חיפוש

אנדומטריוזיס ותזונה

אנדומטריוזיס ותזונה- לתזונה חשיבות רבה והינה חלק בטיפול להפחתת תסמינים ושיפור איכות החיים של נשים הסובלות מאנדומטריוזיס. יש להכיר את המאכלים מהם יש להמנע, אלו המומלצים וחיוניים, אלו המשפרים תפקוד מערכת העיכול ואלו המסייעים למנגנון החיסוני. אנדומטריוזיס שהינה מחלה דלקתית מהווה אתגר אבחנתי אך לא פחות טיפולי, ידוע כיום כי תזונה מהווה מרכיב חשוב בטיפול בנשים הסובלות מתסמיני מחלת אנדומטריוזיס.
אנדומטריוזיס תזונה
פרופ' דוד סוריאנו

פרופ' דוד סוריאנו

פרופ' דוד סוריאנו הינו מומחה למיילדות, גינקולוגיה ופוריות. מנהל המרכז 4women. סיים את התמחותו ברפואת נשים ויולדות במרכז הרפואי ע"ש שיבא, תל השומר. שימש כיו״ר החברה הישראלית לאנדוסקופיה גינקולוגית (2014-2017). ייסד וניהל את המרכז לטיפול הרב תחומי לטיפול באנדומטריוזיס בתל השומר. השתלם במרכזים מובילים בארה״ב, צרפת, בלגיה, וגרמניה. מרצה בכנסים בארץ ובעולם. פרופסור לרפואה בחוג למיילדות וגינקולוגיה באוניברסיטת תל אביב. מנתח בכיר באסותא רמת החייל, בי״ח רפאל וב HMC.

תוכן עניינים

הפחתת תסמינים באנדומטריוזיס באמצעות תזונה

נמצא כי הטיפול התזונתי מסייע לנשים רבות להפחית את עוצמת התסמינים ומשפר את איכות חייהן. עובדה זו מעודדת מכיון שהטיפול התרופתי מוגבל ולעיתים מלווה בתופעות לוואי.

למערכת העיכול תפקיד חשוב בצריכת כל אבות המזון, ידוע כי אם את סובלת מאנדומטריוזיס תזונה נכונה עשוייה  לשפר את תפקוד תאי הגוף, את המערכת החיסונית ואת האיזון ההורמונלי. חיידקי פלורת המעי ותאי הממברנות צריכים להיות במצב אופטימלי כדי לספוג את מירב רכיבי המזון החיוניים ולכן חשוב לדאוג למערכת עיכול תקינה.

אנדומטריוזיס עלול  לגרום לתסמינים רבים הכוללים לכאב במהלך הווסת וכאב אגן כרוני,  הכאב נגרם כתוצאה מדלקת המתפתחת כתגובה של הגוף להימצאות תאי האנדומטריום בנסיון למנוע או לעכב את ההתפשטותם. כלי הדם באזור מתרחבים, יותר דם מגיע לאזור, נוצרת אדמומיות וחום, שחרור של היסטמינים ופרוסטגלנדינים מכלי הדם הקטנים. כתוצאה מכך ישנה יציאת נוזלים לחלל התאים, מצב המביא לבצקת המגבירה את הלחץ על העצבים ולכאב מוגבר. הכאב מהווה אזעקה למצב לא תקין.

בנוסף לעיתים יש מעורבות ישירה של מערכת העיכול במחלה, נשים חשות שינויי ביציאות במהלך הווסת, תכיפות עד כדי שלשול, עצירות הנמשכת ימים, ולעיתים אף דימום רקטלי במהלך הווסת. ע"י תזונה נכונה ניתן  להפחית את הדלקת והכאב ולשפר את איכות החיים.

הטיפול התזונתי מבוסס על תוספת ויטמינים חיוניים

ויטמינים אנטי דלקתיים המקלים על הכאב ופועלים כתרופות, אך ללא תופעות לוואי. כגון ויטמין C  המפחית דלקת ע"י הקטנת הפרשת פרוסטגלנדינים. אבץ, ויטמין A , וויטמין C  חיוניים ליצירת  קולגן לבניית תאים חדשים. ויטמין K דרוש לשיפור קרישת הדם כנגד הדלקת וזאת בכדי למנוע דימום נוסף. מנגנון הקרישה עוצרת את הדלקת ו/או הנזק מהתפשטות לאזורים אחרים בגוף.

תוספת מינרליים להפחתת כאב

מגנזיום הינו מרכיב חשוב ומסייע בהרפיית השריר והוא שותף ביצירת ATP המייצר אנרגיה בתאים. ללא מגנזיום היינו סובלים מהתכוצויות. למגנזיום גם תפקיד בסינתיזת המיילין שעוטף את העצבים ומגן עליהם. למגנזיום גם השפעת אילחוש על מערכת העצבים המרכזית, ולכן יש חשיבות רבה לצריכת מגנזיום נאותה נגד כאבים הנגרמים מהתכוצויות של  שריר הרחם.

רכיבי מזון נוספים שלהם תפקיד בהקלה על כאב:

ויטמין E , חלק מקומפלקס ויטמין B , D,L-Phenylalanine(DLPA) וסלניום.

חשוב לצרוך שמנים טבעיים וחומצות שומן חיוניות באיכות טובה, שיוצרו בכבישה קרה כגון שמן זית  (extra virgin), שמן קנולה, שמן דגים, חופן של אגוזים וזרעים בכל יום ועוד. כל ממברנות התאים, ההורמונים,הסטרואידים ורוב תאי המוח תלויים בשומנים שהגוף יוצר מהשומן שבמזון שאנו אוכלים.

לדוגמא, הפרוסטגלנדינים הם הורמונים המורכבים משומן. ישנם 3 סוגי פרוסטגלנדינים הנוצרים על פי סוג השומן שאנו אוכלים, ואשר צריכים להישמר באיזון.

מאכלים אשר יש להפחית: אנדומטריוזיס ותזונה

ישנם מאכלים אשר יש להפחית כגון מאכלים עשירים בשומן שמומלץ לצרוך לעיתים רחוקות ובכמויות קטנות הינם:
בקר, חמאה, מרגרינה,מזונות מטוגנים, טלה, מוצרי חלב מעל ל- 5%, חלקים פנימיים של בשר, בורקסים, מלווח, ג'חנון צ'יפס ועוד.
בנוסף מומלץ להמעיט בצריכת אלכוהול, סוכרים, ועמילנים מעובדים מכיוון שהם עוברים מטבוליזם ונאגרים ברקמות השומן בגוף. תאי שומן מיצרים אסטרוגן שעוזר לאנדומטריוזיס לגדול.

נשים רבות הסובלות מאנדומטריוזיס סובלות מבעיות במערכת העיכול, שינויים ביציאות במהלך הווסת, עצירות, כאבים עזים בעת יציאה, ואף דימום רקטלי במהלך הווסת. נשים רבות הסובלות מאנדומטריוזיס אובחנו כסובלות מתסמונת המעי הרגיז, או בעיות אחרות הקשורות למערכת העיכול. במידה ואת סובלת מתסמינים אלו יש ליידע את רופאך

תוספת סיבים תזונתיים

תוספת של סיבים תזונתיים חשובה מאד במיוחד לנשים הסובלות מאנדומטריוזיס. סיבים אלו סופגים במערכת העיכול  רעלים, אסטרוגנים וכולסטרול  ומסייעים בסילוקם מהגוף, בנוסף לכך מונעים הסיבים עצירות וכאבים בעת יציאות .

שתייה מרובה של מים

השתייה המרובה של מים כ 8 כוסות ביום חשובה אך היא בשיפור התסמינים ומקלה על איכות החיים.

לסיכום, ניתן לשפר את איכות החיים של נשים הסובלות מאנדומטריוזיס ע"י תזונה נכונה ומגוונת

תזונה המבוססת על דגני מלאים, קטניות וירקות עשירים בסיבים תזונתיים,
העדיפו דגים (בעיקר דגי מים קרים) סלמון טונה ומקרל על בשר.
הוסיפו שתי כפות זרעי פשתה לארוחה  מידי יום.
אכלו פירות וירקות, ויש לשקול הוספה של ויטמינים ומינרלים.

יש להרבות באכילת ירקות ופירות טריים, דגנים מלאים, אגוזים וזרעים.

רצוי לאכול ארוחות מסודרות וקבועות ולהימנע ממזון מהיר ולהרבות בשתייה.
יש כמובן להעדיף אוכל אורגני אשר אינו מכיל רעלים ואינו מכיל תוספות אסטרוגן, דיוקסין
יש לנסות ולהמנע מאכילת בשר בקר מצריכה מוגבר של חלב ומוצרי חלב ולהעדיף גבינות צאן, יש להפחית את צריכת קופאין, אלכוהול וכמובן סוכר לבן, להמנע ממזונות מטוגנים, שימורים.

אשמח לקבל תגובות הערות והארות בנוגע לאנדומטריוזיס ותזונה

השאירי פרטים ונחזור אליך

לקריאה נוספת

אנדומטריוזיס והריון

אנדומטריוזיס והריון: 

האם מהלך ההריון בקרב נשים
עם אנדומטריוזיס נושא בחובו סיכון יתר?

מאמר מקיף שפורסם החודש בעיתון היוקרתי Fertility & Sterility בחודש אוקטובר 2017  שופך אור על נושא זה.

קרא עוד »

אנדומטריוזיס והטיפול הנטורופתי

הטיפול באנדומטריוזיס דורש גישה רב צוותית המשלבת גישות טיפוליות שונות. ישנה חשיבות רבה להערכה ראשונית ע:י מומחה לאנדומטריוזיס עח מנת לבצע הערכה מקפת וקביעת טיפול מיטבי. גם לטיפול הנטורופתי מקום כחלק הטיפול במחלה הכרונית. הטיפול הנטורופתי עשוי להקל על התמודדותה של המטופלת בהתמודדות עם הכאב, הפרעות עיכול וחולשה , לשפר את מצבה לקראת ולאחר ניתוח ולשפר את איכות חייהן של אלו הנמצאות בטיפול פריון או אלו הסובלות מאי סבילות לתכשירים הורמונליים.

קרא עוד »
ייעוץ אונליין לאנדומטריוזיס

מה זה אנדומטריוזיס? מורה נבוכים

מה זה אנדומטריוזיס?

אנדומטריוזיס היא מחלה מסתורית המערבת את המערכת ההורמונלית ואת המערכת החיסונית של הגוף ועשויה לתקוף בנות ונשים מגיל שמונה ועד לאחר גיל המעבר.
מקור השם הוא במילה "אנדומטריום" – הרירית המרפדת את פנים הרחם שמתעבה כל חודש ומופרשת בזמן  הוסת.
ב"אנדו", כפי שהמחלה נקראת בקיצור, תאים דומים לאלה שמכילה רירית הרחם נמצאים מחוץ לרחם באזורים אחרים בגוף ומתפתחים למה שנקרא "נודולות", "גושים", "מוקדים", "נגעים" או "גידולים". גידולים אלה עשויים לגרום לכאב, לאי- פריון ולבעיות נוספות.

קרא עוד »

הניתוח הלפרוסקופי באנדומטריוזיס

הלפרוסקופיה הינה כלי הבחירה באבחנה מדויקת של אנדומטריוזיס, מיקומה ודרגת חומרתה ומאפשרת טיפול כירורגי במחלה ללא פתיחת בטן.
ההחלטה על ביצוע לפרוסקופיה אינה פשוטה, ועליה להסתמך על גיל ותלונות המטופלת, הממצאים בבדיקה, הממצאים בהדמייה, תוכניות הפריון, טיפולי פריון קודמים ו/או ניתוחים קודמים

קרא עוד »

אנדומטריוזיס בדופן הבטן – גוש בצלקת הניתוחית

אבחון וטיפול באנדומטריוזיס בצלקת שלאחר ניתוח הקיסרי. הופעת כאבים במהלך הווסת בקרב נשים שעברו ניתוח קיסרי מעלה חשד למוקד אנדומטריוזיס בצלקת. ניתן לאבחן מצב זה ולטפל בו. לעיתים התסמין הראשון כאבים עזים במהלך הווסת וגוש בדופן הבטן. מצב זה מחייב מומחה לכריתת המוקד בשלמותו, מומחה לאנדומטריוזיס, על מנת להעלים את הכאבים והסבל המתלווים לבעייה זו לעיתים ניתן במהלך כריתת המוקד לבצע מתיחת בטן כולל כריתת חלק מדופן הבטן וכל אזור הצלקת לשם מניעת הישנות ותוצאה קוסמטית משופרת.
 

קרא עוד »

רופא פוריות אנדומטריוזיס

ההערכה היא שכשליש עד מחצית מהנשים עם אנדומטריוזיס סובלות מאי פוריות. אנדומטריוזיס נפוצה למדי בקרב מטופלות שפונות לרופא עקב קושי להרות. אך אין נתונים מדויקים על היארעות המחלה בקרב נשים הסובלות מאי פריון. הדבר נובע בין היתר, מכך שאבחון המחלה אינו מובן מאליו, אלא תלוי בהתייחסות לתלונות של האישה ובחשד הרופא.

קרא עוד »

הכנה לקראת הניתוח הלפרוסקופי באנדומטריוזיס

הלפרוסקופיה הינה כלי הבחירה באבחנה מדויקת של אנדומטריוזיס, מיקומה ודרגת חומרתה ומאפשרת טיפול כירורגי במחלה ללא פתיחת בטן. הלפרוסקופיה מאפשרת כריתת ציסטה שחלתית, הפרדת הידבקויות, כריתת נגעים לשם שיפור התלונות וטיפול באי הפריון. הלפרוסקופיה דורשת מיומנות ונסיון יחד עם עבודת צוות של מומחים בתחומים שונים לשם טיפול מיטבי

קרא עוד »

אנדומטריוזיס וכאב

כאב במהלך הווסת מאפיין נשים ונערות הסובלות מאנדומטריוזיס. כאבים אלו פוגעים באיכות החיים, בתפקוד היומיומי ובלימודים, פוגעים בקריירה וביחסים הבין אישיים. התסמינים כוללים כאב אגני, כאבי מחזור עזים, כאבים בעת קיום יחסים, כאבי אגן כרוניים, ולעיתים כאבים במהלך יציאות או מתן שתן. לצערנו קיים איחור משמעותי באבחון ובהגשת טיפול מיטבי. מתי יש לפנות למומחה? מה הסיבות לכאבים העזים? מה ניתן לעשות?

קרא עוד »
גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן