לפרוסקופיה
לפרוסקופיה הינה שיטת ניתוח המבוצעת בעזרת מכשירים המוחדרים דרך פתחים זעירים בדופן הבטן וע"י כך נמנעת פתיחת הבטן.
כיצד מבוצעת הלפרוסקופיה?
הניתוח מבוצע בהרדמה כללית, במהלכו מוחדרת מחט אל תוך חלל הבטן ודרכה מוחדר גז לשם ניפוח הבטן ודחיקת האיברים. בשלב הבא מוחדרת צינורית בד"כ דרך הטבור ודרכה מוכנס סיב אופטי המחובר למצלמת ווידאו המעבירה את המתרחש בחלל הבטן למסכים בהם צופה צוות המנתחים .
באמצעות מכשור נוסף המוחדר דרך שניים או שלושה פתחים קטנים (עד 5 מ"מ) בשיפולי הבטן ניתן להחדיר ציוד נוסף המשמש את המנתחים.
בתחילת הניתוח מבוצעת לפרוסקופיה אבחנתית במהלכה מבוצעת סקירת הבטן והאגן . ניתן לראות היטב בהגדלה ובצבעים טבעיים את הרחם והחצוצרות , את התוספתן , הכבד וכיס המרה .
מה ניתן לאבחן בעזרת הלפרוסקופיה?
ניתן לאבחן פתולוגיות שונות הקשורות לכלל אברי האגן והבטן ולזהות בעיות הקשורות למערכת הגינקולוגית או למערכת העיכול. הלפרוסקופיה מאפשרת אבחון מדוייק של מבנה הרחם השחלות והחצוצרות . ניתן לזהות ציסטה שחלתית , הריון חוץ רחמי, חצוצרה חסומה ומלאה בנוזל, אנדומטריוזיס והידבקויות אגניות , רחם מוגדל עקב גדילת שרירנים ועוד.
מה ניתן לבצע בעזרת הלפרוסקופיה הניתוחית בתחום הגינקולוגי?
בעזרת המכשור הלפרוסקופי ניתן לכרות ציסטה שחלתית ללא פריצתה וללא פגיעה בשחלה, לכרות שחלות , לכרות חצוצרות או לחלופין לשקמם, או לבצע הפרדת הידבקויות בחלל הבטן והאגן.
הלפרוסקופיה הניתוחית נחשבת כיום כטיפול הבחירה במגוון רחב של ממצאים גינקולוגיים. וכיום ניתן לטפל בגישה זו גם לשם כריתת שרירנים, טיפול באנדומטריוזיס, טיפול בצניחת רחם או הנרתיק וכידוע גם לבצע כריתת רחם בדרך המונעת פתיחת בטן.
מה הן יתרונותיה של הלפרוסקופיה לעומת פתיחת בטן?
יתרונותיה המובהקים של הלפרוסקופיה קשורים בעיקר למשך האשפוז הקצר ההחלמה המהירה, הצורך המופחת במשככי כאבים וכמובן התוצאות הקוסמטיות המשופרות. כיום מרבית הניתוחים הלפרוסקופיים מבוצעים במסגרת אשפוז יום, ואין צורך באשפוז מעבר ליממה גם לאחר כריתת רחם לפרוסקופית או כריתת שרירן.
יחד עם זאת ההגדלה והמכשור המיוחד מאפשרים לזהות בפרטי פרטים ומהווים יתרון רב למנתח.
מה הן חסרונותיה?
הלפרוסקופיה דורשת מיומנות רבה ונסיון, הסביבה הדו מימדית והמכשור המורכב דורשים משך הכשרה ולימוד תחת הנחייה ארוך, הלפרוסקופיה דורשת תאום ועבודת צוות יחד עם הבנה בשימוש במכשור מתקדם ומשתנה. שיעור הסיבוכים נמוך ותלוי בגורמים רבים הסיבוכים קשורים לעצם הכניסה לבטן, לשימוש בחשמל, לעובדה ששדה הראיה שונה, ולעובדה כי פגיעות באברים שונים עלולים לא להתגלות במהלך הניתוח.
מה משך ההחלמה?
ההחלמה מניתוח לפרוסקופי שונה על פי סוג הניתוח, הרקעהרפואי ההתוויה לניתוח ועוד . משך האשפוז הינו 24-48 ש׳, נדרשת מנוחה בבית למשך מספר ימים עד שבוע, נדרשת מנוחה למשך שבועיים נוספים, אם כי ללא צורך במשככי כאבים.
היכן מבצע פרופ' סוריאנו ניתוחים לפרוסקופים?
פרופ' סוריאנו מבצע ניתוחים לפרוסקופיים לכריתת ציסטה, טיפול מקיף באנדומטריוזיס, כריתת שרירן, טיפול בצניחת רחם, או לשם כריתת רחם , באסותא רמת החייל ובHMC בהרצליה .
האם קיימים הסדרי תשלום?
קיימים הסדרי תשלום עם מכבי (זהב, שלי) מאוחדת ולאומית (עם השתתפות עצמית בלבד). קיימים הסדר או החזר עם כלל חברות הביטוח וקיים הסדר ייעוץ בלבד לחברות ה״כללית מושלם״
פרופ' דוד סוריאנו הינו מומחה למיילדות, גינקולוגיה ופוריות, מייסד ומנהל המרכז לטיפול באנדומטריוזיס.
במסגרת המרכז מבוצעים ניתוחים מורכבים, הדורשים ניסיון כירורגי רב.
פרופ' סוריאנו מומחה בעיקר בכירורגיה גינקולוגית: לפרוסקופיה, היסטרוסקופיה וטיפול ניתוחי באנדומטריוזיס מפושט.
בוגר בית-הספר לרפואה, אונ' בן-גוריון ואונ' באר שבע, בעל התמחות ברפואת נשים ויולדות, המרכז הרפואי שיבא, תל השומר.
ערך השתלמות בכירורגיה גינקולוגית ואנדוסקופית במרכזים מובילים בצרפת, בבלגיה ובארצות הברית.
פירסם והציג מחקרים רבים בתחום הכירורגיה הגינקולוגית ובתחום הלפרוסקופיה וההיסטרוסקופיה בארץ ובעולם.
מאמרים נוספים
אנטומיה של האגן
הלפרוסקופיה מאפשרת הסתכלות ישירה ללא פתיחת בטן על איברי האגן. בעזרת סיב אופטי המוחדר דרך הטבור ניתן לראות בהגדלה ובפרטי פרטים את אברי האגן.
כריתת שחלות
כריתת שחלות עשויה לנבוע עקב מנוכחות ממצא שחלתי כגון ציסטה פרסיסטנטית הדורשת בירור היסטולוגי, אבצס, אנדומטריומה, או כפעולה מניעתית במקביל לכריתת רחם מסיבות שונות. אחת הסיבות השכיחות להמלצת כריתת שחלות הינה הימצאות בקבוצת סיכון לפתח מחלת סרטן שד או שחלות. במקרים רבים הדרך המומלצת היא הגישה הלפרוסקופית על יתרונותיה הרבים.
טיפול לפרוסקופי בנישה
מה הטיפול ב"נישה"
בנשים הסובלות מדימומים לא סדירים בנוכחות "נישה" הטיפול המוצע הוא בד"כ טיפול בהיסטרוסקופיה. היסטרוסקופ הוא סיב אופטי המוחדר לחלל הרחם דרך הנרתיק ומאפשר טיפול ב"נישה" וצריבת רירית הרחם שהצטברה שם. צריבה או הסרה של רירית הרחם שהצטברה ב"נישה". ניתוח זה יעיל במקרים רבים ומסייע לטיפול בדימומים הלא סדירים.
הטיפול בהריון חוץ-רחמי
הריון חוץ רחמי עלול לסכן את חייה של האישה. לעיתים נדרשת פעולה דחופה לשם הפסקת הדימום הנלווה להתפתחות הריון בחצוצרה. הלפרוסקופיה משמשת כגישת הבחירה בטיפול בהריון חוץ רחמי מזה שנים, בעזרתה ניתן לאבחן את הימצאות ההריון בחצוצרה במהירות ע"י החדרת סיס אופטי לחלל הבטן וביצוע פתיחת החצוצרה ושאיבת ההריון או כריתת החצוצרה במהירות.
הטיפול הלפרוסקופי באנדומטריוזיס
הלפרוסקופיה הינה כלי הבחירה באבחנה מדויקת של אנדומטריוזיס מיקומה ודרגת חומרתה ומאפשרת טיפול כירורגי במחלה ללא פתיחת בטן. הטיפול הלפרוסקופי יעיל אך דורש ניסיון ומיומנות ותלוי בעיקר בחומרת המחלה
צניחת רחם – טיפול
צניחת רחם או צניחת נרתיק מהווה בעיה המובילה לפגיעה משמעותית באיכות החיים, נשים לאחר לידה מכשרנית, לאחר לידות ממושכות או מרובות נמצאות בסיכון יתר לצניחת רחם יחד עם מספר גורמי סיכון נוספים. ניתן לטפל במקרים של צניחת נרתיק בנשים שעברו כריתת רחם בגישה לפרוסקופית עם תוצאות ארוכות טווח מצויינות.
ניתוח זה המקבע את כיפת הלדן הנרתיק לעצם הזנב (סאקרום) בעזרת רשת מהווה אלטרנטיבה לניתוחים וגינליים.
כריתת רחם לפרוסקופית
מה היא כריתת רחם בלפרוסקופיה? כריתת רחם לפרוסקופית היא שיטה המאפשרת כריתת הרחם ללא פתיחת בטן. ניתוח זה בוצע לראשונה ב- 1987 בעולם וב- 1991 בארץ. כריתת הרחם מבוצעת לאחר החדרת מכשירים דקים דרך מספר פתחים בבטן וע"י החדרת מצלמה אנדוסקופית המאפשרת לצוות לראות את המתרחש בבטן על גבי מסך מקרן. לאחר ניתוק הרחם מהרצועות המחזיקות אותו ומאספקת הדם ניתן להוציאו דרך הנרתיק ללא צורך בהרחבת הנרתיק.
הפרדת הידבקויות
הסיבות הנפוצות ליצירת הידבקויות אגניות הן ניתוחים קודמים בעיקר פתיחת בטן, דלקת באגן, אנדומטריוזיס, מחלות דלקתיות של המעי ועוד הידבקויות עשויות לגרום לכאבי אגן כרוניים, לכאב בעת קיום יחסים, להפרעה במתן שתן ולעיתים לחסימת מעיים מצב הדורש ניתוח חירום. ללפרוסקופיה יתרון רב בהפחתת היווצרות הידבקויות בטניות ואגניות.
שיקום חצוצרות
על מנת להרות באופן טבעי יש צורך בלפחות חצוצרה אחת תקינה. זיהומים באגן, ניתוחי אגן קודמים, אנדומטריוזיס הינן סיבות נפוצות לפגיעה בתפקוד החצוצרה. ניתן לזהות חוסר פיזור בחצוצרה עי צילום רחם ולעיתים ניתן להעריך את מצב החצוצרות רק ע״י ביצוה לפרוסקופיה.
כריתת ציסטה שחלתית- כל מה שרצית לדעת
הטיפול: הטיפול בציסטה שחלתית תלוי בגיל האישה ובמצבה הרפואי, בתלונותיה כמובן במאפייני הממצא. אפשרויות הטיפול הן מעקב בלבד עם או ללא טיפול בגלולות בעיקר במקרים של ציסטה תפקודית, או טיפול כירורגי. הטיפול הכירורגי שמור למקרים בהם מדובר בחשד כי מדובר בציסטה גידולית, במקרים של תסמינים, בעת חשד לאנדומטריוזיס, וכמובן בעת בירור ממצא שחלתי פרסיסטנטי אשר דורש בירור היסטולוגי.
כריתת שרירן (מיומה) בלפרוסקופיה
האם ניתן לכרות שרירן בלפרוסקופיה ניתוחית? בעזרת המכשור הלפרוסקופי ניתן לכרות שרירן ללא פתיחת בטן. הלפרוסקופיה הניתוחית מתאימה בעיקר במצבים של שרירן בודד, בגודל עד 8 ס"מ בדופן הרחם בד״כ בנשים בגיל הפוריות.