חיפוש

היסטרוסקופיה ניתוחית

המאמר נכתב על ידי: פרופ' דוד סוריאנו

המאמר נכתב על ידי: פרופ' דוד סוריאנו

פרופ' דוד סוריאנו הינו מומחה למיילדות, גינקולוגיה ופוריות.
מנהל את מרכז המומחים לרפואת נשים ברמת החייל, 4women, מנתח בכיר באסותא וב-HMC ובבי"ח רפאל. פרופ' סוריאנו מומחה בתחום הכירורגיה הגינקולוגית, מבצע היסטרוסקופיות אבחנתיות וניתוחית מזה למעלה משני עשורים.

מהי היסטרוסקופיה ניתוחית?

היסטרוסקופיה היא הליך רפואי המאפשר לרופא לבחון את חלל הרחם מבפנים ולבצע טיפולים שונים, באמצעות מכשיר הנקרא היסטרוסקופ. זהו מכשיר דק וגמיש מצויד במצלמה ומקור אור, המוחדר דרך צוואר הרחם לחלל הרחם. היסטרוסקופיה ניתוחית היא פרוצדורה רפואית המתבצעת לצורך טיפול במגוון בעיות ברחם. היסטרוסקופיה ניתוחית נחשבת לשיטה פחות פולשנית ביחס לניתוחים פתוחים, ומאפשרת התאוששות מהירה יותר עם מינימום סיכונים ותופעות לוואי.

מתי צריך לעשות היסטרוסקופיה ניתוחית ולמי זה מומלץ?

היסטרוסקופיה ניתוחית מומלצת לנשים הסובלות ממספר בעיות רחמיות, כמו דימום וסת חריג, קשיים בכניסה להריון, הפלות חוזרות ונשנות, או חשד לפוליפים ושרירנים ברחם. בנוסף, ההליך עשוי להתאים לנשים שהתגלה אצלן ממצא חריג בבדיקות הדמיה כמו אולטרסאונד, או לאלו שעוברות טיפולי פוריות ללא הצלחה וזקוקות להערכה של חלל הרחם לפני השתלת עובר. גם נשים לאחר גיל המעבר, הסובלות מדימומים חריגים, עשויות להפיק תועלת מהבדיקה האבחונית, שמסייעת לאתר מצבים חריגים כמו עיבוי רירית הרחם.

מדוע צריך לעבור היסטרוסקופיה ניתוחית?

היסטרוסקופיה ניתוחית מומלצת במקרים בהם יש צורך באבחון מדויק יותר או כאשר יש חשד לבעיה שאינה מתגלה באמצעי הדמיה כמו אולטרסאונד או MRI. היסטרוסקופיה מאפשרת צפייה ישירה ומדויקת בחלל הרחם, ומאפשרת לרופא לזהות בעיות שמכשירי הדמיה אחרים עשויים לפספס. מעבר לאבחון, יתרון משמעותי של ההליך הוא האפשרות לבצע טיפול בו-זמנית. לדוגמה, אם מזוהה פוליפ או שרירן במהלך ההליך, ניתן להסירם מיד בעזרת כלים זעירים המחוברים להיסטרוסקופ, וכך להימנע מצורך בניתוח נוסף. היעילות של היסטרוסקופיה מפחיתה את מספר הפרוצדורות שהמטופלת צריכה לעבור, מקצרת את זמן ההחלמה ומפחיתה את הסיכון לסיבוכים אפשריים. הפרוצדורה מסייעת בטיפול בתסמינים כמו כאבים, דימומים חריגים ובעיות פוריות, ולעיתים משפרת את סיכויי הפוריות ואת איכות החיים הכללית של המטופלת.

מה ההבדל בין היסטרוסקופיה אבחנתית להיסטרוסקופיה ניתוחית?

ההבדל העיקרי בין שני ההליכים טמון במטרת הטיפול ובאופן ביצועו. היסטרוסקופיה אבחנתית מיועדת לאבחון בלבד של בעיות ברחם, כמו פוליפים, שרירנים, או מום רחמי כגון מחיצה ברחם או שארית הריון לאחר הפלה או לידה, ומתבצעת באמצעות מכשיר דק המאפשר לרופא לצפות בתוך הרחם ולבחון את מבנהו. הליך זה הוא לרוב קצר, ואינו כולל התערבות כירורגית משמעותית. לעומתה, היסטרוסקופיה ניתוחית נועדה לא רק לאבחון, אלא גם לטיפול פעיל בבעיות שהתגלו, כמו כריתת פוליפים, הסרת שרירנים, או תיקון פגמים מבניים. לצורך כך, משתמשים במכשיר היסטרוסקופ רחב יותר, הכולל תעלה להכנסת כלים כירורגיים לביצוע הפעולות, וההליך מתבצע לרוב בהרדמה.

ככלל, היסטרוסקופיה אבחנתית מתבצעת במרפאה ואילו היסטרוסקופיה ניתוחית מתבצעת בבית החולים.

באילו בעיות ומחלות ניתן לטפל באמצעות היסטרוסקופיה ניתוחית?

היסטרוסקופיה ניתוחית מטפלת במגוון רחב של בעיות ומחלות ברחם כגון:

  1. פוליפים ברחם: גידולים שפירים ברירית הרחם העלולים לגרום לדימומים לא סדירים, כאבים או בעיות פוריות. בהליך היסטרוסקופיה ניתן להסיר את הפוליפים רחמיים בקלות.
    שרירנים (מיומות) תת-ריריים: גידולים לא סרטניים המתפתחים על דופן הרחם, לעיתים קרובות בתוך חלל הרחם עצמו. הם עלולים לגרום לדימומים כבדים, כאבי אגן, קשיי פוריות והפלות חוזרות. היסטרוסקופיה מאפשרת כריתה שלהם.

  2. הוצאת שארית שליה לאחר הריון: היסטרוסקופיה מאפשרת זיהוי שארית הריון, שלייה לאחר הפלה בלתי שלמה, לאחר גרידה או לאחר לידה.

  3. הידבקויות תוך רחמיות (תסמונת אשרמן): רקמות צלקת שנוצרות בתוך הרחם, בדרך כלל כתוצאה מניתוחים קודמים או דלקות. הן יכולות להוביל להפסקת וסת, דימומים חריגים ובעיות פוריות. היסטרוסקופיה משמשת לשחרור הידבקויות ולשיפור תפקוד הרחם.

  4. מחיצות רחמיות: מום מולד שבו קיימת מחיצה המפרידה את חלל הרחם, מה שעלול לגרום להפלות חוזרות או לקשיים בכניסה להריון. באמצעות היסטרוסקופיה ניתן לכרות את המחיצה.
  5. עיבוי רירית הרחם (היפרפלזיה): עיבוי חריג של רירית הרחם, הנגרם מחוסר איזון הורמונלי. במקרים מסוימים, מצב זה עלול להיות שלב מקדים לסרטן הרחם. היסטרוסקופיה מאפשרת אבחון מדויק של המצב ואף טיפול בהתאם לצורך.

  6. הסרת התקן תוך רחמי שאבד: במקרים בהם התקן תוך רחמי זז ממקומו או נתקע בתוך הרחם, ניתן להוציאו באמצעות היסטרוסקופיה בצורה בטוחה ויעילה.

  7. כריתת רירית הרחם (אבלציה): הליך שבו מסירים את רירית הרחם במטרה לטפל בדימומים רחמיים כבדים שנגרמים עקב חוסר איזון הורמונלי או מצבים אחרים. זו אופציה לנשים שסיימו את תכנון המשפחה ורוצות להפחית את הדימומים ללא צורך בכריתת רחם.

  8. בדיקת חלל הרחם והחצוצרות: היסטרוסקופיה יכולה לשמש גם להערכת תקינות החצוצרות, ובמקרים מסוימים לשחרור חסימות בחלק הקרוב של החצוצרות, מה שיכול לסייע במקרים של עקרות.

  9. טיפול בנישה לאחר ניתוח קיסרי: לאחר ניתוח קיסרי עלולה להיוצר נישה בחלל הרחם היכולה לגרום לדימום לא סדיר ואף לקושי להרות. בעזרת היסטרוסקופיה ניתוחית ניתן ללטל בנישה זאת בהצלחה

    היסטרוסקופיה ניתוחית מאפשרת לטפל בכל אחת מהבעיות הללו בצורה יעילה, מדויקת ומינימלית מבחינת פולשנות, ומסייעת לשיפור בריאות הרחם ותפקודו.

היסטרוסקופיה ניתוחית ללא הרדמה בשיטת See & Treat: אבחון וטיפול בפעולה אחת

היסטרוסקופיה ניתוחית בשיטת See & Treat היא פרוצדורה חדשנית המאפשרת אבחון וטיפול בבעיות גינקולוגיות, כגון פוליפים ברחם, הידבקויות בחלל הרחם, הוצאת התקן רחמי, שארית הריון קטנה מבלי צורך בהרדמה כללית. השיטה מתבצעת באמצעות היסטרוסקופ, מכשיר אופטי דק המוחדר דרך הנרתיק אל הרחם, ומאפשר לרופא לראות בצורה מדויקת את פנים הרחם בזמן אמת. יתרונה של השיטה בכך שהיא משלבת אבחון וטיפול במהלך אותו מפגש רפואי, ובכך מצמצמת את הצורך בניתוחים חוזרים או בהרדמה כללית.

היסטרוסקופיה ניתוחית בשיטת See & Treat נחשבת לפרוצדורה בטוחה, קצרה עם התאוששות מהירה, הפעולה מבוצעת במרפאה ללא צורך בהרדמה.
אך כמו בכל הליך רפואי, ישנם סיכונים בעת ביצוע היסטרוסקופיה ניתוחית  שיש לקחת בחשבון:

  1. דימום – ייתכן דימום קל לאחר הפרוצדורה, במיוחד כאשר מסירים פוליפים או רקמות אחרות.
  2. זיהום – אף שהסיכון לזיהום נמוך, עדיין קיים סיכוי לזיהום באזור הרחם או הנרתיק לאחר ההליך.
  3. פגיעה ברחם – במקרים נדירים, המכשור עשוי לפגוע בדופן הרחם ולגרום לנקב (פרפורציה), שעלול לדרוש טיפול נוסף.
  4. כאבים או אי נוחות – במהלך או לאחר ההליך, נשים עלולות לחוש כאבים או אי נוחות קלים, במיוחד כאשר אין שימוש בהרדמה.
  5. תגובה לתמיסות נוזלים – במהלך ההיסטרוסקופיה מוחדרים נוזלים כדי להרחיב את הרחם, ובמקרים נדירים מאוד, ספיגה של נוזלים אלו עלולה לגרום לתגובה גופנית לא רצויה.

הסיבוכים הם נדירים, והיתרונות של השיטה עולים על הסיכונים.

פגישת ייעוץ

טרם ביצוע היסטרוסקופיה ניתוחית יש להכיר את כלל הפרטים, את עברך הרפואי והמיילדותי ועת הסיבה לביצוע הפעולה, יש לבצע בדיקה גינקולוגית ובדיקת אולטראסאונד ולהבין את מטרת הבדיקה. ישנה חשיבות רבה כי זה שמבצע את בדיקת ההיסטרוסקופיה האבחנתית והיסטרוסקופיה טיפולית יהיה זה שיבצע את ההיסטרוסקופיה הניתוחית באם ימצא צורך. 

לסיכום והסדרי תשלום עם קופות חולים

לסיכום, היסטרוסקופיה ניתוחית היא כלי טיפולי חשוב, המשלב בין אבחון מדויק לבין טיפול מיידי בבעיות ברחם. ההליך מאפשר לטפל במגוון רחב של מצבים רפואיים בצורה יעילה ומינימלית מבחינת פולשנות. לנשים הסובלות מבעיות כמו דימום רחמי חריג, קשיים בכניסה להריון או הפלות חוזרות, מדובר בפתרון מצוין לשיפור איכות החיים והפוריות. אם את מתמודדת עם אחד מהמצבים הללו, אני מזמין אותך לפנות למרפאתנו לקבלת ייעוץ והכוונה מקצועית. 

פרופסור דוד סוריאנו, מומחה בתחום ההיסטרוסקופיה, יעניק לך טיפול מסור,אדיב  ומקצועי המבוסס על שנים של ניסיון בתחום. הניתוחים מבוצעים בבית חולים אסותא, רפאל, מדיקה ו HMC.

קיימים הסדרים תשלום עם שב״ן מכבי, מאוחדת ולאומית וכן עם חלק מחברות הביטוח.

השאירי פרטים ונחזור אליך
גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן