חיפוש

מומי רחם

המאמר נכתב על ידי: פרופ' דוד סוריאנו

המאמר נכתב על ידי: פרופ' דוד סוריאנו

פרופ' דוד סוריאנו הינו מומחה למיילדות, גינקולוגיה ופוריות.
מנהל את מרכז המומחים לרפואת נשים ברמת החייל, מנתח בכיר באסותא וב-HMC ייסד ומנהל את המרכז לטיפול באנדומטריוזיס. המרכז, שהוקם ב-2005 ומשלב מומחים מתחומים שונים, הוא הראשון בישראל ומוביל בתחומו. במסגרת המרכז מבוצעים ניתוחים מורכבים, הדורשים ניסיון כירורגי רב. עד כה בוצעו בו יותר מ-1,500 ניתוחים מתקדמים. פרופ' סוריאנו מומחה בעיקר בכירורגיה גינקולוגית: לפרוסקופיה, היסטרוסקופיה וטיפול ניתוחי באנדומטריוזיס מפושט.
בוגר בית-הספר לרפואה, אונ' בן-גוריון ואונ' באר שבע, בעל התמחות ברפואת נשים ויולדות, המרכז הרפואי שיבא, תל השומר.
ערך השתלמות בכירורגיה גינקולוגית ואנדוסקופית במרכזים מובילים בצרפת, בבלגיה ובארצות הברית.

מומי רחם מולדים

למרות ההתקדמות העצומה בתחום הפריון והשיפור בהבנת התהליכים הפיזיולוגיים הקשורים בהריון, נותר הרחם איבר חיוני, ללא תחליף, להתפתחות ההריון. העובר משתרש ברחם, שתומך בהריון ועובר שינויים ניכרים במהלך ההריון. הרחם אחראי כמובן לתהליך הלידה וליציאת הילוד לאוויר העולם.

הפרעה במבנה הרחם על רקע מום מלידה או עקב בעיה נרכשת, עלול להוביל לקושי להרות, להפלות חוזרות ולסיבוכי הריון, כמו אי ספיקה של צוואר הרחם, לידה מוקדמת, מצגים לא תקינים של העובר בלידה ושיעור גבוה של ניתוחים קיסריים. 

מום רחמי הינו מצב מולד אשר בדרך כלל נעדר תסמינים. על כן מרבית הנשים אינן מודעות כלל לפגם ברחמן. האבחנה של המום ברחם נעשית במהלך ברור רפואי בשל אי פריון, הפלות חוזרות או לידה מוקדמת.

לעתים מאובחן המום הרחמי באופן מקרי במהלך בדיקה שיגרתית או בעת ניתוח קיסרי. האבחנה נעשית על ידי הערכת מבנה חלל הרחם בעזרת בדיקת על-שמע (אולטראסאונד), צילום רחם או היסטרוסקופיה אבחנתית. בדיקת העל-שמע כוללת לעתים גם הזרקת נוזל לחלל (הידרוסונוגרפיה) שמשפרת את יכולת האיבחון של תקינות חלל הרחם.
היווצרות מום ברחם נובעת בדרך כלל מהעובדה שהרחם נוצר משני חלקים נפרדים שמתחברים במהלך החיים העובריים. הפרעה כל שהיא בתהליך זה, כאשר העוברה עוד בבטן אימה, עלולה להוביל ליצירת רחם "כפול", כלומר רחם עם שני גופי רחם נפרדים. הפרעה קלה יותר עלולה לבוא לידי ביטוי בכך שחלל הרחם נותר חצוי במרכז ונוצר רחם דו קרני: מעיין שני רחמים אשר מחוברים בחלקם התחתון ובעלי צוואר אחד. לעיתים הרחם מחולק על ידי מחיצה. המחיצה יכלה להיות חלקית או מלאה. מחיצה שלמה מחלקת את החלל לשני "קרניים" שבקצה שלהן הפתח לחצוצרה.
כאשר מחצית אחת של הרחם אינה מתפתחת נוצר רחם "חד-קרני" שמחובר רק לחצוצרה אחת. הסיבה להופעת מומים מלידה אינה ידועה, אם כי קיים כנראה קשר גנטי.

מכלל המומים הרחמיים, הימצאות מחיצה בחלל הרחם הינה המום השכיח ביותר, ושכיחותו מוערכת בכ- 2% מכלל הנשים. הקשר בין הימצאות מחיצה ברחם לאי פריון אינו ברור. אך ללא ספק שכיחות ההפלות בשליש הראשון להריון גבוהה יותר בנוכחות מחיצה בחלל הרחם. ברחם כפול או דו-קרני יש חלל רחם המוגבל בגודלו, ועל כן קשור לסיכון מוגבר לשורה ארוכה של סיבוכי הריון, כגון הפלות מאוחרות, לידות מוקדמות ומצגים לא תקינים של העובר, המעלים את שכיחות הלידות בניתוח קיסרי.

ההערכה המדויקת ביותר של מבנה חלל הרחם מושגת בעזרת היסטרוסקופיה. בבדיקה איבחונית זו מוחדר סיב אופטי דקיק לחלל הרחם בעד צוואר הרחם. בזכות המכשור האופטי החדיש, שקוטרו אינו עולה על מספר מילימטרים, הפעולה כרוכה כיום רק במעט אי נוחות ואינה מחייבת הרדמה.

כאשר ניקבע כי המחיצה הינה עמוקה, ולאישה היסטוריה של סיבוכים במהלך ההריון, כמו הפלות חוזרות או לידה מוקדמת, מקובל להמליץ על הסרת בניתוח של המחיצה הרחמית. פעולה זו נעשית בהיסטרוסקופיה ניתוחית, שמבוצעת במסגרת אישפוז יום ודורשת הרדמה כללית. אין כיום טיפול יעיל ובטוח לתיקון מומים נרחבים יותר, כמו רחם דו-קרני, רחם חד-קרני ורחם כפול. במקרים אלה מציעים לאם לעבור מעקב הריון קפדני ביותר, ולעתים ממליצים על ביצוע קשירה של צוואר הרחם.

מום רחמי נוסף מופיע בנשים אשר בהיותן עוברות נחשפו לתרופה בשם דיאתילסטילבסטרול (DES). התרופה ניתנה בשנות השישים, בעיקר לנשים שסבלו מהפלות הריון בעבר, וכבר למעלה משלושים שנה אינה ניתנת לנשים הרות. מכלל הנשים אשר נחשפו לתרופה זו כעוברות שיעור גבוה, כ- 70%, עלולות להיוולד עם מום רחמי. בדרך כלל מדובר בחלל רחם צר ולא מפותח בצורת האות האנגלית "T" וצוואר רחם מעוות ומקוצר. בנשים אלו שיעור הסיבוכים במהלך ההריון גבוה וכולל עליה בשיעור ההריונות החוץ רחמיים, ההפלות בשליש הראשון והלידות המוקדמות. גם במקרה זה הפתרון הינו תיקון כירורגי של חלל הרחם בעזרת היסטרוסקופיה.

הפרעות משניות ברחם (לא מלידה)

בעיות שאינן מלידה הגורמות לעיוות המבנה התקין של הרחם כוללות שרירנים בדופן הרחם, ופוליפים או הידבקויות בחלל הרחם.

שרירן (או מיומה) הינו גידול שפיר של שריר הרחם מופיע בכ- 30% מכלל הנשים בגיל הפריון. השכיחות המדויקת אינה ידועה מכיוון שמרבית המקרים אינם גורמים להפרעה או פגיעה באיכות החיים.
מרבית השרירנים אינם בולטים לחלל ואינם גורמים להפרעה בפריון או למהלך ההריון. עם זאת, ישנם שרירנים שבולטים מדופן הרחם ומעוותים את החלל.
שרירנים אלו עלולים לגרום לדימום וסתי מוגבר, וחלקם אף עלולים לפגוע בפריון או להיות קשורים להפלות חוזרות. אבחנת שרירנים הבולטים לחלל וקשורים לאי פריון נעשית ע"י בדיקת אולטראסאונד וגינלי, צילום רחם או בדיקה היסטרוסקופית.  ללא ספק הבדיקה המיטבית להערכת חלל הרחם הינה היסטרוסקופיה אבחנתית. כריתת שרירנים הבולטים לחלל נעשית באמצעות היסטרוסקופיה ניתוחית.

לעיתים רחוקות, כאשר בדופן הרחם מצויים שרירנים מרובים וגדולים, נאלצים לבצע את כריתת השרירנים בניתוח גישה בטנית. כיום ניתן להסיר שרירנים המצויים בדופן הרחם שפונה לאגן גם בגישה לפרוסקופית המונעת את הצורך בפתיחת הבטן.
במהלך ההריון השרירנים לא בהכרח גדלים, אך לעיתים הגדילה המואצת גורמת לנמק במרכז השרירן, הגורם לכאב בטן עז, שמחייב אישפוז ומעקב עם טיפול נגד הכאבים. שרירנים ברחם קשורים גם בשיעור גבוה יותר של עוברים ששוכבים במנח לא תקין ברחם ובשכיחות יתר של ניתוחים קיסריים.

פוליפ תוך רחמי הינו גידול, כמעט תמיד שפיר, של רירית הרחם. שכיחותו בקרב נשים המבקשות להרות, והשפעתו על הפריון אינה ידועה, מכיוון שבמרבית המקרים נוכחות הפוליפ ברחם אינה גורמת לתסמינים כל שהם. כאשר מאבחנים פוליפ תוך רחמי אצל נשים הסובלות מהפלות חוזרות, אי פריון ממושך או נשים המטופלות במסגרת הפריה חוץ גופית, מקובל להמליץ להן להסיר את הפוליפ. האבחנה המדוייקת ביותר של מציאות פוליפ בחלל הרחם נעשית בעזרת היסטרוסקופיה אבחנתית הנעשית במרפאה ללא צורך באשפוז, ובגישה זו ניתן גם להסירם בנקל.

הידבקויות תוך רחמיות הינן למעשה רקמה צלקתית בחלל הרחם. ההידבקויות הן בדרך כלל תוצאה של זיהום תוך רחמי או התערבות תוך רחמית קודמת, בעיקר גרידות לשם הפסקת הריון, ובעיקר במצבים של הוצאת שארית שליה או גרידות אבחנתיות. במידה והמטופלת סובלת ממיעוט דמם ווסתי או בהיעדרו, קיים חשש שהפגיעה ברירית הרחם חמורה יותר. למקרים חמורים בהם החלל חסום כולו בהידבקויות קוראים תסמונת על שם אשרמן.

נוכחות הידבקויות ברחם קשורה לאי פריון והפלות חוזרות. הסרת ההידבקויות מחייבת ביצוע ניתוח היסטרוסקופי. בנוסף לסיבוכי הריון שהוזכרו, ישנה שכיחות גבוהה יותר לאחר הלידה של סיבוך, נדיר יחסית, בו השלייה נותרת נעוצה בדופן הרחם.
במקרים נדירים ביותר, כאשר לא מצליחים לשקם בעזרת ניתוח היסטרוסקופי את חלל הרחם, ניתן להציע לאישה ששואפת לילד ביולוגי משלה, כלומר עם תכונותיה הגנטיות, להסתייע באם פונדקאית שתשא עבורה את העובר. הסתייעות באם פונדקאית מותרת בישראל בכפוף לאישור ועדה מטעם משרד הבריאות.

לסיכום

קיימת חשיבת רבה באיבחון מדויק של מצב הרחם, ובעיקר לבדיקת תקינות חלל הרחם, אצל נשים שסובלות מאי פריון, הפלות חוזרות או סיבוכי הריון קשים כמו לידות מוקדמות. האבחנה הראשונית נעשית בדרך כלל בעזרת בדיקת על-שמע או צילום רחם. ההיסטרוסקופיה מהווה כיום את הגישה האיבחונית והטיפולית היעילה ביותר לבעיות בחלל הרחם. במרבית המקרים ניתן בניתוח היסטרוסקופי, המבוצע במסגרת אישפוז קצר של מספר שעות, להסיר מחיצה רחמית, פוליפ, שרירן או הידבקויות המעוותים את חלל הרחם. טיפול ניתוחי זה כרוך בשיעור נמוך מאד של סיבוכים ומבטיח תיקון הבעיה והריון מוצלח.

היכן מבצע דר׳ סוריאנו היסטרוסקופיה ניתוחית?
דר סוריאנו מבצע נניתוחים היסטרוסקופיים כגון פתיחת מחיצה רחמית, הפרדת הידבקויות, כריתת שרירן ועוד , באסותא רמת החיל ובHMC בהרצליה 

האם קיימים הסדרי תשלום? 
קיימים הסדרי תשלום עם מכבי (זהב, שלי) מאוחדת ולאומית (עם השתתפות עצמית בלבד). קיימים הסדר או החזר עם כלל חברות הביטוח וקיים הסדר ייעוץ בלבד לחברות ה״כללית מושלם״

פרופ' דוד סוריאנו הינו מומחה למיילדות, גינקולוגיה ופוריות, מייסד ומנהל המרכז לטיפול באנדומטריוזיס.

במסגרת המרכז מבוצעים ניתוחים מורכבים, הדורשים ניסיון כירורגי רב.  

פרופ' סוריאנו מומחה בעיקר בכירורגיה גינקולוגית: לפרוסקופיה, היסטרוסקופיה וטיפול ניתוחי באנדומטריוזיס מפושט.

בוגר בית-הספר לרפואה, אונ' בן-גוריון ואונ' באר שבע, בעל התמחות ברפואת נשים ויולדות, המרכז הרפואי שיבא, תל השומר.

ערך השתלמות בכירורגיה גינקולוגית ואנדוסקופית במרכזים מובילים בצרפת, בבלגיה ובארצות הברית. 

פירסם והציג מחקרים רבים בתחום הכירורגיה הגינקולוגית ובתחום הלפרוסקופיה וההיסטרוסקופיה בארץ ובעולם.

מחיצה ברחם

מחיצה ברחם

מחיצה ברחם נחשבת לאחד ממומי הרחם הנפוצים ביותר. לא ברור האם ובאיזו מידה נוכחות מחיצה תוך רחמית גורמת לאי פריון אך ללא ספק גורמת אחראית להפלות חוזרות, לידות מוקדמות ושיעור ניתוחים קיסרים גבוה יותר עקב מצגים פתולוגיים.

האבחנה המדויקת להימצאות מחיצה ברחם נעשית בשילוב של אולטראסאונד תלת מימד והיסטרוסקופיה אבחנתית המבוצעת במרפאתי ללא צורך בהרדמה.

קרא עוד »

מומי רחם – סקירה

אחת הסיבות המובילות לבעיות פוריות כולל הפלות חוזרות ואף להתפתחות אנדומטריוזיס קשורה למומים רחמיים, הפרעה במבנה הרחם על רקע מום מלידה כגון מחיצה ברחם, רחם דו קרני, רחם דידלפי, רחם חד קרני עלולים להוביל לקושי להרות, להפלות חוזרות ולסיבוכי הריון, כמו אי ספיקה של צוואר הרחם, לידה מוקדמת, מצגים לא תקינים של העובר בלידה ושיעור גבוה של ניתוחים קיסריים.

קרא עוד »

מומי רחם – שאלות נפוצות

האבחנה של מחיצה ברחם, או של רחם דו קרני נעשית במהלך ברור רפואי בשל אי פריון, הפלות חוזרות או לידה מוקדמת. לעתים מאובחן המום הרחמי באופן מקרי במהלך בדיקה שיגרתית או בעת ניתוח קיסרי. האבחנה נעשית על ידי הערכת מבנה חלל הרחם נעשית עי מומחה ע"י היסטרוסקופיה אבחנתית. בעזרת בדיקת על-שמע (אולטראסאונד) תלת מימד, וצילום רחם. הבדיקה המיטבית הינה היסטרוסקופיה אבחנתית.

קרא עוד »
גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן