חיפוש

ציסטה בשחלה

המאמר נכתב על ידי: פרופ' דוד סוריאנו

המאמר נכתב על ידי: פרופ' דוד סוריאנו

פרופ' דוד סוריאנו הינו מומחה למיילדות, גינקולוגיה ופוריות.
מנהל את מרכז המומחים לרפואת נשים ברמת החייל, מנתח בכיר באסותא וב-HMC ייסד ומנהל את המרכז לטיפול באנדומטריוזיס. המרכז, שהוקם ב-2005 ומשלב מומחים מתחומים שונים, הוא הראשון בישראל ומוביל בתחומו. במסגרת המרכז מבוצעים ניתוחים מורכבים, הדורשים ניסיון כירורגי רב. עד כה בוצעו בו יותר מ-1,500 ניתוחים מתקדמים. פרופ' סוריאנו מומחה בעיקר בכירורגיה גינקולוגית: לפרוסקופיה, היסטרוסקופיה וטיפול ניתוחי באנדומטריוזיס מפושט.
בוגר בית-הספר לרפואה, אונ' בן-גוריון ואונ' באר שבע, בעל התמחות ברפואת נשים ויולדות, המרכז הרפואי שיבא, תל השומר.
ערך השתלמות בכירורגיה גינקולוגית ואנדוסקופית במרכזים מובילים בצרפת, בבלגיה ובארצות הברית.

ציסטה שחלתית-ציסטה בשחלה

הופעת ציסטה שחלתית הינה מאורע שכיח, לעיתים כחלק ממחלת אנדומטריוזיס, אנדומטריומה, לעיתים בעקבות טיפולי פוריות, בד"כ מדובר בממצא שפיר. הטיפול בציסטה שחלתית עשויי להיות מעקב בלבד, גלולות או ניתוח לשם כריתת הציסטה בלפרוסקופיה ע"י מומחה על מנת להימנע מנזק לשחלה.

ציסטה בשחלה הינה מעין שק מלא בנוזל הממוקם בתוך השחלה, מהווה סיבה שכיחה לפניה למיון ולייעוץ גינקולוגי ועשויי לנבוע מסיבות שונות. הציסטות עשויית להופיע מסיבות שונות ומושפעות מגיל, טיפול בגלולות, צורת המחזור, מחלות רקע ועוד.

 

לכריתת ציסטה שחלתית במיוחד בנשים בגיל הפוריות חשיבות רבה, עקב החשש מפגיעה ברזרבה השחלתית.

מה זה ציסטה?

ציסטה היא מבנה במכיל נוזל מסוגים שונים, צלול, עכור, דמי, מכיל רק נוזל או חומר ג'לטיני ולעיתים מרכיבים מוצקים או הנמצא בתוך השחלה. כאשר ציסטה מופיעה בשחלה, היא מכונה ציסטה שחלתית. היא יכולה להתפתח כתוצאה משינויים הורמונליים, מחלות רקע כמו אנדומטריוזיס, גידולים בשחלה במרבית המקרים שפירים,  או בעקבות טיפולי פוריות. ציסטה שחלתית היא ממצא שכיח אצל נשים בגיל הפוריות ולעיתים אינה מצריכה טיפול. עם זאת, במקרים מסוימים הציסטה עשויה לדרוש התערבות רפואית, תרופתית או ניתוחית תלוי בגודל, מאפייניה  ותסמיניה.

גורמים להיווצרות ציסטה בשחלה

שנם מספר סוגי ציסטות נפוצים בשחלה, וכל אחד מהם מתאפיין בגורמים, במבנה ובתסמינים ייחודיים. להלן סקירה של הסוגים השונים:

ציסטות תפקודיות (פונקציונליות):

הציסטות השכיחות ביותר במהלך גיל הפוריות. במהלך התפקוד התקין של השחלה וגדילת זקיק בשחלה עד להבשלתו או לאחר ביוצו עלולות להיווצר ציסטות שחלתיות תפקודיות. דוגמאות ציסטה פוליקולרית, ציסטה עקב גופיף צהוב, ציסטה טקה וציסטה לוטאלית, ציסטות אלו בד"כ קשורות לחוסר איזון הורמונלי ולעיתים עצם הופעתן גורם לאי סדירות במחזור ולשינויים הורמונליים. גודלם בד"כ עד 4-5 ס"מ וברוב המקרים נעלמים תוך 4-8 שבועות. הטיפול בציסטות אלו הינו מעקב בלבד עם או ללא מתן גלולות למניעת הריון. במקרים אלו חשובה האבחנה והמעקב לשם מניעת ניתוח מיותר ופגיעה ברקמת השחלה.

ציסטות בשחלות אלו עלולות לגרום לכאבי בטן פתאומיים, עזים בעיקר באם הציסטה עוברת תהליך פריצה ולעיתים דימום (לעיתים לאחר קיום יחסים) או בעת שיזור (תסביב של השחלה) אשר מחייבת ניתוח דחוף למניעת נזק שחלתי.

ציסטה פוליקולרית:

ציסטה זו מתפתחת כאשר זקיק בשחלה אינו מתבקע במהלך הביוץ וממשיך לגדול. לרוב, ציסטות פוליקולריות אינן גורמות לתסמינים מיוחדים ועשויות להיעלם מעצמן. במקרים מסוימים, הן עשויות להוביל לאי נוחות בטנית, כאבים במהלך קיום יחסים או מחזור חודשי לא סדיר.

האבחנה הראשונית נעשית במהלך הבדיקה הגינקולוגית ומישוש שחלה מוגדלת. בדיקת אולטראסאונד משלימה את הבדיקה. במקרים של ציסטה בשחלה מסוג ציסטה פוליקולרית ההמלצה להמתין לבדיקה חוזרת לאחר הווסת. על פי גילך יוחלט האם להמליץ על מתן גלולות למשך מחזור אחד או שניים והזמנה לבדיקה חוזרת.

במקרים של הופעת כאב חריג, בעת גדילה של הממצא או שינוי במרכיבי הממצא יהיה צורך בהערכה חוזרת ולעיתים התערבות כירורגית- לפרוסקופיה ניתוחית להסרת הציסטה בשחלה.

ציסטת גופיף צהוב:

ציסטה זו נוצרת כאשר הגופיף הצהוב, שמייצר את ההורמונים אסטרוגן ופרוגסטרון לאחר הביוץ, מתמלא בדם עקב דימום פנימי. מצב זה אינו מצריך בדרך כלל טיפול, אך במקרים נדירים, הדימום עשוי להימשך ולדרוש ניתוח לפרוסקופי לשם שאיבת הדם או צריבת מקור הדימום.

ציסטות שפירות:

מדובר על גדילת רקמה לא תקינה אם כי שפירה בשחלה ויצירת ציסטה בשחלה. שכיחה פחות מציסטות תפקודיות, הסוג השכיח ציסטה דרמואידית. במרבית המקרים מדובר בציסטה המאובחנת בבדיקה שיגרתית בנשים ללא תסמינים. לעיתים רחוקות עלולות לגרום לשיזור שחלתי. ציסטות אלו אינן נעלמות באופן ספונטני ובד"כ דורשות מעקב ולעיתים קרובות הוצאה כירורגית.

ציסטה דרמואידית:

מדובר בגידול שפיר (benign cystic teratoma). אופייני לנשים צעירות אם כי יכול להופיע במהלך כל גיל הפריון. מדובר על התפתחות ביצית ללא הפריה, דבר שמוביל ליצירת ציסטה בשחלה המכילה שיער, נוזל שומני, ולעיתים יצירת סחוס ואפילו שיניים. הסימנים והסימפטומים דומים לציסטה פוליקולרית והאבחנה בד"כ מתבססת על בדיקת אולטראסאונד ולעיתים על צילום בטן. הטיפול הלפרוסקופי הינו הטיפול היחיד, מטרתו הוצאת הציסטה ללא פריצתה מתוך השחלה וללא פגיעה בשחלה. פעולה זו דורשת מיומנות ועבודת צוות ודורשת בעיקר בממצאים גדולים ניסיון רב. לאחר כריתת הציסטה בשלמותה ללא פריצה נשלח הממצא לבדיקה על מנת לוודא כי אכן מדובר בממצא שפיר.

ציסטות אנדומטריאליות:

ציסטה בשחלה זו הנקראת גם אנדומטריומה מופיעה כתוצאה מגדילת מוקדי אנדומטריוזיס בשחלה. כתוצאה מגדילת רירית רחם אקטופית בשחלה והופעת דימום מתפתחת ציסטה שחלתית מלאה בדם ישן "ציסטה שוקולדית". ציסטה בשחלה זו עלולה להיות מלווה בתסמיני אנדומטריוזיס. כאבי אגן כרוניים, כאבים עזים בעת ווסת וכ'. ציסטות אנדומטריאליות גדולות מ 3-4 ס"מ לא תעלמנה ללא טיפול כירורגי אשר דורש מיומנות וניסיון לשם מניעת גדילה חוזרת. בד"כ להופעת ציסטות אלו מתלווה פיזור מוקדי אנדומטריוזיס במקומות נוספים באגן. ציסטה בשחלה זו מחייבת הערכה עי מומחה בתחום ודחיית טיפול עלולה להחמיר את תלונות המטופלת ולגרור נזק עתידי בעיקר בנושא הפוריות. פריצת ציסטות אלו עלולה להיות קשורה בכאבים, יצירת הידבקויות ופגיעה בפוריות. לעיתים טיפול בהורמונים במסגרת טיפולי פוריות עלולה לגרום לגדילה בגודל הציסטה ולהופעת כאבים.

ציסטות אנדומטריאליות עלולות לפגוע ברזרבה השחלתית כפי שניתן למדוד עי בדיקת דם (AMH) גם ללא ניתוח. לכן ניתוח לכריתת ציסטה אנדומטריאלית מחייה ניסיון רב ומיומנות הנרכשת לאחר ניסיון רב.

ציסטאדנומה:

  • זהו גידול אפיתליאלי שפיר, הנוצר עקב התרבות בלתי תקינה של תאי השחלה. קיימים שני סוגים עיקריים של ציסטאדנומה:
  • ציסטאדנומה סרוזית: מכילה נוזל מימי ויכולה להגיע לגודל של 5-10 ס"מ.
  • ציסטאדנומה מוצינוטית: מכילה נוזל סמיך ודביק ויכולה להגיע לגודל ומשקל משמעותיים. ציסטאדנומה לרוב אינה גורמת לתסמינים, אך כאשר היא מגיעה לגודל משמעותי או יוצרת כאבים, ייתכן צורך בניתוח להוצאתה.

ציסטות ממאירות:

  • גידולים סרטניים בשחלה אשר נפוצים יותר לאחר גיל המעבר. נשים עם היסטוריה משפחתית של סרטן בשחלה או בשד, או נשים הנושאות את הגן BRCA, נמצאות בסיכון מוגבר. גידולים אלו ניתנים לזיהוי באמצעות שילוב של בדיקות גינקולוגיות, אולטרסאונד ובדיקות דם הכוללות מרקרים לסרטן כגון CA-125  במקרה של חשד לממאירות, נדרש לעיתים ניתוח לבירור מדויק המתבסס על בדיקת אולטראסאונד ייעודי ובדיקת CT והמשך טיפול בהתאם.

אם את חווה תסמינים כמו כאבים עזים בבטן, כאבים במהלך קיום יחסים או הפרעות במחזור, פני לייעוץ מקצועי במרפאתו של פרופ' דוד סוריאנו לבדיקת אפשרויות הטיפול המתאימות עבורך.

תסמינים לציסטה בשחלה

ציסטות בשחלה עשויות להתפתח מבלי לגרום לתסמינים ולהתגלות במקרה בבדיקה שגרתית. עם זאת, במקרים מסוימים הציסטות עשויות לגרום לתסמינים שונים:

  • כאבי בטן פתאומיים: בעיקר כאשר הציסטה עוברת תהליך של שיזור (תסביב) או פריצה.
  • הפרעות במחזור החודשי: תסמין זה שכיח בציסטות תפקודיות כמו פוליקולריות וציסטות מגופיף צהוב.
  • אי פוריות: אופייני לציסטות אנדומטריומה ולשחלות פוליציסטיות.
  • כאבים כרוניים באגן או כאבים בעת קיום יחסים: תסמין שכיח במקרים של אנדומטריומה.
  • תחושת תפיחות בטן ואי נוחות: לעיתים מאפיין ציסטות גידוליות.

כאשר מופיעים תסמינים אלו, מומלץ לפנות למומחה גינקולוגי לצורך בדיקה ואבחון.

תסמינים של מצבי חירום המובילים להתערבות דחופה

ישנם שני מצבי חירום נפוצים הקשורים לציסטות בשחלה, המחייבים התערבות כירורגית מהירה:

  • פריצת ציסטה: כאשר ציסטה מתפרצת, תוכנה נשפך אל חלל הבטן, מה שעלול לגרום לכאבים עזים ולדימום פנימי. מצב זה עשוי לדרוש ניתוח לשם ניקוז הנוזל ועצירת הדימום.

  • שיזור שחלתי (תסביב שחלתי): מצב בו ציסטה בשחלה גורמת לתסביב של השחלה, דבר המפריע לאספקת הדם לאזור ויכול לגרום לנזק חמור לשחלה אם לא מטופל במהירות. ניתוח לפרוסקופי מהיר מאפשר להחזיר את השחלה למצבה ולמנוע נזק עתידי.

דרכי טיפול בציסטות בשחלה

הטיפול בציסטה בשחלה תלוי בסוג הציסטה, בגודלה, בתסמינים ובמצבה הבריאותי הכללי של המטופלת. במקרים בהם הציסטה אינה גורמת לתסמינים ואינה מסוכנת, ניתן להסתפק במעקב בלבד. במקרים אחרים, ייתכן צורך בהתערבות רפואית, למשל:

  • טיפול תרופתי: עבור ציסטות פונקציונליות, ניתן טיפול הורמונלי (כגון גלולות למניעת הריון) שמטרתו לווסת את המחזור החודשי ולמנוע הופעת ציסטות חדשות.

  • ניתוח לפרוסקופי: במקרים בהם הציסטה גורמת לכאבים, הפרעות במחזור או אי פוריות, ניתוח לפרוסקופי להסרת הציסטה הוא פתרון יעיל. ניתוח זה מאפשר הסרה מדויקת של הציסטה תוך שמירה על השחלה.

מתי מומלץ לנתח ציסטה בשחלה?

ההחלטה על ניתוח לפרוסקופי לכריתת ציסטה תלוייה בגורמים רבים הקשורים למטופלת.

  • כגון גילה, תסמיניה , הרצון להרות, סיפור משפחתי .
  • מאפיני הציסטה כגון גודל הציסטה מאפייני הציסטה חשד לדרמואיד , אנדומטריומה או גידול שפיר , האם בשחלה או בשתיים, מעורבות איברים נוספים.
  • בדיקת על קול ייעודית לבירור מאפייני הציסטה 

אם את סובלת מכאבים או אי נוחות עקב ציסטה, פני לייעוץ מקצועי במרפאה של פרופ' דוד סוריאנו כדי להבין את אפשרויות הטיפול המתאימות עבורך.

השאירי פרטים ונחזור אליך

להמשך קריאה

כריתת ציסטה שחלתית בלפרוסקופיה

כריתת ציסטה שחלתית על רקע אנדומטריוזיס מהווה תלונה שכיחה.נשים רבות פונות לייעוץ עקב אי פוריות , כאבים וממצא ציסטי שחלתי הנקרא אנדומטריומה
הטיפול במקרים אלו הטיפול הינו אישי ותלוי בגיל האישה במצבה הרפואי, בתלונותיה ובמאפייני הציסטה יחד עם ממצאים נוספים , מוקדים נוספים המתגלים במהלך הבירור.

המשך קריאה »

אנדומטריומה

ציסטה בשחלה ציסטות אנדומטריאליות:

ציסטה אנדומטריאלית הינה חלק ממגוון הופעה של ממצאים אגניים על רקע אנדומטריוזיס
ציסטה בשחלה הנקראת גם אנדומטריומה מופיעה כתוצאה מגדילת מוקדי אנדומטריוזיס ודימום הנאגר בשחלה. כתוצאה מגדילת רירית רחם לע דופן האגן בצמוד לשחלה  בשחלה והופעת דימום מתפתחת ציסטה שחלתית מלאה בדם ישן "ציסטה שוקולדית". ציסטה בשחלה זו עלולה להיות מלווה בתסמיני אנדומטריוזיס.

המשך קריאה »
גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן