ד"ר דוד סוריאנו הוא מומחה בעל שם בתחום המיילדות, הגינקולוגיה והפוריות. מעבר לתשאול המטופלת ולהכרת תלונותיה, בשילוב עם בדיקה גינקולוגית, קיימת חשיבות רבה בביצוע בדיקת אולטרסאונד ייעודי לאבחון מדויק. בזכות הרזולוציה המשופרת של מכשירי האולטרסאונד המתקדמים, ובשילוב הניסיון הרב שנצבר על ידי הבודקים, הפכה הבדיקה לאמצעי המדויק והזמין ביותר לאבחון מרבית המטופלות.
במרכז לטיפול באנדומטריוזיס, אשר מבוסס על עבודת צוות, הצטרפו לפרופ' סוריאנו מומחים בתחומים שונים כדי לספק מענה מיטבי. ד"ר אלדר וולפרט צבר ניסיון רב בביצוע בדיקות אולטרסאונד ייעודי לאנדומטריוזיס, עם דגש על זיהוי מוקדי אנדומטריוזיס באגן, במיוחד במקרים של אנדומטריוזיס חודרני עמוק (DIE).
אנדומטריוזיס מחולק למספר סוגים:
- אנדומטריוזיס שחלתי (אנדומטריומה): מדובר בציסטה בשחלה המכילה דם ישן ובעלת מראה אופייני באולטרסאונד. היכולת לזהות ציסטה שחלתי מסוג אנדומטריומה מגיעה לכדי 99%. נוכחות אנדומטריומה עלולה לגרום לכאבים, לפגיעה באיכות החיים ולעיתים רחוקות קשורה בסיכון מוגבר לממאירות. הציסטה השחלתית, על אף מאפייניה המיוחדים, לעיתים קרובות מופיעה לצד מוקדי אנדומטריוזיס נוספים. גודל הציסטה השחלתית עשוי להגיע עד ל-15 ס"מ, והיא יכולה להיות חד או דו-צדדית ועלולה לפגוע ברזרבה השחלתית. במקרים מסוימים נדרשת פעולה לשימור פוריות. במסגרת הבדיקה מתבצעת גם הערכה של הרזרבה השחלתית לפי מספר הזקיקים האנטרליים (AFC).
- אנדומטריוזיס עמוק (DIE): מדובר במוקדים של רקמת אנדומטריוזיס הנצמדים לדפנות אברי האגן וחודרים לתוכם. האיברים המעורבים השכיחים ביותר הם רצועות הרחם, דופן הנרתיק, דופן המעי ושלפוחית השתן. לעיתים נדירות עלולה המחלה לערב את השופכנים, עד כדי פגיעה בתפקוד הכלייתי, ואף את התוספתן והסרעפת. ממצאים אלו בדרך כלל אינם מאובחנים בבדיקת אולטרסאונד גינקולוגי שגרתית, משום שזיהויים דורש הדמיה מדוקדקת של אברי האגן, וניסיון רב באבחון אנדומטריוזיס מפושט. רמת הדיוק בבדיקה זו עומדת על 70%-80%. באמצעותה ניתן לזהות מעורבות של איברים כמו המעי, שלפוחית השתן, החצוצרות והשחלות, ולקבוע את דרגת החומרה. בדיקה זו מסייעת בקבלת החלטה לגבי המשך הטיפול, בין אם מדובר בטיפולי פוריות או ניתוח, וכן בתכנון הניתוח.
- אנדומטריוזיס שטחי: מדובר במוקדים קטנים מאוד של תאי אנדומטריוזיס הפזורים באגן, שקשה לראותם באולטרסאונד. לכן, אולטרסאונד שאינו מדגים מוקדי אנדומטריוזיס אינו שולל את האבחנה. במקרים אלו ניתן לשלול מעורבות שחלתית או עמוקה, דבר שהוא בעל חשיבות רבה. לעיתים נדירות, אנדומטריוזיס שטחי עלול לגרום להידבקויות באגן בין איברים, הניתנות לאבחון באמצעות אולטרסאונד וגינלי בחלק מהמקרים.
במקרים מסוימים, למרות היעדר ממצאים ברורים באולטרסאונד הייעודי, ניתן לזהות אזורים רגישים במיוחד על ידי לחיצה באמצעות המתמר או בהנעת איברים מסוימים. לזיהוי מוקדים רגישים אלו ישנה חשיבות רבה בהחלטה על ניתוח.
בדיקת אולטרסאונד ייעודית לאנדומטריוזיס זמינה במרפאתו של פרופסור דוד סוריאנו, היא אינה מצריכה אלחוש ומספקת מידע ברזולוציה גבוהה ואיכות מעולה. הבדיקה מבוצעת במטופלות הסובלות מכאב אגן כרוני ובמטופלות עם ממצאים אגניים המעלים חשד לאנדומטריוזיס. במסגרת הבדיקה, נבדקים הרחם, השחלות, מוקדים עמוקים באברי האגן – שלפוחית השתן, צינוריות השתן, הנרתיק, המחיצה הרקטו-וגינלית, חלקו התחתון של המעי הגס (הרקטום) ורצועות הרחם (סקרואוטריניות). בנוסף, נבדקים הידבקויות אגניות או נוכחות נוזל בחצוצרות (הידרוסלפינגס).
למי מומלץ לבצע אולטרסאונד ייעודי לאנדומטריוזיס?
- לכל מטופלת הסובלת מתסמינים משמעותיים הפוגעים באיכות חייה, ללא אבחנה ברורה אך עם תלונות המעלות חשד לאנדומטריוזיס.
- למטופלות שאובחנו עם אנדומטריוזיס, כגון נוכחות של ציסטה שחלתית (אנדומטריומה), עם חשד למעורבות עמוקה. מטרת הבדיקה היא לזהות נגעים המערבים איברים נוספים כמו שלפוחית השתן, המעי, המחיצה הרקטו-וגינלית ועוד.
- למטופלות שאובחנו עם אנדומטריוזיס עמוק ובחרו להימנע מניתוח. הבדיקה חשובה למעקב אחר הממצאים, לשם ניטור ומניעת החמרה משמעותית.
- למטופלות הסובלות מאי פוריות ואובחנו עם אנדומטריוזיס משמעותי. הבדיקה חשובה במיוחד טרם תחילת טיפול בהפריה חוץ-גופית.
- לכל מטופלת לפני ניתוח לפרוסקופי, במטרה לקבל מידע שלם ולתכנן את הניתוח. לעיתים יש צורך בבדיקות הדמיה נוספות כחלק מהתכנון הכירורגי.
למי מומלץ לבצע אולטרסאונד ייעודי לאנדומטריוזיס?
מומלץ להביא עימך בדיקות קודמות וכל חומר רפואי רלוונטי. יש לשתף את הצוות בחששות אם קיימים, ונשמח לסייע. הבדיקה עלולה להתארך בהתאם לממצאים, ולכן יש לפנות זמן מספק ולהגיע רגועה. אם את סובלת מעצירות, מומלץ לבצע חוקן בבוקר הבדיקה, ולהימנע מארוחה כבדה ארבע שעות לפני הבדיקה. כמו כן, אין לבצע את הבדיקה במהלך דימום ווסתי בשל הרגישות ואי הנוחות הרבה.
הבדיקה נמשכת זמן רב יותר מבדיקת אולטרסאונד שגרתית ולעיתים עלולה לגרום לאי נוחות. יש לדעת כי ניתן לבצע הפסקה בכל שלב של הבדיקה, ואף להפסיקה לפי צרכיה של המטופלת. לרוב, הבדיקה מתבצעת בגישה וגינלית (נרתיקית), אך אם לא ניתן לבצע זאת, קיימת אפשרות לביצוע דרך הבטן ולעיתים נדירות גם בגישה רקטלית, בעיקר כשיש חשד למוקדים עמוקים המערבים את המעי.
לסיכום
מטרת בדיקת האולטרסאונד הייעודית לאנדומטריוזיס היא לסייע באבחון המחלה ובקביעת דרגת חומרתה. הבדיקה ממפה את כלל הממצאים באגן ואת האזורים הרגישים, שוללת אבחנות אחרות ומסייעת בתכנון המשך הטיפול. המידע החשוב שנאסף יאפשר לך ולפרופ' סוריאנו לתכנן את המשך הטיפול בצורה מיטבית. במקרה של צורך בניתוח, הבדיקה תאפשר תכנון מדויק של ההליך, ותספק "מפה" של הממצאים באגן, ההידבקויות והאזורים הרגישים.