חיפוש

כיצד להקל על כאב ואי נוחות במהלך היסטרוסקופיה אבחנתית

פרופ' דוד סוריאנו

פרופ' דוד סוריאנו

פרופ' דוד סוריאנו הינו מומחה למיילדות, גינקולוגיה ופוריות. מנהל המרכז 4women. סיים את התמחותו ברפואת נשים ויולדות במרכז הרפואי ע"ש שיבא, תל השומר. שימש כיו״ר החברה הישראלית לאנדוסקופיה גינקולוגית (2014-2017). ייסד וניהל את המרכז לטיפול הרב תחומי לטיפול באנדומטריוזיס בתל השומר. השתלם במרכזים מובילים בארה״ב, צרפת, בלגיה, וגרמניה. מרצה בכנסים בארץ ובעולם. פרופסור לרפואה בחוג למיילדות וגינקולוגיה באוניברסיטת תל אביב. מנתח בכיר באסותא רמת החייל, בי״ח רפאל וב HMC.

תוכן עניינים

  1. לפני ההליך
  • הסבר על התהליך: 
    • הסבר מפורט על מהלך ביצוע היסטרוסקופיה אבחנתית במרפאה מפחית חרדה וחשש, הידיעה כי בכל רגע ניתן להפסיק את הפעולה וכי הציוד שאני משתמש הינו דק במיוחד מסייעת לביצוע הפעולה ללא כל אי נוחות.
  • תרופות לשיכוך כאבים:
    נטילת משככי כאבים ללא מרשם, כמו איבופרופן (400–600 מ"ג) או אקמול, כשעה-שעתיים לפני ההליך יכולה לסייע בהפחתת התכווצויות. במרבית המקרים אין בכך כל צורך.
  • יש לדון על  אפשרויות ההרדמה:
    • ניתן להיעזר בהרדמה מקומית: ספריי המאלחש את צוואר הרחם
    • במידה וקיים ממצא המחייב היסטרוסקופיה ניתוחית בבדיקת אולטרסאונד ניתן לדלג על שלב ההיסטרוסקופיה האבחנתית ולבצע היסטרוסקופיה ניתוחית תחת הרדמה כללית
    • ניתן להחליט כי עקב רגישות ניכרת בכל בדיקה גינקולוגית או חרדה שלא ניתנת לשליטה מהפעולה,  יש לבצע את הפעולה תחת הרדמה או בחדר ניתוח.
  • תזמון ההליך:
    ביצוע ההליך במחצית הראשונה של מחזור הווסת (מיד לאחר סיום הווסת) מפחית אי נוחות, שכן צוואר הרחם רך ופתוח יותר באופן טבעי בתקופה זו.
  • טכניקות הרפיה:
    תרגול טכניקות הרפיה, כמו נשימות עמוקות או דמיון מודרך, לפני ההליך יכול לעזור להתמודד עם חרדה ולהפחית כאב. אנחנו נסייע לך בכך
  • בן לוויה:
    • את כמובן יכולה להיעזר בבן/בת לוויה שילווה אותך ויסייע בהפחתת החרדה והחשש 
  1.   במהלך ביצוע היסטרוסקופיה אבחנתית
  • תקשורת:
    ניתן להפסיק את הפעולה בכל רגע, ספרי לי במהלך הפעולה על הרגשתך ושתפי אותי באם את חשה אי נוחות או כאבים ניתן להפסיק או להתאים את ההליך בהתאם לצורך.
  • מרחיבי נרתיק עדינים:
    אני נוהג להיעזר במרחיבים עדינים במיוחד  או לא להשתמש בכלל  כדי להפחית כאב או אי נוחות.
  • מצבט לתפישת צוואר הרחם

יש להימנע לחלוטין  בשימוש במצבט לתפישת צוואר הרחם

  • הפסקות קצרות:
    אם ההליך ממושך, במקרים של היסטרוסקופיה אבחנתית עם תהליך ניתוחי  זעיר פולשני בשיטת  see &treat.     אפשר לבקש הפסקות קצרות כדי להקל על אי הנוחות.
  1.   לאחר היסטרוסקופיה אבחנתית
  • ניהול כאב:
    • השתמשו במשככי כאבים ללא מרשם, כמו איבופרופן, במקרה של התכווצויות או כאבים.
    • כרית חימום חמה באזור הבטן התחתונה יכולה גם להקל על ההתכווצויות.
  • מנוחה:
    הימנעו מפעילויות מאומצות במשך 24 שעות לאחר הפעולה.
  • שתייה מרובה:
    שתייה מספקת של מים יכולה לעזור לגוף להתאושש מהר יותר.
  • מעקב אחר סיבוכים:
    התכווצויות קלות ודימומים קלים יכולים להופיע לאחר הפעולה.  הפרשה חומה בד"כ נובעת משימוש בפולידין לחיטוי הנרתיק וצוואר הרחם, באם את חשה בכאבים חזקים  או בכל תלונה חריגה אחרת צרי עימנו קשר.
  1.   תמיכה רגשית
  • הביאו מלווה:
    נוכחות של אדם תומך יכולה להפוך את החוויה לנוחה יותר.
  • את יכולה לבחור באם את מעוניינת לצפות בחלל הרחם במהלך הפעולה או להימנע מכך. הפעולה מוקרנת על שני מסכים אחת עבורי ואחת עבורך באם תחפצי בכך.
  • שיחה או ייעוץ:
    אם אתם מרגישים חרדה רבה, אנא שתפי את הצוות טרם הפעולה, שיחה עם פרופ׳ סוריאנו לפני ההליך תסייע לך ותפחית חשש.

חשוב לדון בכל דאגה או העדפה עם פרופ׳ סוריאנו, כדי שניתן יהיה להתאים לך את ההליך ולהפוך אותו לנוח ככל האפשר.

 

 

השאירי פרטים ונחזור אליך

לקריאה נוספת

היסטרוסקופיה- תצלום

שאלה: מתי מומלץ לבצע היסטרוסקופיה אבחנתית בנשים עם בעיית פריון?

תשובה: קיימת חשיבת רבה באיבחון מדויק של מצב הרחם, ובעיקר לבדיקת תקינות חלל הרחם, אצל נשים שסובלות מאי פריון, הפלות חוזרות או סיבוכי הריון קשים כמו לידות מוקדמות. האבחנה הראשונית נעשית בדרך כלל בעזרת בדיקת על-שמע או צילום רחם. ההיסטרוסקופיה מהווה כיום את הגישה האיבחונית והטיפולית היעילה ביותר לבעיות בחלל הרחם. במרבית המקרים ניתן בניתוח היסטרוסקופי, המבוצע במסגרת אישפוז קצר של מספר שעות, להסיר מחיצה רחמית, פוליפ, שרירן או הידבקויות המעוותים את חלל הרחם. טיפול ניתוחי זה כרוך בשיעור נמוך מאד של סיבוכים ומבטיח תיקון הבעיה והריון מוצלח.

קרא עוד »

שאלה: מהי היסטרוסקופיה ניתוחית?

תשובה: היסטרוסקופיה ניתוחית מבוצעת בהרדמה כללית במסגרת אשפוז יום. בד"כ לאחר ביצוע היסטרוסקופיה האבחנתית.
בשלב הראשון לאחר חיטוי הנרתיק והצוואר מבוצעת הרחבת צוואר הרחם לשם הכנסת סיב אופטי בעובי 9 מ"מ דרכו ניתן להכניס מכשירי ניתוח שונים לשם ביצוע הפעולה. הרחבת החלל מושגת ע"י הזלפת נוזל חסר אלקטרוליטים בד"כ גליצין  או סליין וכמות הנוזל המוחדר פנימה מנוטרת לשם מניעת ספיגת יתר.
ניתן במסגרת היסטרוסקופיה ניתוחית לכרות שרירן (ראה תמונה) או פוליפ להסיר שארית שלייה או לפתוח מחיצה רחמית ועוד
לעיתים ניתן לבצע ניתוחים אלו ללא הרדמה במסגרת  מרפאתית

קרא עוד »

שאלה: מהי בדיקה היסטרוסקופית?

תשובה: ההערכה המדויקת ביותר של מבנה חלל הרחם מושגת בעזרת היסטרוסקופיה. בבדיקה איבחונית זו מוחדר סיב אופטי דקיק לחלל הרחם בעד צוואר הרחם. בזכות המכשור האופטי החדיש, שקוטרו אינו עולה על מספר מילימטרים, הפעולה כרוכה כיום רק במעט אי נוחות ואינה מחייבת הרדמה.

קרא עוד »

תסמונת אשרמן – הידבקויות בחלל הרחם

היינריך פריטש היה הראשון שתיאר מקרה של הידבקויות בחלל רחם לאחר גרידה לפני למעלה ממאה שנה. בשנת 1948, ג 'וזף ג' אשרמן מישראל פרסם סדרה של מאמרים כדי לתאר את השכיחות, אטיולוגיה, סימפטומים, ואת התמונה הרנטגנית של המצב הזה, ומאז נעשה שימוש בשם תסמונת אשרמן כדי לתאר מצב של הידבקויות ברחם עם פגיעה בפוריות. בסקירה זו נספק עדכון על הידע הנוכחי של סיבות, פתולוגיה, תסמינים, אבחון, טיפול, ותוצאות הפריון של תסמונת אשרמן.

קרא עוד »

מהי היסטרוסקופיה ומה ההבדל בין היסטרוסקופיה אבחנתית ולבין ניתוחית

האם נשלחת לבדיקת היסטרוסקופיה? מעוניינת לדעת מה ההבדל בין היסטרוסקופיה אבחנתית לניתוחית? ובכן, היסטרוסקופיה היא בדיקה יעילה ומתקדמת המאפשרת הסתכלות אל תוך חלל הרחם. פירוש המילה היסטרוסקופיה (התבוננות בחלל הרחם): היסטרו – רחם, סקופיה – הסתכלות והתבוננות

קרא עוד »

נישה לאחר ניתוח קיסרי

מהי "נישה"? במהלך ניתוח קיסרי מבוצע חתך בדופן התחתונה של הרחם כדי ליילד דרכו את העובר. לאחר יציאת העובר והשלייה החתך נתפר ומחלים תוך יצירת צלקת, לעיתים  כאשר שריר הרחם לא מתאחה באופן מיטבי, בד"כ בחלקו הפנימי, נוצר כעין "חלון" בדופן הפנימית של הרחם. זוהי "הנישה"

קרא עוד »
פוליפ ברחם

פוליפ ברחם

פוליפ ברחם הינו גידול, במרבית המקרים שפיר, של רירית הרחם. גודלו של הפוליפ יכול לנוע בין מילימטרים ספורים עד סנטימטרים אחדים. פוליפ מתגלה בד״כ באקראי במהלך בדיקת אולטראסאונד שיגרתית או  במסגרת בירור להפרעות שונות כגון: דימום לא סדיר, בעיות פריון או להפלות חוזרות. בקרב נשים צעירות השכיחות נמוכה ועולה עם הגיל ומגיע לשיא החל מהעשור החמישי לחיים.

קרא עוד »
גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן