חיפוש

צניחת רחם – טיפול

צניחת רחם או צניחת נרתיק מהווה בעיה המובילה לפגיעה משמעותית באיכות החיים, נשים לאחר לידה מכשרנית, לאחר לידות ממושכות או מרובות נמצאות בסיכון יתר לצניחת רחם יחד עם מספר גורמי סיכון נוספים. ניתן לטפל במקרים של צניחת נרתיק בנשים שעברו כריתת רחם בגישה לפרוסקופית עם תוצאות ארוכות טווח מצויינות. ניתוח זה המקבע את כיפת הלדן הנרתיק לעצם הזנב (סאקרום) בעזרת רשת מהווה אלטרנטיבה לניתוחים וגינליים.
פרופ' דוד סוריאנו

פרופ' דוד סוריאנו

פרופ' דוד סוריאנו הינו מומחה למיילדות, גינקולוגיה ופוריות. מנהל המרכז 4women. סיים את התמחותו ברפואת נשים ויולדות במרכז הרפואי ע"ש שיבא, תל השומר. שימש כיו״ר החברה הישראלית לאנדוסקופיה גינקולוגית (2014-2017). ייסד וניהל את המרכז לטיפול הרב תחומי לטיפול באנדומטריוזיס בתל השומר. השתלם במרכזים מובילים בארה״ב, צרפת, בלגיה, וגרמניה. מרצה בכנסים בארץ ובעולם. פרופסור לרפואה בחוג למיילדות וגינקולוגיה באוניברסיטת תל אביב. מנתח בכיר באסותא רמת החייל, בי״ח רפאל וב HMC.

תוכן עניינים

ניתן לטפל גם בנשים שלא עברו כריתת רחם וסובלות מצניחת רחם משמעותית, ואינו מעוניינות בהריונות נוספים בגישה לפרוסקופית זו ניתוחים לפרוסקופיים אלו מהויים אלטרנטיבה טובה לניתוחים המבוצעים בגישה נרתיקית וגינאלית עם שיעור הצלחה גבוה. ניתוחים אלו נחשבים למתקדמים מבחינה טכנית, דורשים השמת מספר רב של תפרים לקיבוע הרשת לכיפת הנרתיק ולעצם הזנב ולמיומנות לפרוסקופית.

היכן מבצע דר׳ סוריאנו ניתוחי צניחת רחם וצניחת נרתיק ?

דר סוריאנו, צבר ניסיון רב בניתוחים אלו ומבצעם באסותא רמת החיל ובHMC בהרצליה

האם קיימים הסדרי תשלום?

קיימים הסדרי תשלום עם מכבי (זהב, שלי) מאוחדת ולאומית (עם השתתפות עצמית בלבד). קיימים הסדר או החזר עם כלל חברות הביטוח וקיים הסדר ייעוץ בלבד לחברות ה״כללית מושלם״

מהן הסיבות לצניחת רחם ולצניחת רצפת האגן?

לתופעות כמו צניחת רחם וצניחת רצפת האגן יש סיבות מגוונות. צניחת רחם משקפת מצב שבו הרחם יורד לחלל הנרתיק, במקרים חמורים הרחם עשוי לבלוט מחוץ לנרתיק. ברוב המקרים צניחת רחם נגרמת כתוצאה מהיחלשות והתארכות הרצועות התומכות (ליגמנטים) שתפקידן לקבע את הרחם לדפנות האגן. תהליך היחלשות והתארכות הרצועות התומכות הינו ממושך וקורה במשך שנים רבות, עם זאת ההיחלשות של הרצועות צוברת תאוצה לאחר הפסקת הווסת.

הסיבות העיקריות לצניחת רחם ולצניחת רצפת האגן הן:

• לידות קשות וטראומטיות, לרבות מצבים בהם היילוד גדול או ששלב הלחיצות התארך.

• לידות מכשירניות בהן נעשה שימוש בוואקום או במלקחיים שגרם לנזק לשרירים ולרקמות החיבור.

• נטייה גנטית ותורשה כמו חולשה מולדת של רקמת החיבור עקב מוטציה בגנים שתפקידם לייצר קולגן ואלסטין.

• היחלשות של השרירים ורקמות החיבור הקשורה לגיל המטופלת.

• נזק מצטבר לרקמות של רצפת האגן והרחם כתוצאה מנשיאת חפצים כבדים באופן ממושך.

• עודף משקל.

• לידות מרובות.

תסמינים לצניחת רחם

מרבית המטופלות הסובלות מצניחת רחם ומצניחת רצפת האגן מתלוננות על לחץ ובלט באזור הנרתיק. חשוב לזכור כי צניחת רחם משמעותית עלולה לגרום לחסימת דרכי השתן ולזיהומים בדרכי השתן. התסמינים המוכרים והאפשריים לצניחת רחם וצניחת רצפת האגן הם:

• כאבים ותחושת אי נוחות בנרתיק.

• רקמה בולטת מחוץ לפתח הנרתיק.

• תחושת מלאות באזור הנרתיק.

• קושי במתן שתן.

• קושי ביציאות.

• קשיים וכאבים במהלך קיום יחסי מין.

• קושי בהליכה ובפעילות גופנית.

במקרים בהם קיימת צניחת רחם מלווה בתסמינים בקרב נשים אשר סיימו את פרק היילודה ניתן לבצע ניתוח זה בשילוב עם כריתת רחם, בד"כ כריתת רחם ללא כריתת הצוואר (כריתת רחם תת שלמה) עם וללא השחלות בהתאם לגיל המטופלת 

דרכי מניעה של צניחת רחם וצניחת רצפת האגן

במצבים קלים של צניחת רחם וצניחת רצפת אגן לרוב אין צורך בטיפול רפואי. ישנם טיפולי מנע מומלצים באמצעותם ניתן למנוע את תופעת הצניחה הקשה של הרחם ורצפת האגן. טיפולי המנע מבוססים על שינוי באורח החיים כדוגמת הפחתת משקל, הפסקת עישון וחיזוק שרירי רצפת האגן.

לחיזוק שרירי רצפת האגן ישנה חשיבות גבוהה כטיפול מניעתי לצניחת הרחם ורצפת האגן. ישנם טיפולי פיזיותרפיה לחיזוק שרירי רצפת האגן, זהו טיפול מניעתי מומלץ בשלבים ההתחלתיים של צניחת הרחם וצניחת רצפת האגן.
בנוסף, חשוב לבצע תרגילים לחיזוק רצפת האגן לאחר ניתוח שנועד לשיקום רצפת האגן, התרגול שומר את תוצאות הניתוח ומשפר את איכות חייה של המטופלת.

תהליך הבדיקה הגינקולוגית

תהליך הבדיקה הגינקולוגית מבוצע במרפאה של מומחה למיילדות, גינקולוגיה ופוריות. זו שיטת האבחון הפשוטה ביותר וברוב המקרים הגינקולוג יבקש מהמטופלת להשתעל ולעשות תנועות מסוימות על מנת להפעיל לחץ על איברי האגן ולצורך אבחון מדויק יותר. בהתאם לצורך הרופא ישלח את המטופלת לבדיקות אבחנתיות נוספות.

טיפול בצניחת רחם וצניחת נרתיק

טיפול בצניחת רחם וצניחת רצפת האגן מותאם לחומרת המצב והתסמינים. במצבים בהם המטופלת איננה מעוניינת לעבור ניתוח הרופא יכול להמליץ על החדרת תומכן מסיליקון רפואי (פסארי), את התומכן מחדירים לנרתיק כדי למנוע מהרחם ומאיברי האגן לבלוט מהנרתיק. את התומכן מתאימים באופן ספציפי למאפייני המטופלת ובהתאמה לחומרת ולדרגת הצניחה.  

במצבים מורכבים של צניחת רחם וצניחת רצפת האגן הרופא ימליץ על ניתוח. את הניתוח אפשר לבצע בכמה גישות – לפרוסקופיה, ניתוח נרתיק ועוד. 
נשים הסובלות מצניחת כיפת הנרתיק ודפנותיו לאחר כריתת רחם קודמת, עשויות להתאים לניתוח לפרוסקופי המקבע את כיפת הנרתיק לעצם הזנב. הניתוח הנקרא sacro-colpo-pexy מקבע את הנרתיק ומשיבו לעמדתו האנטומית. לאחר החדרת המצלמה והמכשירים הלפרוסקופיים דרך פתחים זעירים בדופן הבטן, מבוצעת הפרדה בין הנרתיק לבין שלפוחית השתן מלפנים והרקטום מאחור, מידת ההפרדה נקבעת ע"י מידת צניחת דפנות הנרתיק. בהמשך מוחדרת לחלל הבטן רצועת  רשת סינטטית אשר מקובעת לכיפת הנרתיק ע"י תפרים נספגים ולעצם הזנב ע"י סיכות ניתוחיות.   

ניתוח לתיקון צניחת הנרתיק ניתן לביצוע בגישה לפרוסקופית, בהרדמה כללית עם משך אשפוז קצר כ 24-48 שעות והחלמה מהירה.
שיעור ההצלחה של ניתוח לתיקון צניחת הנרתיק הינו  80-90% ותלוי בין השאר בגורמי סיכון ניתוחים קודמים מחלות נלוות ועוד. 

תהליך ניתוח לטיפול צניחת רחם

ניתוח זה דומה לקודם אך במהלכו מבוצעת כריתת הרחם בגישה לפרוסקופית, הרחם מוצא מחלל הרחם עי מכשיר מיוחד (מורסליטור) ולאחר סיום שלב זה מבוצע הקיבוע הפעם לא לכיפת הנרתיק אלא לגדם הצוואר, בעזרת הרשת וקיבועה לעצם הזנב.

ניתוח זה מבוצע בגישה לפרוסקופית ומאפשר שילוב של כריתת הרחם יחד קיבוע לאורך זמן. שביעות הרצון הכוללת כאמור גבוהה, כולל שיפור בתפקוד שלפוחית השתן ותפקוד מיני.

ניתוחים אלו כפי שהוזכר דורשים מיומנות וניסיון ואינם נעדרי סיבוכים כולל  סיבוכי הרדמה כמו בכל ניתוח לפרוסקופי, זיהומים בדרכי השתן או בכיפת הנרתיק, תחושת אי נוחות ודחיפות ותכיפות במתן שתן, סיבוכים חמורים כגון פגיעה באיברים שכנים כגון שלפוחית השתן שופכן או מעי >1%, דימום המצריך מתן דם>1% או סיבוך טרומבואמבולי <1%

בעבר ניתוחים אלו הצריכו פתיחת בטן והיו מלווים במהלך החלמה ארוך וצורך מוגבר במשככי כאבים, כיום מבוצעים ניתוחים אלו בגישה לפרוסקופית ניתוחים ומבוצעים ע"י צוות רב תחומי.

 

המאמר נכתב על ידי :  

פרופ' דוד סוריאנו הינו מומחה למיילדות, גינקולוגיה ופוריות.
מנהל את מרכז המומחים לרפואת נשים ברמת החייל, 4women, מנתח בכיר באסותא וב-HMC  ובבי"ח רפאל. פרופ' סוריאנו מומחה בתחום הכירורגיה הגינקולוגית, מבצע היסטרוסקופיות אבחנתיות וניתוחית מזה למעלה משני עשורים.  

השאירי פרטים ונחזור אליך

לקריאה נוספת

כריתת שחלות

כריתת שחלות

כריתת שחלות עשויה לנבוע עקב מנוכחות ממצא שחלתי כגון ציסטה פרסיסטנטית הדורשת בירור היסטולוגי, אבצס, אנדומטריומה, או כפעולה מניעתית במקביל לכריתת רחם מסיבות שונות.  אחת הסיבות השכיחות להמלצת כריתת שחלות הינה הימצאות בקבוצת סיכון לפתח מחלת סרטן שד או שחלות. במקרים רבים הדרך המומלצת היא הגישה הלפרוסקופית על יתרונותיה הרבים.

קרא עוד »

טיפול לפרוסקופי בנישה

מה הטיפול ב"נישה"
בנשים הסובלות מדימומים לא סדירים בנוכחות "נישה" הטיפול המוצע הוא  בד"כ טיפול בהיסטרוסקופיה. היסטרוסקופ הוא סיב אופטי המוחדר לחלל הרחם דרך הנרתיק ומאפשר טיפול ב"נישה" וצריבת רירית הרחם שהצטברה שם. צריבה או הסרה של רירית הרחם שהצטברה ב"נישה". ניתוח זה יעיל במקרים רבים ומסייע לטיפול בדימומים הלא סדירים.

קרא עוד »

הטיפול בהריון חוץ-רחמי

הריון חוץ רחמי עלול לסכן את חייה של האישה. לעיתים נדרשת פעולה דחופה לשם הפסקת הדימום הנלווה להתפתחות הריון בחצוצרה. הלפרוסקופיה משמשת כגישת הבחירה בטיפול בהריון חוץ רחמי מזה שנים, בעזרתה ניתן לאבחן את הימצאות ההריון בחצוצרה במהירות ע"י החדרת סיס אופטי לחלל הבטן וביצוע פתיחת החצוצרה ושאיבת ההריון או כריתת החצוצרה במהירות.

קרא עוד »

שיקום חצוצרות

על מנת להרות באופן טבעי יש צורך בלפחות חצוצרה אחת תקינה. זיהומים באגן, ניתוחי אגן קודמים, אנדומטריוזיס הינן סיבות נפוצות לפגיעה בתפקוד החצוצרה. ניתן לזהות חוסר פיזור בחצוצרה עי צילום רחם ולעיתים ניתן להעריך את מצב החצוצרות רק ע״י ביצוה לפרוסקופיה.

קרא עוד »

כריתת ציסטה שחלתית- כל מה שרצית לדעת

הטיפול: הטיפול בציסטה שחלתית תלוי בגיל האישה ובמצבה הרפואי, בתלונותיה כמובן במאפייני הממצא. אפשרויות הטיפול הן מעקב בלבד עם או ללא טיפול בגלולות בעיקר במקרים של ציסטה תפקודית, או טיפול כירורגי. הטיפול הכירורגי שמור למקרים בהם מדובר בחשד כי מדובר בציסטה גידולית, במקרים של תסמינים, בעת חשד לאנדומטריוזיס, וכמובן בעת בירור ממצא שחלתי פרסיסטנטי אשר דורש בירור היסטולוגי.

קרא עוד »

כריתת שרירן (מיומה) בלפרוסקופיה

האם ניתן לכרות שרירן בלפרוסקופיה ניתוחית? בעזרת המכשור הלפרוסקופי ניתן לכרות שרירן ללא פתיחת בטן. הלפרוסקופיה הניתוחית מתאימה בעיקר במצבים של שרירן בודד, בגודל עד 8 ס"מ בדופן הרחם בד״כ בנשים בגיל הפוריות.

קרא עוד »

אנטומיה של האגן

הלפרוסקופיה מאפשרת הסתכלות ישירה ללא פתיחת בטן על איברי האגן. בעזרת סיב אופטי המוחדר דרך הטבור ניתן לראות בהגדלה ובפרטי פרטים את אברי האגן.

קרא עוד »

הטיפול הלפרוסקופי באנדומטריוזיס

הלפרוסקופיה הינה כלי הבחירה באבחנה מדויקת של אנדומטריוזיס מיקומה ודרגת חומרתה ומאפשרת טיפול כירורגי במחלה ללא פתיחת בטן. הטיפול הלפרוסקופי יעיל אך דורש ניסיון ומיומנות ותלוי בעיקר בחומרת המחלה

קרא עוד »
גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן