסטרוסקופיות אבחנתיות וניתוחית מזה למעלה משני עשורים.  

השאירי פרטים ונחזור אליך

לקריאה נוספת

אנדומטריוזיס והריון

אנדומטריוזיס והריון: 

האם מהלך ההריון בקרב נשים
עם אנדומטריוזיס נושא בחובו סיכון יתר?

מאמר מקיף שפורסם החודש בעיתון היוקרתי Fertility & Sterility בחודש אוקטובר 2017  שופך אור על נושא זה.

קרא עוד »

יומן תסמיני אנדומטריוזיס

חלק חשוב קביעת האבחנה והטיפול באנדומטריוזיס תלוי בהיכרות עם תלונותייך ודרגת חומרתן. אנא השתמשי ביומנך לקביעת מועד הופעת התסמינים וחומרתם. בבואך לייעוץ אנא הציגי יומן זה אשר חשיבותו רבה.

קרא עוד »

האם אני סובלת מאנדומטריוזיס?

האם את סובלת מאנדומטריוזיס?  בחני את עצמך!!

באם את סובלת מכאבים עזים בזמן הווסת, כאבי מחזור חזקים,  דימום מוגבר או כאבים בזמן קיום יחסים הרי שיש הכרח לפנות לבדיקה.  קיימות צורות שונות למחלת אנדומטריוזיס ולכן חשוב להכיר את כלל תלונותייך.

קרא עוד »

אנדומטריוזיס- איחור באבחנה

אנדומטריוזיס הינה מחלה הפוגעת בנשים צעירות וגורמת לפגיעה באיכות החיים, פגיעה בפריון, ומשפיעה על כל אורחות החיים. האיחור האבחנה משמעותי וגורם נזק רב ולעיתים בלתי הפיך. יש צורך במאמץ רב לשם הגברת המודעות למחלה,הכרת תסמיניה, התייחסות נאותה לתלונות המטופלות יחד עם המשך המחקר ושיפור הטיפול.

קרא עוד »

אנדומטריוזיס במתבגרות

אנדומטריוזיס מוכרת כמחלה של גיל הפריון, שנפוצה בעיקר בקרב נשים בנות 25 שנה ויותר. לאחרונה נצפתה עלייה בהיארעות אבחון המחלה בקרב מתבגרות. אנדומטריוזיס בקרב מתבגרות מתאפיין בכאבי אגן כרוניים, בנוסף לכאבים המחזוריים, שמאפיינים את המחלה בקרב נשים מבוגרות יותר. הימשכות הכאבים, על אף טיפול ממושך עם גלולות למניעת הריון ותרופות נוגדות דלקת, מרמז על נוכחות של אנדומטריוזיס ומצריך ביצוע אבחון בעזרת לפרוסקופיה.

קרא עוד »

אנדומטריוזיס – הבנת מנגנוני המחלה

הכול בגלל מתיל קטן… אנדומטריוזיס הינה מחלה דלקתית תלוית – אסטרוגן הפוגעת ב- 5-10% מאוכלוסיית הנשים בגיל הפוריות בארה"ב. המחלה מוגדרת כמצב, שבו רקמה דמוית אנדומטריום משגשגת מחוץ לחלל הרחם בעיקר בפריטוניאום האגני ובשחלות. התסמינים המרכזיים הם כאבי אגן כרוניים, כאבים בזמן קיום יחסי מין ואי פריון.

קרא עוד »

מיתוסים באנדומטריוזיס

קיימים מיתוסים רבים לגבי אנדומטריוזיס 
הנפוצים הם כי הריון פותר הכל, כי אין טעם בניתוח כי הכל חוזר, וכי מדובר רק בכאבים וחייבים ללמוד לחיות עימם
ננסה להפריך מקצת מהם

קרא עוד »

כאבי מחזור

כאבי ווסת או כאבי מחזור חזקים, המופיעות לפני או במהלך הווסת ולעיתים נמשכים גם לאחריה גורמים לחלק מהנשים סבל רב, פגיעה משמעותית באיכות החיים צורך במשככי כאבים ופנייה לסיוע רפואי.

קרא עוד »
גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן