חיפוש

גינקולוגיה כללית

פורסם ע"י: פרופ' דוד סוריאנו

פורסם ע"י: פרופ' דוד סוריאנו

פרופ' דוד סוריאנו הינו מומחה למיילדות, גינקולוגיה ופוריות. מנהל המרכז 4women.

אנדומטריוזיס

אנדומטריוזיס הינה מחלה נפוצה בקרב נשים בגיל הפוריות הסובלות מכאבים במהלך הווסת, כאבים במהלך קיום יחסים, דימום מוגבר ובעיות פוריות. חלקן מפתחות אנדומטריומה – ציסטה שחלתית. לצורך טיפול מיטבי באנדומטריוזיס יש לפנות למומחה לאנדומטריוזיס על מנת לעבור בדיקה מקיפה והערכה.

ייעוץ אונליין לאנדומטריוזיס
מה זה אנדומטריוזיס?

הרקמה הנורמאלית בתוך הרחם נקראת רירית רחם או אנדומטריום. כאשר רקמה הדומה לרירית הרחם גדלה מחוץ לרחם המצב נקרא אנדומטריוזיס. האזורים הנפוצים ביותר לגדילה של רקמת אנדומטריום מחוץ לרחם הם איברי הרבייה: שחלות, חצוצרות, ורחם. אחד המקומות הנפוצים ביותר הינן השחלות בהן מופיעה ציסטה שחלתית אנדומטריומה, רקמת אנדומטריום יכולה להופיע גם באיברים נוספים שנמצאים בקרבה אנטומית לאברי הרבייה כגון: שלפוחית השתן, המעי הגס והרקטום. לעיתים נדירות ניתן למצוא רקמת רירית אקטופית אפילו במקומות מרוחקים כגון ריאות ומח.

רקמת רירית הרחם מגיבה לשינויים הורמונליים שמופיעים במהלך המחזור החודשי. גם רקמת רירית הרחם שנמצאת מחוץ לרחם מגיבה לשינויים הורמונליים אלו.  כאשר רקמה זו תדמם באיזור בו היא ממוקמת היא יכולה לגרום להיווצרות הידבקויות לאיברים סמוכים, ציסטות (חללים מלאים בנוזל חום שוקולדי ) הנקראת אנדומטריומה ורקמת צלקת מסביב למוקדים. למע החיסונית תפקיד חשוב ביצירת המחלה.

כיצד מתפתח אנדומטריוזיס?

לא ידועה הסיבה מדוע נשים מסוימות מפתחות תופעה זו ונשים אחרות לא, וקיימות תיאוריות רבות בנוגע למנגנון יצירת רקמות חוץ רחמיות אלו. ברור היום כי מדובר בנטייה גנטית (אפיגנטית) וכי קיימות צורות שונות חלקן ללא ספק מולדות.  ראה מנגנוני יצירת המחלה יחד עם זאת ברור כי ישנן שלוש וריאציות של מחלה זו לפחות: המחלה השחלתית המאופיינת בהופעת ציסטה שחלתית אנדומטריומה, מחלה מוקדית לדוגמא מוקד רקטווגינלי או מוקד הבולט לשלפוחית השתן  והשלישית המחלה פריטונאלית: מוקדים שטחיים יחסית המכסים את קרום הצפק. כמובן שניתן לראות שילובים של שנים או כל ההופעות השונות.

מה הם התסמינים של אנדומטריוזיס? 

התלונה השכיחה ביותר הינה כאבי מחזור, כאבים במהלך הווסת אשר גורמים לפגיעה באיכות החיים, משתקים ודורשים שימוש במשככי כאבים. ישנן נשים אשר ניתן למצוא מוקדי אנדומטריוזיס או ציסטה שחלתית אנדומטריומה ואינן סובלות מסימפטומים. לעיתים קרובות האבחנה נעשית עקב הימצאות ציסטה שחלתית, עכורה, אנדומטריומה בבדיקה שיגרתית או תוך כדי פנייה למיון או לעיתים קרובות תוך כדי טיפולךי פוריות, אין קשר ישיר בין חומרת המחלה ופיזור המוקדים לבין מידת הסבל והכאבים אך נמצא קשר בין משך האיחור באבחנה למידת הפגיעה באיכות החיים ולפגיעה בפוריות.  בין הסימפטומים השכיחים:

  1. כאבי אגן כרוניים

  2. כאבי גב קשים לפני ובמהלך המחזור החודשי.

  3. התכווציות בטניות חזקות מאוד בזמן הדימום.

  4. כאבים בזמן יחסי מין.

  5. הפרעות במערכת העיכול כגון: עצירות, כאבים בזמן יציאה, שלשולים המופיעים בעיקר בזמן המחזור החודשי. לעיתים אך דימום רקטלי בזמן הווסת.

  6. כאבים במתן שתן, או דחיפות במתן שתן בעיקר בזמן המחזור החודשי.

  7. אי פוריות.

אבחנה של אנדומטריוזיס

ניתן לחשוד בתופעה זו כאשר מופיעים הסימפטומים שתוארו לעיל. סיפור משפחתי אצל האם או אחות עשויים לסייע. בבדיקה גינקולוגית ומישוש אברי האגן ניתן לזהות רגישות ניכרת, ציסטה שחלתית- אנדומטריומה או מוקדים עמוקים. העדר ממצאים בבדיקה גינקולוגית או בדיקת אולטראסאונד אינם שוללים אנדומטריוזיס. יש צורך בניסיון ומיומנות על מנת למשש מוקדים עמוקים. בדיקת אולטראסאונד הנעשית עי מומחה בתחום עשוייה לסייע במיקום מוקדים עמוקים ומעורבות איברים נוספים. על סמך הכרת כלל התלונות וממצרי הבדיקה ניתן לקבל מושג על מידת המעורבות והחומרה אך על מנת להגיע לאבחנה מלאה יש לבצע ניתוח הקרוי לפרוסקופיה (החדרת סיב אופטי דרך חתך זעיר בבטן לבדיקת אברי הבטן והאגן). בגישה זו ניתן לראות את המיקום, הגודל, ואת מספר המוקדים הקיימים ניתן לקחת ביופסיה על מנת לאשר את האבחנה. מומלץ כי פעולה זו תבוצע עי מומחה לאנדומטריוזיס בעל ניסיון. 

הטיפול באנדומטריוזיס

הטיפול באנדומטריוזיס תלוי בגורמים רבים והוא מכוון להעלמת התסמינים, שיפור איכות חיים, פתרון בעיית אי הפוריות ובעיקר שמירת בריאותה הכללית של המטופלת.  קיימים היום טיפולים  תרופתיים בעיקר הורמונליים שמקלים על הסימפטומים ע״י מניעת ביוץ או מניעת ווסת, אך הטיפול במיטבי נשאר עדיין ביצוע לפרוסקופיה ע"י מומחה בתחום.
הגורמים שמשפיעים על בחירת הטיפול כוללים: גיל האישה, חומרת התסמינים, מעורבות איברים סמוכים, פגיעה ביכולת תפקוד בעיות פוריות ניתוחים קודמים, נוכחות ציסטה שחלתית אנדומטריומה, ועוד.

הטיפול מתחיל במתן סיוע והסבר על המחלה ועל תסמיניה, על הממצאים בבדיקה, כולל עידוד ותמיכה, מתן משככי כאבים, מתן טיפול הורמונלי או ביצוע לפרוסקופיה ניתוחית. 

הטיפול ההורמונלי כולל גלולות למניעת הריון (משולבות אסטרוגן ופרוגסטרון), גלולות המכילות פרוגסטרון בלבד, או שימוש בהתקן תוך רחמי, גלולות אלו מדכאות את הגירוי ההורמונלי לרקמה ומקטינות את הדימום מהרחם ומהרקמה החוץ רחמית במהלך המחזור החודשי. טיפול זה עשוי לשפר כאבים בעיקר במהלך הווסת ו/או הביוץ. טיפול בגלולות אינו יעיל כאשור מדובר על ממצאים ציסטיים גדולים בשחלות אנדומטריומה, ורק ניתוח יביא להסרתן. לעיתים יש צורך במתן זריקות הגורמות להפחתה משמעותית בהפרשת הורמוני המין וגורמים זמנית לדיכוי המוקדים הקלה משמעותית בתסמינים יחד עם תופעות לוואי הדומות לאלו המופיעות בגיל המעבר, ניתן לטפל בתופעות לוואי אלו ע״י מתן אסטרוגן במינון נמוך.

מהו משך ההשפעה של טיפולים אלו?

הטיפול בתסמינים עי משככי כאבים או גלולות מציעים הקלה זמנית של הסימפטומים ואינם מביאים לריפוי. התסמינים בד״כ שבים ומופיעים זמן קצר לאחר הפסקת הטיפול ההורמונלי. כיום ההמלצה לטיפול בקרב נשים הסובלות מתסמינים קשים ואו ממצאים משמעותיים לעבור ניתוח ובהקדם לפני החמרה ומעורבות איברים נוספים. גם לטיפול הניתוחי קיימות מגבלות ולא תמיד ניתן להסיר ניתן לרפא לחלוטין נשים הסובלות מאנדומטריוזיס ללא ניתוח מקיף. הניתוח לכריתת ציסטה מסוג אנדומטריומה דורש ניסיון רב ומיומנות על מנת לא לפגוע ברזרבה השחלתית. ידוע שטיפול עי גלולות מסוג זה או אחר עשויים להקל אך לא יגרמו לממצא ציסטי גדול אנדומטריומה להעלם 

אנדומטריוזיס וכאב

כאב במהלך הווסת מאפיין נשים ונערות הסובלות מאנדומטריוזיס. כאבים אלו פוגעים באיכות החיים, בתפקוד היומיומי ובלימודים, פוגעים בקריירה וביחסים הבין אישיים. התסמינים כוללים כאב אגני, כאבי מחזור עזים, כאבים בעת קיום יחסים, כאבי אגן כרוניים, ולעיתים כאבים במהלך יציאות או מתן שתן. לצערנו קיים איחור משמעותי באבחון ובהגשת טיפול מיטבי. מתי יש לפנות למומחה? מה הסיבות לכאבים העזים? מה ניתן לעשות?

מידע נוסף »

שאלות שכיחות באנדומטריוזיס

נשים רבות סובלות במשך שנים מתסמיני אנדומטריוזיס ללא אבחנה ברורה, במקרים רבים גם לאחר העלאת חשד לאנדומטריוזיס נדחה הטיפול המיטבי עד להשגת הריון. במקרים רבים קיימת פגיעה משמעותית באיכות החיים וסכנה לפגיעה באיברים חיוניים פנייה למומחה לאנדומטריוזיס בשלב מוקדם חשובה וחיונית להנרכת מצב המטופלת ולשם קביעת מדיניות טיפולית.

מידע נוסף »
אנדומטריוזיס תזונה

אנדומטריוזיס ותזונה

אנדומטריוזיס ותזונה- לתזונה חשיבות רבה והינה חלק בטיפול להפחתת תסמינים ושיפור איכות החיים של נשים הסובלות מאנדומטריוזיס. יש להכיר את המאכלים מהם יש להמנע, אלו המומלצים וחיוניים, אלו המשפרים תפקוד מערכת העיכול ואלו המסייעים למנגנון החיסוני. אנדומטריוזיס שהינה מחלה דלקתית מהווה אתגר אבחנתי אך לא פחות טיפולי, ידוע כיום כי תזונה מהווה מרכיב חשוב בטיפול בנשים הסובלות מתסמיני מחלת אנדומטריוזיס.

מידע נוסף »

יומן תסמיני אנדומטריוזיס

חלק חשוב קביעת האבחנה והטיפול באנדומטריוזיס תלוי בהיכרות עם תלונותייך ודרגת חומרתן. אנא השתמשי ביומנך לקביעת מועד הופעת התסמינים וחומרתם. בבואך לייעוץ אנא הציגי יומן זה אשר חשיבותו רבה.

מידע נוסף »

האם אני סובלת מאנדומטריוזיס?

האם את סובלת מאנדומטריוזיס?  בחני את עצמך!!

באם את סובלת מכאבים עזים בזמן הווסת, כאבי מחזור חזקים,  דימום מוגבר או כאבים בזמן קיום יחסים הרי שיש הכרח לפנות לבדיקה.  קיימות צורות שונות למחלת אנדומטריוזיס ולכן חשוב להכיר את כלל תלונותייך.

מידע נוסף »

אנדומטריוזיס- איחור באבחנה

אנדומטריוזיס הינה מחלה הפוגעת בנשים צעירות וגורמת לפגיעה באיכות החיים, פגיעה בפריון, ומשפיעה על כל אורחות החיים. האיחור האבחנה משמעותי וגורם נזק רב ולעיתים בלתי הפיך. יש צורך במאמץ רב לשם הגברת המודעות למחלה,הכרת תסמיניה, התייחסות נאותה לתלונות המטופלות יחד עם המשך המחקר ושיפור הטיפול.

מידע נוסף »

אנדומטריוזיס במתבגרות

אנדומטריוזיס מוכרת כמחלה של גיל הפריון, שנפוצה בעיקר בקרב נשים בנות 25 שנה ויותר. לאחרונה נצפתה עלייה בהיארעות אבחון המחלה בקרב מתבגרות. אנדומטריוזיס בקרב מתבגרות מתאפיין בכאבי אגן כרוניים, בנוסף לכאבים המחזוריים, שמאפיינים את המחלה בקרב נשים מבוגרות יותר. הימשכות הכאבים, על אף טיפול ממושך עם גלולות למניעת הריון ותרופות נוגדות דלקת, מרמז על נוכחות של אנדומטריוזיס ומצריך ביצוע אבחון בעזרת לפרוסקופיה.

מידע נוסף »

אנדומטריוזיס – הבנת מנגנוני המחלה

הכול בגלל מתיל קטן… אנדומטריוזיס הינה מחלה דלקתית תלוית – אסטרוגן הפוגעת ב- 5-10% מאוכלוסיית הנשים בגיל הפוריות בארה"ב. המחלה מוגדרת כמצב, שבו רקמה דמוית אנדומטריום משגשגת מחוץ לחלל הרחם בעיקר בפריטוניאום האגני ובשחלות. התסמינים המרכזיים הם כאבי אגן כרוניים, כאבים בזמן קיום יחסי מין ואי פריון.

מידע נוסף »
גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן