ההמלצה המקובלת במקרים של חשד לשארית הריון ברחם היא הוצאתו בגישה היסטרוסקופית ולא ע"י גרידה על מנת למנוע נזק לרירית הרחם.
האבחנה נעשית עי היסטרוסקופיה אבחנתית, המבוצעת במרפאתי ולאחר אישור האבחנה מופנת המטופלת לניתוח היסטרוסקופי להוצאת השארית
לעיתים ניתן להסיר את שייר ההריון במסגרת ההיסטרוסקופיה האבחנתית ללא צורך בניתוח
קיימים הסדרי תשלום עם שב״ן מכבי, לאומית ומאוחדת (עם השתתפות עצמית בלבד)
הניתוחים מבוצעים באסותא רמת החייל, HMC- הרצליה ובבי״ח רפאל.
שארית שלייה הינו מצב אשר שארית רקמת הריון נמצאת בחלל הרחם, לאחר לידה רגילה לאחר ניתוח קיסרי לאחר הפלה טבעית בלתי שלמה או לאחר גרידה לשם סיום הריון.
שארית שלייה עלולה להיות תוצאה של שלייה נעוצה בדרגות שונות מצב העלול לסכן את תקינותו של הרחם. שארית אשר אינה מטופלת כהלכה עלולה להוביל לפגיעה בפריון למיעוט בכמות הדימום הווסתי על להיעלמותו ולבעיית פריון קשה. מצב זה של שארית שלייה ברחם מוחמר בעת זיהום רחמי, במצב של גרידות חוזרות ומובילה להתפתחות של תסמונת אשרמן
תסמונת אשרמן הינה מצב של הידבקויות קשות בחלל הרחם עד לחסימתו בדרגות שונות. במקרים רבים, תסמונת אשרמן (הקרוייה על שמו של הגינקולוג הישראלי יליד צכיה) הינה תוצאה של גרידת רירית הרחם במהלך ביצוע סיום הריון אשר פגעה ברירית הרחם או בעת גרידה לשם הסרת שארית הריון.
הטיפול המיטבי במצבים של חשד לשארית שלייה הינה ביצוע מוקדם ככל האפשר של היסטרוסקופיה אבחנתית אשר מדגימה היטב את חלל הרחם ודפנותיו. באם אובחנה שארית יש לבצע היסטרוסקופיה ניתוחית בהקדם לשם הסרת השארית ללא פגיעה ברירית הרחם.
במקרים של אבחנת הידבקויות קשות בחלל הרחם ומיעוט בכמות הדימום הווסתי יש צורך במומחה לשם ביצוע הפרדת הידבקויות בהיסטרוסקופיה
- נשים לאחר לידה, לאחר סיום הריון, ולאחר הפלה מופנות לביקורת לשם הערכת חלל הרחם וסדירות הרירית. באם בביקורת זו עולה חשד במהלך בדיקת האולטראסאונד לשארית יש להפנותה להיסטרוסקופיה אבחנתית.
- באם לאחר הלידה או לאחר סיום ההריון מופיע דימום לא סדיר, או דימום מוגבר יש לבצע הערכה מוקדמת הכוללת בדיקת אולטראסאונד ובהמשך היסטרוסקופיה
- נשים הסובלות ממיעוט דימום ווסתי או הפסקה מוחלטת בווסת לאחר גרידה זקוקות להערכה מוקדמת ככל האפשר
- במצבים של חשד לשארית שלייה או תוצרי הריון, לאחר לידה או גרידה, יש להימנע באם אפשר מביצוע גרידה ויש להעדיף ביצוע היסטרוסקופיה לשם הסרת השארית המקטינה את הפגיעה ברירית הרחם.
- שיקום הרחם לאחר התפתחות הידבקויות קשות ברחם דורש ניסיון רב ומיומנות רבה. ניתוחים אלו המבוצעים בהרדמה כללית במסגרת אשפוז יום תלויים בעיקר במידה הנזק שנגרם לרירית הרחם. במקרים רבים מצבים אלו דורשים ניתוחים חוזרים יחד עם טיפול הורמונלי לשם שיקום הרירית.
במידה ואכן עולה חשד במהלך ההיסטרוסקופיה האבחנתית כי מדובר בהימצאות רקמת שארית בחלל הרחם הטיפול המיטבי הינו הסרת הממצא בהיסטרוסקופיה ניתוחית. ניתן להסיר שארית קטנה בנמסגרת ההיסטרוסקופיה האבחנתית המבוצעת על ידי במרפאה, ללא הרדנה , וללא כאבים. במקרים של שארית גדולה יש הכרח בביצוע ניתוח בהרדמה.
קיימים הסדרי תשלום עם שב״ן מכבי, לאומית ומאוחדת (עם השתתפות עצמית בלבד)
הניתוחים מבוצעים באסותא רמת החייל, HMC- הרצליה ובי״ח רפאל.