חיפוש

כאבי מחזור

כאבי ווסת או כאבי מחזור חזקים, המופיעות לפני או במהלך הווסת ולעיתים נמשכים גם לאחריה גורמים לחלק מהנשים סבל רב, פגיעה משמעותית באיכות החיים צורך במשככי כאבים ופנייה לסיוע רפואי.
פרופ' דוד סוריאנו

פרופ' דוד סוריאנו

פרופ' דוד סוריאנו הינו מומחה למיילדות, גינקולוגיה ופוריות. מנהל המרכז 4women. סיים את התמחותו ברפואת נשים ויולדות במרכז הרפואי ע"ש שיבא, תל השומר. שימש כיו״ר החברה הישראלית לאנדוסקופיה גינקולוגית (2014-2017). ייסד וניהל את המרכז לטיפול הרב תחומי לטיפול באנדומטריוזיס בתל השומר. השתלם במרכזים מובילים בארה״ב, צרפת, בלגיה, וגרמניה. מרצה בכנסים בארץ ובעולם. פרופסור לרפואה בחוג למיילדות וגינקולוגיה באוניברסיטת תל אביב. מנתח בכיר באסותא רמת החייל, בי״ח רפאל וב HMC.

תוכן עניינים

כאבים חזקים במהלך הווסת מרמזים על אנדומטריוזיס ומחייבים הערכה ע"י מומחה ובירור מקיף
יש להדגיש כי כאבי מחזור חזקים המלווים בבחילות והקאות שינוי ביציאות כאבים במהלך קיום יחסים נוכחות ציסטה שחלתית- אנדומטריומה, או בעיות פוריות אינן מצב תקין ואבחון מוקדם עשוי למנוע נזק עתידי. קיימת הסכמה כי כאבי ווסת הפוגעים באיכות חיים מחייבים הערכה והתייחסות ע״ח מומחה בתחום.

תסמינים לכאבי מחזור חזקים

כאבי ווסת או "כאבי מחזור" כאבים המופיעות לפני או במהלך הווסת, הינם תופעה מוכרת ושכיחה,  לעיתים כאבים אלו אינם גורמים רק לאי נוחות אלא לסבל, ולעיתיםלפגיעה משמעותית באיכות החיים.

חומרת הכאב משתנה בגילאים שונים,  אך תלונות אלו אופייניות לאנדומטריוזיס מתבגרות ולנשים בגיל הפוריות, בעוד חלק מהנשים אינן חשות בכאבים עזים, נשים אחרות עוברות ימים קשים מלווים בכאבי מחזור חזקים, התכווצויות בטן, וכאבי גב, כאבים המוקרנים לרגליים, לעיתים קרובות מתלווה לכך דימום מוגבר, הקאות ובחילות, חוסר יכולת לתפקד, צורך במשככי כאבים ולעיתים צורך בפנייה למיון. נערות ונשים רבות נעדרות מהלימודים, מעבודה, או מתפקדות תוך כדי כאבי מחזור חזקים.
לכאביי מחזור אלו  אלו מתלוות תלונות נוספות כגון שינוי ביציאות במהלך הווסת, יציאות רכות עד כדי שלשול או עצירות , כאבים בעת יציאות או תלונות השקורות למתן שתן דווקא בהמלך הווסת, בנוסף חלקן תסבולנה מכאבי אגן במהלך כל החודש, כאבים בעת קיום יחסים ותלונות הקשורות למעיים כגון תסמונות מעי רגיז.

הדימום הווסתי הינו תהליך טבעי, באם חלפו שבועיים מהביוץ ולא הושג הריון הרי שהירידה ברמות ההורמונים גורמות להופעת הווסת. במהלך הוסת, הרחם מתכווץ על מנת לאפשר את הוצאת הדם דרך צוואר הרחם והנרתיק. התכווצויות אלה מלוות בתהליך דלקתי והפרשת חומרים מכווצים כגון פרוסטגלנדינים המעודדים את כיווץ שריר הרחם ומגבירים את הכאב. בנוסף  נגרם כאב על רקע איסכמיה – חוסר אספקת דם הנובע מהתכווציות שריר הרחם ויצירת קרישים קטנים.  ברוב המקרים, כאבי המחזור מבטאים כאב פיזיולוגי, שנגרם על רקע ההתכווצות הטבעית של הרחם במהלך הוסת.

מתי יש לבדוק כאבי מחזור?

באם ישנו סיפור משפחתי של כאבי ווסת או כאבי מחזור חזקים, באם הכאבים פוגעים בתפקוד כגון העדרות מלימודים, עבודה, באם מתלווים לכאבים תחושת כאבים עזים עד תחושת עלפון  בחילות והקאות, תחושת הזעה מוגברת ונפילת לחץ דם, באם בנוסף לכאבים ישנו דימום מוגבר מלווה בקרישים או תופעות כגון אלו שהוזכרו לעיל יש לפנות להערכה דחופה במרפאה ייעודית המתמחה בתחום זה.

הבירור של  כאבי מחזור חזקים מתחיל כמובן בהכרת תלונות האישה או הנערה , יש לברר היטב את כלל התלונות אשר לעיתים קרובות אינן מדווחות במלואן. יש לברר את הסיפור המשפחתי, מתי החלו הכאבים, מה הן התלונות הנלוות ועד כמה חמורה הפגיעה בתפקוד.
הבדיקה גיניקולוגית הינה הכרחית וחשובה, אך  במתבגרות אשר סובלות מכאבי מחזור חזקים, ניתן לבצע הערכה מקפת ללא בדיקה גינקולוגית, באם ניתן לבצעה, לעיתים יש לבצעה דווקא במהלך הדימום הווסתי ולעיתים קרובות הממצאים בבדיקה מובילים לאבחנה מה הסיבה לכאבים העזים.

יחד עם הבדיקה והכרת התלונות יש להמשיך בבירור כוללני  ומעמיק יותר הכולל בדיקות הדמיה ייעודית ע״י אולטרסאונד ממוקד בחיפשו אחר נגעים אגניים,  לעיתים רחוקות יש צורך בהדמייה נוספת כגון MRI. או בדיקות הדמייה נוספות על הממצאים שנמצאו בהערכה הראשונית.

האם ישנה סיבה לדאגה?

כאבים עזים, כאבי מחזור חזקים או כאבי ווסת הפוגעים באיכות החיים אשר מלויים בתלונות נוספות כפי שתוארו הינם סיבה לדאגה וחייבות התייחסות, התייחסות לכאבים אלו כדבר תקין גורם לפגיעה משמעותית  באיכות החיים , פוגע ביכולות התפקוד, בהישגים בלימודים, בחיי חברה ואישות פוגע בקיירה מוביל לפניות חוזרות לקבלת עזרה רפואית ובעיקר מתסכל. התסכול הינו מנת חלקן של הנערות והנשים הצעירות אך לא פחות בבני משפחתן, בני הזוג ההורים ולעיתים אף בילדים.

האיחור באבחנה ובטיפול בנשים ונערות אלו הסובלות עלול בנוסף לגרום לצורך בניתוחים חוזרים טיפולי פוריות ונזק בלתי הפיך ולכן מומלץ לפנות להערכה מוקדמת

אז מה עושים?

באם את או בנות משפחתך סובלות מכאבי ווסת עזים, כאבי מחזור ולכאבים אלו מלוות תופעות נוספות, באם קיים סיפור משפחתי של כאבי ווסת ובאם את נעדרת מלימודים, עבודה, ואת נזקקת למשככי כאבים באופן קבוע יש לפנות להערכה. 

 

המאמר נכתב על ידי:

פרופ' דוד סוריאנו הינו מומחה למיילדות, גינקולוגיה ופוריות.
 ייסד ומנהל את המרכז לטיפול באנדומטריוזיס. המרכז, שהוקם ב-2005 ומשלב מומחים מתחומים שונים, הוא הראשון בישראל ומוביל בתחומו.  במסגרת המרכז מבוצעים ניתוחים מורכבים, הדורשים ניסיון כירורגי רב. עד כה בוצעו בו יותר מ-1,500 ניתוחי אנדומטריוזיס מתקדמים. פרופ' סוריאנו מומחה בעיקר בכירורגיה גינקולוגית: לפרוסקופיה, היסטרוסקופיה וטיפול ניתוחי באנדומטריוזיס מפושט.
בוגר בית-הספר לרפואה, אונ' בן-גוריון ואונ' באר שבע, בעל התמחות ברפואת נשים ויולדות, המרכז הרפואי שיבא, תל השומר.
ערך השתלמות בכירורגיה גינקולוגית ואנדוסקופית במרכזים מובילים בצרפת, בבלגיה ובארצות הברית

השאירי פרטים ונחזור אליך

לקריאה נוספת

אנדומטריוזיס והריון

אנדומטריוזיס והריון: 

האם מהלך ההריון בקרב נשים
עם אנדומטריוזיס נושא בחובו סיכון יתר?

מאמר מקיף שפורסם החודש בעיתון היוקרתי Fertility & Sterility בחודש אוקטובר 2017  שופך אור על נושא זה.

קרא עוד »
ייעוץ אונליין לאנדומטריוזיס

מה זה אנדומטריוזיס? מורה נבוכים

מה זה אנדומטריוזיס?

אנדומטריוזיס היא מחלה מסתורית המערבת את המערכת ההורמונלית ואת המערכת החיסונית של הגוף ועשויה לתקוף בנות ונשים מגיל שמונה ועד לאחר גיל המעבר.
מקור השם הוא במילה "אנדומטריום" – הרירית המרפדת את פנים הרחם שמתעבה כל חודש ומופרשת בזמן  הוסת.
ב"אנדו", כפי שהמחלה נקראת בקיצור, תאים דומים לאלה שמכילה רירית הרחם נמצאים מחוץ לרחם באזורים אחרים בגוף ומתפתחים למה שנקרא "נודולות", "גושים", "מוקדים", "נגעים" או "גידולים". גידולים אלה עשויים לגרום לכאב, לאי- פריון ולבעיות נוספות.

קרא עוד »

הניתוח הלפרוסקופי באנדומטריוזיס

הלפרוסקופיה הינה כלי הבחירה באבחנה מדויקת של אנדומטריוזיס, מיקומה ודרגת חומרתה ומאפשרת טיפול כירורגי במחלה ללא פתיחת בטן.
ההחלטה על ביצוע לפרוסקופיה אינה פשוטה, ועליה להסתמך על גיל ותלונות המטופלת, הממצאים בבדיקה, הממצאים בהדמייה, תוכניות הפריון, טיפולי פריון קודמים ו/או ניתוחים קודמים

קרא עוד »

אנדומטריוזיס בדופן הבטן – גוש בצלקת הניתוחית

אבחון וטיפול באנדומטריוזיס בצלקת שלאחר ניתוח הקיסרי. הופעת כאבים במהלך הווסת בקרב נשים שעברו ניתוח קיסרי מעלה חשד למוקד אנדומטריוזיס בצלקת. ניתן לאבחן מצב זה ולטפל בו. לעיתים התסמין הראשון כאבים עזים במהלך הווסת וגוש בדופן הבטן. מצב זה מחייב מומחה לכריתת המוקד בשלמותו, מומחה לאנדומטריוזיס, על מנת להעלים את הכאבים והסבל המתלווים לבעייה זו לעיתים ניתן במהלך כריתת המוקד לבצע מתיחת בטן כולל כריתת חלק מדופן הבטן וכל אזור הצלקת לשם מניעת הישנות ותוצאה קוסמטית משופרת.
 

קרא עוד »

רופא פוריות אנדומטריוזיס

ההערכה היא שכשליש עד מחצית מהנשים עם אנדומטריוזיס סובלות מאי פוריות. אנדומטריוזיס נפוצה למדי בקרב מטופלות שפונות לרופא עקב קושי להרות. אך אין נתונים מדויקים על היארעות המחלה בקרב נשים הסובלות מאי פריון. הדבר נובע בין היתר, מכך שאבחון המחלה אינו מובן מאליו, אלא תלוי בהתייחסות לתלונות של האישה ובחשד הרופא.

קרא עוד »

הכנה לקראת הניתוח הלפרוסקופי באנדומטריוזיס

הלפרוסקופיה הינה כלי הבחירה באבחנה מדויקת של אנדומטריוזיס, מיקומה ודרגת חומרתה ומאפשרת טיפול כירורגי במחלה ללא פתיחת בטן. הלפרוסקופיה מאפשרת כריתת ציסטה שחלתית, הפרדת הידבקויות, כריתת נגעים לשם שיפור התלונות וטיפול באי הפריון. הלפרוסקופיה דורשת מיומנות ונסיון יחד עם עבודת צוות של מומחים בתחומים שונים לשם טיפול מיטבי

קרא עוד »

אנדומטריוזיס וכאב

כאב במהלך הווסת מאפיין נשים ונערות הסובלות מאנדומטריוזיס. כאבים אלו פוגעים באיכות החיים, בתפקוד היומיומי ובלימודים, פוגעים בקריירה וביחסים הבין אישיים. התסמינים כוללים כאב אגני, כאבי מחזור עזים, כאבים בעת קיום יחסים, כאבי אגן כרוניים, ולעיתים כאבים במהלך יציאות או מתן שתן. לצערנו קיים איחור משמעותי באבחון ובהגשת טיפול מיטבי. מתי יש לפנות למומחה? מה הסיבות לכאבים העזים? מה ניתן לעשות?

קרא עוד »

שאלות שכיחות באנדומטריוזיס

נשים רבות סובלות במשך שנים מתסמיני אנדומטריוזיס ללא אבחנה ברורה, במקרים רבים גם לאחר העלאת חשד לאנדומטריוזיס נדחה הטיפול המיטבי עד להשגת הריון. במקרים רבים קיימת פגיעה משמעותית באיכות החיים וסכנה לפגיעה באיברים חיוניים פנייה למומחה לאנדומטריוזיס בשלב מוקדם חשובה וחיונית להנרכת מצב המטופלת ולשם קביעת מדיניות טיפולית.

קרא עוד »
גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן