מרבית ניתוחי כריתת רחם מבוצעים לפני גיל המעבר, ורק % 10 מכריתות הרחם מבוצעים כטיפול בסרטן. הסיבות השכיחות ביותר לכריתת רחם הם שרירנים ברחם או מיומות שהינם גידולים שפירים של שריר הרחם, מצב הקשור בדימום מוגבר המוביל לאנמיה ולתפיחות בטן, אנדומטריוזיס מצב בו קיימת נוכחות של בלוטות רירית רחם מחוץ לרחם, מצב הקשור בכאבים במהלך הווסת ובמהלך קיום יחסים, צניחת איברי האגן, מצב בו קיימת צניחת רחם מעמדתו האנטומית מובילה לצניחת שלפוחית שתן והפרעה בתפקוד המיני ובשליטה על תפקוד השלפוחית.
גישות ניתוחיות לכריתת רחם:
פתיחת בטן לפרוטומיה: כריתת רחם בגישה פתוחה המבוצעת ע״י פתיחת בטן מבוצעת עי חתך בבטן תחתונה, חתך רוחבי או אורכי, הינה הגישה המסורתית. פתיחת בטן כרוכה במשך אשפוז ארוך יותר, החלמה ארוכה יותר ושיעור סיבוכים גבוה יותר מאשר הגישה הלפרוסקופית או הגישה הוגינלית. למעשה החברה האמריקאית למיילדות וגינקולוגיה (ACOG) ממליצה על כריתת רחם בגישה לפרוסקופית או וגינלית במידת האפשר בשל יתרונותיהם.
סקר ארצי שנעשה בארה״ב בקרב רופאים מיילדים וגינקולוגים מצא כי מעל ל- % 90 היו מעדיפים כריתת רחם בגישה נרתיקית או לפרוסקופית עבור עצמם או בנות זוגם. למרבה הצער, כמעט שני שלישים מכלל כריתות הרחם מבוצעות עדיין ע״י פתיחת בטן למרות ההמלצות ולמרות ההתקדמות הטכנולוגית.
הסיבות הנפוצות להעדפת פתיחת בטן קשורות במרבית המקרים לחוסר ניסיונו של המנתח, חוסר אימון בטכניקה מתקדמת או חוסר מודעות לאלטרנטיבות. ישנם מקרים שאין מנוס מכריתת רחם בגישה פתוחה ולכן יש הכרח להכיר את כלל האופציות ולהתייעץ לפני החלטה על ניתוח.
כריתת שחלות?
בניגוד לאמונה רווחת, כריתת הרחם אינה גורמת לשינויים הורמונליים, אינה פוגעת באיכות חייה של האישה, ולאלה הסובלות מאיכות חיים ירודה עקב כאבים או דימום מוגבר, הרי שניתוח זה יביא לשיפור משמעותי באיכות החיים.
כריתת רחם אינה אומרת בהכרח כריתת שחלות למעשה, מחקר שפורסם בשנת 2005 הראה כי נשים המיועדות לעבור כריתת רחם עשויות לשמר את השחלות שלהן עד גיל 65 , אם השחלות תקינות ואין היסטוריה האישית או משפחתית של סרטן. כאמור לרחם אין כל תפקיד בייצור אסטרוגן ואינו בעל פעילות הורמונלית לעומת זאת לשחלות תפקיד בייצור אסטרוגן , ההורמון ההכרחי והחיוני לבראיות העצם, הלב, ולמעשה לכלל האיברים. יתרה מכך גם לאחר גיל המעבר, השחלות ממשיכות לייצר כמות קטנה של אסטרוגן. ולכן יש לשקול כלמקרה לגופו בהחלטה על ביצוע כריתת השחלות.
באופן דומה, ניתן במקרים מסויימים להשאיר את צוואר הרחם, לפני גיל המעבר אם זוהי רצונה של המטופלת ואין כל היסטוריה של בדיקות משטח צוואר רחם-פאפ לא תקינים או חשש לסרטן. אם כי היתרון בהשארת צוואר הרחם לא הוכח באופן מדעי וכרוך בהמשך כאבים לאלו הסובלות מכאבים בקיום יחסים או המשך דימום קל במקרים מסויימים.
קיימים מחקרים רבים אשר הראו כי % 95 מכלל הנשים שעברו כריתת רחם מרוצות מאוד לאחר מכן. בקרב נשים שעברו כריתת רחם קיים שיפור משמעותי באיכות חיים לעומת נשים שבחרו בהמשך טיפול שמרני לא ניתוחי.
לפני החלטה על כריתת רחם יש להכיר את כלל האלטרנטיבות, יש צורך בהכרת כלל תלונות המטופלת עברה הרפואי והמשפחתי, הכרת הממצאים בבדיקה ובבדיקות ההדמייה וקבלת החלטה מושכלת לאחר דיון.
באם רופאך אונו מומחה בתחום ההכירורגיה הלפרוסקופית קיימת חשיבות רבה לקבלת ייעוץ מרופא העוסק בתחום זה.
לשאלות נוספות והתייעצות בנושא אנא לחצי כאן – פרופ' דוד סוריאנו