חיפוש

כאבי אגן כרוניים

המאמר נכתב על ידי: פרופ' דוד סוריאנו

המאמר נכתב על ידי: פרופ' דוד סוריאנו

פרופ' דוד סוריאנו הינו מומחה למיילדות, גינקולוגיה ופוריות.

כאבי אגן, כאבים בעת קיום יחסים, כאב בבטן תחתונה עם וללא קשר לווסת מהוים סיבה שכיחה לפנייה לבדיקה, להערכה במיון וגורמים לתסכול רב כאשר הופכים ממאורע חד פעמי לכאב כרוני. אבחנה וטיפול בכאבי אגן כרוניים דורשים הכרת תלונות המטופלת ובדיקה מדוקדקת.

מה הם כאבי אגן כרוניים?

כאבים כרוניים הנמשכים מעל 6 חודשים ושאינם קשורים עם כאבי הווסת נקראים כאבי אגן כרוניים. מדובר על בעיה שכיחה מאד ומתסכלת, כ 20% מכלל הפניות לגינקולוג הינם על רקע זה. נשים סובלות מבעיה זו. כאבי אגן כרוניים גורמים לפגיעה קשה באיכות החיים, הפרעה בדימוי העצמי, הפרעה קשה בהנאה מקיום יחסים ואף מהווים סיבה לכריתות רחם.

מה הן הסיבות לכאב אגן כרוני?

ראשית יש לזכור כי כאבי אגן כרוניים עלולים לנבוע בסיבות גינקולוגיות שונות אך גם מסיבות אחרות כגון מעורבות של מעי, שלפוחית השתן, דופן הבטן והמערכת העצבית הנוירו-מוסקולרית.

מה ניתן לעשות כדי להגיע לאבחנה מדויקת?

הדרך לאבחנה מדויקת דורשת זמן וסבלנות יש להכיר היטב את התלונות ועדיף ע"י יומן כאב. יש לדעת מתי מופיע הכאב בסמיכות למה מה עוצמתו, מה מגביר ומה מקל, מה הם התסמינים הנלווים, מה מיקום הכאב, מה הקשר לפעילויות אחרות ועוד.

יש לבצע בדיקה גופנית וגינקולוגית מדוקדקת. לעיתים קרובות יש צורך בגישה רב מערכתית ע"י בדיקה של מומחים בשטחים שונים על מנת לקבוע את האבחנה המדויקת. הגישה הרב מערכתית כוללת מערך מומחים ביניהם גינקולוג, מומחה לכאב, כירורג, גסטרואנטרולוג (מומחה לבעיות מעיים), אורולוג (מומחה לבעיות מע' השתן), אורטופד ועוד הכרחית להבנת התסמינים וסיבתם.
ישנה חשיבות רבה בכך שרופא אחד יוביל את הבירור וירכז את המאמץ על מנת להגיע  לאבחנה המדוייקת

בגלל האופי הכרוני של הבעיה דרושה גם מערכת תומכת אשר תקל על הפגיעה באורחות החיים עד להגעה לאבחנה וטיפול.

מה הן הסיבות לכאבים חוזרים בעת קיום יחסים?

כאבים בעת קיום יחסים אינם מוגדרים ככאבי אגן כרוניים. הסיבות יכולות להיות שונות ולכן יש צורך בקבלת מידע שלם ובדיקה גינקולוגית מקפת. הסיבות לכאבים בעת קיום יחסים ראשוני עלולות להיות קשורות למבנה אנטומי לא תקין (קרום בתולים, מחיצה נרתיקית, חוסר התפתחות נרתיק), לזיהום או לחשש מפני קיום יחסים או הריון לא רצוי. כאבים שהופיעו לאחר קיום יחסים תקין עלולים להיות קשורים לזיהום נרתיקי, זיהום אגני, מחלות המועברות במגע מיני, אנדומטריוזיס, דלקת מבוא העריה ( וסטיבוליטיס), יובש בנרתיק, צלקת באפיזוטומיה ועוד.

כאבים בעלי קשר להופעת הווסת דורשים בירור שונה, כאבים אלו מעלים חשד לאנדומטריוזיס, למוקד בצלקת הניתוחית או לאדנומיוזיס.

האם יש מקום ללפרוסקופיה אבחנתית?

לפרוסקופיה אבחנתית עשויה לעזור בהגעה לאבחנה המדויקת. יתרה מכך לעיתים בעזרתה ניתן להגיע אף לטיפול מיטבי בבעיה. במהלך הבדיקה ניתן לזהות בנקל את אברי האגן (הרחם השחלות והחצוצרות) שלפוחית השתן והמעיים, לזהות גודש של ורידי האגן, הידבקויות, תוספתן, נוכחות אנדומטריוזיס, ציסטות שחלתיות, דלקת אגנית, ואף ממצאים בבטן העליונה כגון כבד וכיס מרה.

בנוסף תודות ללפרוסקופיה הניתוחית ניתן לטפל במהלך אותה פעולה ע"י הפרדת ההידבקויות, הסרת ציסטה שחלתית, טיפול באנדומטריוזיס אשר לא ניתן לאבחנה מדויקת ללא לפרוסקופיה.

מתי מומלץ לעבור לפרוסקופיה אבחנתית?

לאחר קבלת מידע שלם ומקיף על אופי וחומרת הבעיה ולאחר בדיקה גופנית וגינקולוגית תשלחי לביצוע בדיקות עזר (בדיקות דם והדמיה) על מנת לשלול בעיות שאינן גינקולוגיות. בשלב זה, לעיתים יש צורך בבדיקות נוספות מתקדמות יותר וייעוץ של מומחים שונים. במידה ובעיות לא גינקולוגיות נשללו ועל פי הממצאים ניתן לשקול ביצוע לפרוסקופיה אבחנתית

פרופ' דוד סוריאנו הינו מומחה למיילדות, גינקולוגיה ופוריות, מייסד ומנהל המרכז לטיפול באנדומטריוזיס.
במסגרת המרכז מבוצעים ניתוחים מורכבים, הדורשים ניסיון כירורגי רב.
פרופ' סוריאנו מומחה בעיקר בכירורגיה גינקולוגית: לפרוסקופיה, היסטרוסקופיה וטיפול ניתוחי באנדומטריוזיס מפושט.
בוגר בית-הספר לרפואה, אונ' בן-גוריון ואונ' באר שבע, בעל התמחות ברפואת נשים ויולדות, המרכז הרפואי שיבא, תל השומר.
ערך השתלמות בכירורגיה גינקולוגית ואנדוסקופית במרכזים מובילים בצרפת, בבלגיה ובארצות הברית.
פירסם והציג מחקרים רבים בתחום הכירורגיה הגינקולוגית ובתחום הלפרוסקופיה וההיסטרוסקופיה בארץ ובעולם.

גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן