חיפוש

נישה לאחר ניתוח קיסרי

מהי "נישה"? במהלך ניתוח קיסרי מבוצע חתך בדופן התחתונה של הרחם כדי ליילד דרכו את העובר. לאחר יציאת העובר והשלייה החתך נתפר ומחלים תוך יצירת צלקת, לעיתים  כאשר שריר הרחם לא מתאחה באופן מיטבי, בד"כ בחלקו הפנימי, נוצר כעין "חלון" בדופן הפנימית של הרחם. זוהי "הנישה"
פרופ' דוד סוריאנו

פרופ' דוד סוריאנו

פרופ' דוד סוריאנו הינו מומחה למיילדות, גינקולוגיה ופוריות. מנהל המרכז 4women. סיים את התמחותו ברפואת נשים ויולדות במרכז הרפואי ע"ש שיבא, תל השומר. שימש כיו״ר החברה הישראלית לאנדוסקופיה גינקולוגית (2014-2017). ייסד וניהל את המרכז לטיפול הרב תחומי לטיפול באנדומטריוזיס בתל השומר. השתלם במרכזים מובילים בארה״ב, צרפת, בלגיה, וגרמניה. מרצה בכנסים בארץ ובעולם. פרופסור לרפואה בחוג למיילדות וגינקולוגיה באוניברסיטת תל אביב. מנתח בכיר באסותא רמת החייל, בי״ח רפאל וב HMC.

תוכן עניינים

כל מה שצריך לדעת על "נישה" רחמית לאחר ניתוח קיסרי

מהי "נישה"?

במהלך ניתוח קיסרי מבוצע חתך בדופן התחתונה של הרחם כדי ליילד דרכו את העובר. לאחר יציאת העובר והשלייה החתך נתפר ומחלים תוך יצירת צלקת, לעיתים  כאשר שריר הרחם לא מתאחה באופן מיטבי, בד"כ בחלקו הפנימי, נוצר כעין "חלון" בדופן הפנימית של הרחם.
זוהי הנישה.

שכיחות:

בשנים האחרונות קיימת עלייה בשיעור הניתוחים הקיסריים בישראל ובעולם כולו. ניתוח קיסרי קודם מעלה את השכיחות של ניתוח קיסרי נוסף בעתיד. אחד הסיבוכים הפחות מוכרים המופיעים לאחר ניתוח קיסרי הוא הווצרות "נישה" רחמית באיזור הצלקת הניתוחית. השכיחות המדוייקת אינה ידועה אך מספר מחקרים הראו  כי "נישה" זו  או  פגם בצלקת הניתוחית,  עלולה להיווצר בכמחצית מהיולדות לאחר ניתוח קיסרי. רק במיעוט המקרים לממצא זה תהייה חשיבות או צורך בטיפול כלשהוא. 

כיצד מאובחנת "נישה" רחמית?

פגם בדופן הרחם כתוצאה מניתוח קיסרי או "נישה" מאובחנת ע"י בדיקת אולטראסאונד גינקולוגי. המבוצע במרפאתנו ע"י פרופ' אלון שרים. לאחר זיהוי הנישה מופנת המטופלת לביצע היסטרוסקופיה אבחנתית המבוצעת במרפאתנו ללא צורך באשפוז או משככי כאבים על מנת להגדיר בבירור את גודלה ועומקה. על פי מדדים וכל על פי תוכניות הילודה והתלונות תשקל האפשרות לתיקון ע"י היסטרוסקופיה או לפרוסקופיה על פי עומק הנישה ושייר דופן הרחם השלם.  

מה הם התלונות הנפוצות והסמפטומים הנפוצים בנשים עם נישה רחמית?

דימום לא סדיר הינה התלונה העיקרית בנשים לאחר ניתוח קיסרי בהן בנוכחות "נישה". מעריכים כי בעת הווסת חלק מהדימום "נאגר" ונאסף באותו חלון קטן/"נישה" ולאחר הווסת, מוצא את דרכו החוצה דרך הנרתיק במהלך ההחודש, כך שגם לאחר תום הוסת קיים דימום טיפתי בכמות מועטת בין הווסתות. אנו קוראים לכך דימום בין ווסתי או מטרורגיה.

מעריכים כי הסבירות לדימומים לא סדירים בנשים עם "נישה" שכזו גבוהים פי 3 מאשר בנשים ללא "נישה" (אוכלוסיית הנשים ה"הרגילה") ועומדת על כ 30%. אחד הנושאים החשובים ביותר היא הקשר לאי פוריות, הפרשה מתמדת זו עלולה לפגוע בהשתרשות ולכן לעיתים מומלץ לתקנה בנשים הסובלות מאי פוריות וכמובן תיקון זה הכרחי במקרים בהם דופן הרחם קטנה באופן משמעותי והחשש הוא מפתיחת הצלקת במהלך ההריון או בלידה.

מה הטיפול ב"נישה"

בנשים הסובלות מדימומים לא סדירים בנוכחות "נישה" הטיפול המוצע הוא  בד"כ טיפול בהיסטרוסקופיה. היסטרוסקופ הוא סיב אופטי המוחדר לחלל הרחם דרך הנרתיק ומאפשר טיפול ב"נישה" וצריבת רירית הרחם שהצטברה שם. צריבה או הסרה של רירית הרחם שהצטברה ב"נישה". ניתוח זשה יעל במקרים רבים ומסייע לטיפול בדימומים הלא סדירים.

לעיחתים מטרת הטיפול לאפשר הריון בטוח יותר, הווצרות ה"נישה" גורמת בעצם לדופן הרחם להיות דקה ביותר  וקיימת סכנה שאיזור זה אינו עבה וחזק דיו כדי להחזיק הריון עתידי. ולכן טיפול היסטרוסקופי אינו מספיק ויש צורך בניתוח לפרוסקופי במהלכו מזוהה האזור הדקיק נכרת ותפר בכאופן כזה שיוכל לעמוד במתח ובלחצים של מהלך הריון. ניתוח זה דורש ניסיון ויכולת תפירה לפרוסקופי לשם תיקון הצלקת באופן מיטבי.

קיימים הסדרי תשלום עם שב״ן מכבי, לאומית ומאוחדת (עם השתתפות עצמית בלבד) 
הניתוחים מבוצעים באסותא רמת החיל, HMC- הרצליה 

השאירי פרטים ונחזור אליך

לקריאה נוספת

תסמונת אשרמן – הידבקויות בחלל הרחם

היינריך פריטש היה הראשון שתיאר מקרה של הידבקויות בחלל רחם לאחר גרידה לפני למעלה ממאה שנה. בשנת 1948, ג 'וזף ג' אשרמן מישראל פרסם סדרה של מאמרים כדי לתאר את השכיחות, אטיולוגיה, סימפטומים, ואת התמונה הרנטגנית של המצב הזה, ומאז נעשה שימוש בשם תסמונת אשרמן כדי לתאר מצב של הידבקויות ברחם עם פגיעה בפוריות. בסקירה זו נספק עדכון על הידע הנוכחי של סיבות, פתולוגיה, תסמינים, אבחון, טיפול, ותוצאות הפריון של תסמונת אשרמן.

קרא עוד »

מהי היסטרוסקופיה ומה ההבדל בין היסטרוסקופיה אבחנתית ולבין ניתוחית

האם נשלחת לבדיקת היסטרוסקופיה? מעוניינת לדעת מה ההבדל בין היסטרוסקופיה אבחנתית לניתוחית? ובכן, היסטרוסקופיה היא בדיקה יעילה ומתקדמת המאפשרת הסתכלות אל תוך חלל הרחם. פירוש המילה היסטרוסקופיה (התבוננות בחלל הרחם): היסטרו – רחם, סקופיה – הסתכלות והתבוננות

קרא עוד »
פוליפ ברחם

פוליפ ברחם

פוליפ ברחם הינו גידול, במרבית המקרים שפיר, של רירית הרחם. גודלו של הפוליפ יכול לנוע בין מילימטרים ספורים עד סנטימטרים אחדים. פוליפ מתגלה בד״כ באקראי במהלך בדיקת אולטראסאונד שיגרתית או  במסגרת בירור להפרעות שונות כגון: דימום לא סדיר, בעיות פריון או להפלות חוזרות. בקרב נשים צעירות השכיחות נמוכה ועולה עם הגיל ומגיע לשיא החל מהעשור החמישי לחיים.

קרא עוד »
גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן