חיפוש

הכנה לקראת הניתוח הלפרוסקופי באנדומטריוזיס

הלפרוסקופיה הינה כלי הבחירה באבחנה מדויקת של אנדומטריוזיס, מיקומה ודרגת חומרתה ומאפשרת טיפול כירורגי במחלה ללא פתיחת בטן. הלפרוסקופיה מאפשרת כריתת ציסטה שחלתית, הפרדת הידבקויות, כריתת נגעים לשם שיפור התלונות וטיפול באי הפריון. הלפרוסקופיה דורשת מיומנות ונסיון יחד עם עבודת צוות של מומחים בתחומים שונים לשם טיפול מיטבי
פרופ' דוד סוריאנו

פרופ' דוד סוריאנו

פרופ' דוד סוריאנו הינו מומחה למיילדות, גינקולוגיה ופוריות. מנהל המרכז 4women. סיים את התמחותו ברפואת נשים ויולדות במרכז הרפואי ע"ש שיבא, תל השומר. שימש כיו״ר החברה הישראלית לאנדוסקופיה גינקולוגית (2014-2017). ייסד וניהל את המרכז לטיפול הרב תחומי לטיפול באנדומטריוזיס בתל השומר. השתלם במרכזים מובילים בארה״ב, צרפת, בלגיה, וגרמניה. מרצה בכנסים בארץ ובעולם. פרופסור לרפואה בחוג למיילדות וגינקולוגיה באוניברסיטת תל אביב. מנתח בכיר באסותא רמת החייל, בי״ח רפאל וב HMC.

תוכן עניינים

לפני ניתוח:

שיחה מקדימה לפני ניתוח לפרוסקופי באנדומטריוזיס

ישנה חשיבות רבה לשיחה המקדימה, להצגת שאלות וקבל מידע ממקור ראשון, מהימן וברור.

הכרה מעמיקה עם המטופלת: עברך הרפואי, עברך המיילדותי, רצון לפוריות, טיפולים קודמים, והכרת התסמינים יחד עם בדיקה מדוקדקת. הדגש ינתן על הכרת כלל תלונותייך!!
הכרת כל התסמינים מהן את סובלת: עלינו להכיר את כל תלונותייך, תלונות הקשורות לכאבים (ממתי, מתי,  דרגת חומרה, מיקום,) אי פוריות, חשד למעורבות המחיצה בין הנרתיק לרקטום, למעי או לשלפוחית שתן. כאבים במהלך הווסת, במהלך קיום יחסים, במהלך יציאות, הקרנה למע השתן ועוד
הדמייה: יש לבצע בדיקת אולטראסונד בטני ונרתיקי לפני כל החלטה על ניתוח, לעיתים יש צורך בהדמיה נוספת, MRI, ציסטוסקופיה, או קולונוסקופיה.

בדיקות לפני ניתוח:

ס"ד, כימיה, תפקודי קרישה, צילום חזה ואק"ג על פי הגיל ובדיקות נוספות על פי הנחיית הרופא.
CA-125 הינה בדיקה אשר חורגת מתחום הנורמה במקרים רבים של אנדומטריוזיס עם כי אינה ספציפית ואינה אופיינית רק למקרי אנדומטריוזיס.

צום: עלייך לצום 6 ש' לפני הניתוח, ניתן לשתות מים עד 4 ש' לפני הניתוח.
הכנת מעיים: על פי סוג הניתוח ומידת האפשרות למעורבות המעי תעברי הכנת מעיים לפני הניתוח. יש להימנע מארוחות כבדות יומיים לפני הניתוח. יש להקפיד על יציאות סדירות טרם הניתוח.
השתתפות מולטי-דציפליארית בניתוח: לעיתים יש צורך בהיערכות של מומחים כירורגיים נוספים בניתוח. בעיקר כאשר מדובר באפשרות של מעורבות מעי או שלפוחית שתן בתהליך האנדומטריוזיס.
הגעה לבית החולים: 4 ש' לפני ניתוח, הניתוחים מבוצעים במסגרת אשפוז יום ודורשים לעיתים אשפוז למשך 24 ש'.

מהלך הניתוח:

לאחר הרכבת עירוי מתחילה פעולת ההרדמה הכללית ולאחריה מבוצעת לפרוסקופיה אבחנתית, במהלכה סוקרים את חלל הבטן והאגן. במהלך הסקירה ניתן לזהות את הרחם השחלות והחצוצרות, לוודא את תקינות אברי המין, לגלות מוקדי אנדומטריוזיס,הידבקויות, ציסטה שחלתית- אנדומטריומה, מעורבות של אברי האגן וניתן לקבוע מה מיקום המוקדים ודרגת החומרה. היכולת לזהות מוקדי אנדומטריוזיס דורשצ ניסיון ומיומנות הנרכשת לאחר שנות ניסיון.

בשלב שני מבוצעת לפרוסקופיה ניתוחית.

מטרות הניתוח:

אבחנה היסטולוגית מטרתה לקבוע כי אכן מדובר באנדומטריוזיס

טיפול במקרים של כאב אגני עז שאינו מגיב לאנלגטיקה ע"י כריתת מוקדים וצריבתם, הפרדת הידבקויות והסרת ציסטות שחלתיות (אנדומטריומה)
בירור אי פריון- בדיקת המעבר בחצוצרות
טיפול באי פריון על רקע אנדומטריוזיס

יתרונות הלפרוסקופיה:

יכולת סקירת אגן ובטן עליונה בצורה אופטימלית

אפשרות לאבחון וטיפול באותו ניתוח
הסרת ציסטה שחלתית ושליחתה לבדיקה
ביצוע ניתוח רחב היקף ללא פתיחת בטן
שיפור בתסמינים כגון כאב אגן כרוני, כאב בעת קיום יחסים ועוד
שיפור יכולת הפריון
שיעור הידבקויות אגניות וזיהום שלאחר ניתוח קטן לעומת ניתוחי פתיחת בטן
משך אשפוז קצר, החלמה מהירה

קורלציה בין הממצאים בלפרוסקופיה לבין הוכחה היסטולוגית:

הקורלציה בין ממצאים ויזואליים במהלך הלפרוסקופיה והוכחה היסטולוגית תלויים בעיקר בניסיון המנתח. מוקדי אנדומטריוזיס מופיעים בצורות שונות על פי תקופת התפתחותם ולכן ניתן בנקל להחטיא במהלך הניתוח מוקדים אלו ולא לזהותם. גם כאשר מנתח מנוסה מבצע את הניתוח ישנה חשיבות עליונה לדגימת הממצאים ולקבלת אישור היסטולוגי.

בעבודות שונות מעריכים כי כרבע מהנשים עם מוקדי אנדומטריוזיס לא אובחנו במהלך לפרוסקופיה שבוצעה מסיבות שונות. בעבודה פרוספקטיבית (Walter, Am J O&G, 2001) שכללה 44 נשים עם כאב אגן כרוני נבדקו כל המוקדים אשר נראו למנתח כמוקדי אנדומטריוזיס רק כמחצית מהמוקדים שנראו למנתח אושרו היסטולוגית כמוקדי אנדומטריוזיס (PPV – 45%, sensitivity – 97%, specificity – 77%. NPV-99%)
תוצאות אלו המעידות על אבחון לא מדויק ללא שימוש היסטולוגי נמצאו גם בעת ביצוע הניתוח בלפרוסקופיה וגם בלפרוטומיה.
לכן יש להכיר את כל מגוון הופעת המוקדים, צורות שונות ומראה שונה ויש לאבחנם היסטולוגית.

הטיפול הלפרוסקופי בנשים עם אנדומטריוזיס וכאבי אגן כרוניים:

לאחר ביצוע סקירת הבטן והאגן, סקירת הרחם החצוצרות והשחלות ולאחר דגימת המוקדים לשם קבלת אבחון מתחילה הלפרוסקופיה הניתוחית אשר כוללת:

הסרת ציסטות שחלתיות ( אנדומטריומות)
הפרדת הידבקויות
אבלציה של כל מוקדי האנדומטריוזיס והסרת הנודולים
ביצוע LUNA צריבה של אזור הרצועות האוטרוסקראליות לשם טיפול בכאבים הכרוניים.

כיצד מגדירים הצלחת ניתוח?

הצלחת הניתוח מוגדרת על פי מטרותיה שהם השגת הריון או הסרת הציסטה השחלתית ללא פגיעה בתפקוד השחלה, שיפור והעלמות כאבי האגן למרווח זמן מרבי.

שיעור ההריונות הספונטני לאחר ניתוח לפרוסקופי עומד סביב 50% ללא קשר לצורות האנרגיה שבו השתמשו (לייזר, חשמל וכ').

לא ניתן לקבוע עדיין באופן ברור מה הוא הקשר בין הצלחת הניתוח לדרגת חומרת המחלה ולא לעומת טפול תרופתי עקב חסר בעבודות משוות.

סיכונים:

הסיבוכים בניתוח קשורים להרדמה הכללית, וללפרוסקופיה הניתוחית.

הסיבוכים האפשריים פגיעה בכלי דם או איבר בטני בעת הכניסה לבטן, דימום או זיהום. במקרים של אנדומטריוזיס מפושט עם מעורבות של איברים שכנים רמת הסיכון לפגיעה במעי או שלפוחית שתן או האורתר עולה ולפיכך נדרשת מיומנות גבוהה וניסיון רב.

כאשר מדובר בכריתת אנדומטריומה נדרשת מיומנות על מנת למזער את הנזק לשחלה, בעיקר בעת נוכחות ציסטות גדולות מ-5 ס"מ, בעת ציסטות דו צדדיות וכאשר מטרת הניתוח להפריד הידבקויות ולשקם חצוצרות שנפגעו.
קיימו טכניקות שונות אשר מטרתן למנוע נזק לתפקוד השחלה אשר במקרים של ציסטה גדולה כבר ניזוקה, וזאת ע״י מנעת שימוש באנרגיה טרמית ומניעת צריבת השחלה.

השאירי פרטים ונחזור אליך

לקריאה נוספת

אנדומטריוזיס והריון

אנדומטריוזיס והריון: 

האם מהלך ההריון בקרב נשים
עם אנדומטריוזיס נושא בחובו סיכון יתר?

מאמר מקיף שפורסם החודש בעיתון היוקרתי Fertility & Sterility בחודש אוקטובר 2017  שופך אור על נושא זה.

קרא עוד »

כאבי מחזור

כאבי ווסת או כאבי מחזור חזקים, המופיעות לפני או במהלך הווסת ולעיתים נמשכים גם לאחריה גורמים לחלק מהנשים סבל רב, פגיעה משמעותית באיכות החיים צורך במשככי כאבים ופנייה לסיוע רפואי.

קרא עוד »

אנדומטריוזיס והטיפול הנטורופתי

הטיפול באנדומטריוזיס דורש גישה רב צוותית המשלבת גישות טיפוליות שונות. ישנה חשיבות רבה להערכה ראשונית ע:י מומחה לאנדומטריוזיס עח מנת לבצע הערכה מקפת וקביעת טיפול מיטבי. גם לטיפול הנטורופתי מקום כחלק הטיפול במחלה הכרונית. הטיפול הנטורופתי עשוי להקל על התמודדותה של המטופלת בהתמודדות עם הכאב, הפרעות עיכול וחולשה , לשפר את מצבה לקראת ולאחר ניתוח ולשפר את איכות חייהן של אלו הנמצאות בטיפול פריון או אלו הסובלות מאי סבילות לתכשירים הורמונליים.

קרא עוד »
ייעוץ אונליין לאנדומטריוזיס

מה זה אנדומטריוזיס? מורה נבוכים

מה זה אנדומטריוזיס?

אנדומטריוזיס היא מחלה מסתורית המערבת את המערכת ההורמונלית ואת המערכת החיסונית של הגוף ועשויה לתקוף בנות ונשים מגיל שמונה ועד לאחר גיל המעבר.
מקור השם הוא במילה "אנדומטריום" – הרירית המרפדת את פנים הרחם שמתעבה כל חודש ומופרשת בזמן  הוסת.
ב"אנדו", כפי שהמחלה נקראת בקיצור, תאים דומים לאלה שמכילה רירית הרחם נמצאים מחוץ לרחם באזורים אחרים בגוף ומתפתחים למה שנקרא "נודולות", "גושים", "מוקדים", "נגעים" או "גידולים". גידולים אלה עשויים לגרום לכאב, לאי- פריון ולבעיות נוספות.

קרא עוד »

הניתוח הלפרוסקופי באנדומטריוזיס

הלפרוסקופיה הינה כלי הבחירה באבחנה מדויקת של אנדומטריוזיס, מיקומה ודרגת חומרתה ומאפשרת טיפול כירורגי במחלה ללא פתיחת בטן.
ההחלטה על ביצוע לפרוסקופיה אינה פשוטה, ועליה להסתמך על גיל ותלונות המטופלת, הממצאים בבדיקה, הממצאים בהדמייה, תוכניות הפריון, טיפולי פריון קודמים ו/או ניתוחים קודמים

קרא עוד »

אנדומטריוזיס בדופן הבטן – גוש בצלקת הניתוחית

אבחון וטיפול באנדומטריוזיס בצלקת שלאחר ניתוח הקיסרי. הופעת כאבים במהלך הווסת בקרב נשים שעברו ניתוח קיסרי מעלה חשד למוקד אנדומטריוזיס בצלקת. ניתן לאבחן מצב זה ולטפל בו. לעיתים התסמין הראשון כאבים עזים במהלך הווסת וגוש בדופן הבטן. מצב זה מחייב מומחה לכריתת המוקד בשלמותו, מומחה לאנדומטריוזיס, על מנת להעלים את הכאבים והסבל המתלווים לבעייה זו לעיתים ניתן במהלך כריתת המוקד לבצע מתיחת בטן כולל כריתת חלק מדופן הבטן וכל אזור הצלקת לשם מניעת הישנות ותוצאה קוסמטית משופרת.
 

קרא עוד »

רופא פוריות אנדומטריוזיס

ההערכה היא שכשליש עד מחצית מהנשים עם אנדומטריוזיס סובלות מאי פוריות. אנדומטריוזיס נפוצה למדי בקרב מטופלות שפונות לרופא עקב קושי להרות. אך אין נתונים מדויקים על היארעות המחלה בקרב נשים הסובלות מאי פריון. הדבר נובע בין היתר, מכך שאבחון המחלה אינו מובן מאליו, אלא תלוי בהתייחסות לתלונות של האישה ובחשד הרופא.

קרא עוד »

אנדומטריוזיס וכאב

כאב במהלך הווסת מאפיין נשים ונערות הסובלות מאנדומטריוזיס. כאבים אלו פוגעים באיכות החיים, בתפקוד היומיומי ובלימודים, פוגעים בקריירה וביחסים הבין אישיים. התסמינים כוללים כאב אגני, כאבי מחזור עזים, כאבים בעת קיום יחסים, כאבי אגן כרוניים, ולעיתים כאבים במהלך יציאות או מתן שתן. לצערנו קיים איחור משמעותי באבחון ובהגשת טיפול מיטבי. מתי יש לפנות למומחה? מה הסיבות לכאבים העזים? מה ניתן לעשות?

קרא עוד »
גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן