הארכת תוחלת החיים והצטברות מידע רפואי ובעיקר המדיה החברתית והתקשורת גרמו ליתר ההתעניינות בנושא גיל המעבר וההשלכות על איכות החיים. במשך שנים, נשים נמנעו מלהתלונן על בעיות כל כך אישיות וראו בפגיעה באיכות חייהן גזרת גורל שהינו חלק ממסלול החיים. פניות לסיוע רפואי בהתייחסות שמדובר בתהליך טבעי ולא במחלה, יחד עם החשש בקרב הרופאים מטיפול בעל תופעות לוואי גרמו לכך שרבות לא טופלו למרות השלכות משמעותיות על חייהן.
למילוי שאלון תסמינים של גיל המעבר
כיום, עם המודעות ההולכת וגדלה, נשים רבות מחפשות מענה לתסמינים השונים הפוגעים בשגרת חייהן. קיימת מודעות לשמירה על הבריאות הנפשית והגופנית, יתר הקפדה על תזונה נכונה, פעילות גופנית ואף פנייה לעזרת הרפואה המשלימה כגון טיפול נטורופטי.
הקפדה על תזונה, תוספי מזון וויטמינים, פעילות המפחיתה מתח כגון יוגה ומדיטציה, יחד עם פעילות לחיזוק כוח השרירים עשויה לשפר את בריאותן הנפשית והגופנית. חלקן תמצאנה סיוע ברפואה משלימה כגון דיקור- אקופונטורה, צמחי מרפא ותרגול מיידנפולנס.
התזונה בגיל המעבר דומה לתזונה בריאה בכל כל גיל, במהלכה מומלץ על הפחתה בצריכת משקאות המעכבים את ספיגת הסידן – משקאות תוססים, משקאות ומזונות המכילים קפאין הנמצא בקפה, תה, שוקולד וקולה.
הפחתת צריכת מזון אולטרה-מעובד ומשקאות אלכוהוליים העלולים להחמיר תחושת גלי חום. הפחתה בצריכת מזונות ממריצים כמו סוכר, קפה, שוקולד, משקאות ממותקים, הגורמים לגירוי של מערכת העצבים ולהחמרה של גלי חום.
בעקבות השינויים ההורמונליים ישנו חשש מעלייה במשקל יחד עם ירידה במסת השריר ולכן הגברת פעילות גופנית יחד עם צמצום צריכה פחמימות מעובדות כמו קמח לבן, סוכר, עוגות, עוגיות, מאפים עשויים לשפר להקטין הפרשת אינסולין לשפר את האיזון ההורמונלי ולסייע המנעת השמנה.
יש להרבות במוצרים המכילים אסטרוגנים צמחיים הנקראים פיטואסטרוגנים. תרכובות לא-סטרואידיות בעלות אפיניות חלשה לרצפטורים לאסטרוגן, מצויות בדגנים שונים, בעיקר בסויה, קוהוש שחור – מיצוי צמח ה Cimicifuga racemose. אלה עשויים לסייע בהפחתת גלי חום, להפחית רמות שומנים בדם ולשפר את צפיפות העצמות. ריכוזים גבוהים של פיטואסטרוגנים מצויים בעיקר בזרעי פשתן ובמוצרי סויה (אדממה, טופו, טמפה, יובה, משקה סויה לא ממותק ועוד). עלייה בצריכת מזונות עשירים בסידן על מנת להקטים את הירידה בחוזק וצפיפות העצמות עי אכילת מוצרי חלב אורגניים, ברוקולי, שקדים, טחינה, עלים ירוקים.
מזונות עשירים בחומצת שומן חיוטנית כגון אומגה 3, כגון דגי ים צפוני, זרעי צ׳יה ופשתן. חשובים לשמירה על האיזון ההורמונלי ותפקוד מיטבי של מערכת העצבים מערכת החיסון ויצירת חומרי נוגדי דלקת. ניתן להגביר את הצריכה עי תוסף מזון עשיר באומגה 3.
דיקור סיני – acupuncture ישנן עבודות מבוקרות שמצאו כי דיקור סיני עשוי לסייע בהקלת התסמינים הואזומוטוריים (גלי-חום, הזעות לילה ודפיקות לב) יחד עם טיפולים המבוססים על צמחי מרפא.
טיפול קוגניטיבי התנהגותי (cognitive behavioral therapy CBT) – מכלול של שיטות טיפול פסיכולוגי המבוססות על שילוב של רעיונות מהטיפול ההתנהגותי והטיפול הקוגניטיבי. הוכח כיעיל בטיפול בהפרעות חרדה ופאניקה, בדיכאון ובהפרעות אכילה, ולאחרונה גם בגלי-חום בתקופת המעבר.
ישנם גם מצבים בהם נשקול טיפול ב SSRI – מעכבי קליטת סרוטונין בררניים כגון סרוקסט, פרוזאק בתופעות הקשורות לגיל המעבר לאחר קבלת ייעוץ ייעודי.
שינויים מבורכים אלו בתזונה יחד עם פעילות גופנית ותמיכה רגשית עשויים לשפר את תלונותייך אך באם את עדיין סובלת מומלץ להיוועץ לגבי האלטרנטיבות האחרות כגון טיפול הורמונלי חליפי, טיפול עי הורמונים זהים ביולוגית ועוד.
תלונות הקשורות לתפקוד שלפוחית השתן כגון תחושת דליפה במאמץ, או אי נוחות צריבה וכאבים בקיום יחסים המלווים בתחושת יובש בנרתיק עשויים להשתפר עי טיפול בלייזר וגינלי.
המאמר נכתב על ידי :
פרופ' דוד סוריאנו הינו מומחה למיילדות, גינקולוגיה ופוריות.
מנהל את מרכז המומחים לרפואת נשים ברמת החייל, 4women, מנתח בכיר באסותא וב-HMC ובבי"ח רפאל. פרופ' סוריאנו מומחה בתחום הכירורגיה הגינקולוגית, מבצע היסטרוסקופיות אבחנתיות וניתוחית מזה למעלה משני עשורים.
לקריאה נוספת
החזון שלנו העמדת נושא הטיפול בנשים בגיל המעבר כתחום מוביל במרפאתנו נוצר מתוך מחשבה שניתן לאזן, לשפר איכות חיים ע"י מתן מענה רפואי מקצועי רב
טיפול בהורמונים חליפיים הוא טיפול יעיל לתסמיני גיל המעבר לרבות גלי חום, שינויים במצב הרוח ובעיות שינה. עם זאת, עדיין יש הרבה בלבול ואי הבנה
כמרפאה העוסקת בבריאות האישה, אנו מוצאים את עצמנו מטפלים באופן תדיר בנשים בגילאי 45-50 המופיעות עם תלונות של דימום מוגבר או לא סדיר. חלקן סובלות
כיצד לנהל את גיל המעבר באופן טבעי?
ישנן דרכים רבות בהן נשים יכולות לתמוך בגופן במהלך גיל המעבר והמנופאוזה כדי להבטיח בריאות אופטימלית ולהפחית את הסיכון לסיבוכי גיל המעבר ולפגיה באיכות החיים
לפני כל טיפול עלינו להכירך מבחינה אישית ורפואית, אבל ממש להכיר עם דגש על הדברים הבאים
הורמון האסטרוגן שומר על בריאות הנרתיק שלך בכך שהוא פועל כחומר סיכה טבעי. זה גם מגרה את התאים בדופן הנרתיק שלך כדי לעודד נוכחות של חיידקים 'טובים' המגנים מפני זיהום.
האסטרוגן פועל על רקמת הנרתיק ושומר על האלסטיות המתאימה.
העמדת נושא הטיפול בנשים בגיל המעבר כתחום מוביל במרפאתנו נוצר מתוך מחשבה שניתן לאזן, לשפר איכות חיים עי מתן מענה רפואי מקצועי רב צוותי, המתייחס לשינויים הנפשיים והגופניים כמכלול, ולהעניק טיפול מבוסס על ראיות רפואיות.
החזון שלנו העמדת נושא הטיפול בנשים בגיל המעבר כתחום מוביל במרפאתנו נוצר מתוך מחשבה שניתן לאזן, לשפר איכות חיים ע״י מתן מענה רפואי מקצועי רב
טיפול בלייזר וגינלי הינו טיפול חדשני המנצל את אנרגיית הלייזר לגירוי גדילת תאי רירית הרחם בקירות הנרתיק. טיפול זה מכוון לשיפור תסמינים כגון יובש בנרתיק,
הספקות לגבי הטיפול ההורמונלי החליפי בגיל המעבר אינם קשורים ליעילותו אלא לרמת הסיכון, באם קיימת, בשימוש לאורך זמן. הטיפול ההורמונלי החליפי הינו טיפול מקובל ואף
הטיפול המתקדם ביותר בתחום הטיפול הורמונלי זהה ביולוגית לנשים הסובלות מפגיעה באיכות חייהן על רקע תלונות גיל המעבר ,שייך לטיפול עי כמוסה (קפסולה) המוחדרת מתחת לעור, המכילה שילוב של אסטרוגן, פרוגסטרון וטסטוסטרון זהים ביולוגית.