הטיפול הנטורופתי
אנדומטריוזיס הינה מחלה מורכבת ובעלת השפעה רב מערכתית. תחושת הכאב במהלך הווסת, בעת קיום יחסים, ואי הנוחות המתמדת באגן מלווה לעיתים קרובות בתסמינים סיסטמיים נוספים כגון הפרעות עיכול, שינוים במצב רוח, עייפות וחולשה חיסונית.
הטיפול במחלה דורש גישה רב צוותית המשלבת גישות טיפוליות שונות וגם לטיפול הנטורופתי מקום בטיפול במחלה הכרונית. הטיפול הנטורופתי עשוי להקל על התמודדותה של המטופלת בהתמודדות עם הכאב, הפרעות עיכול וחולשה , לשפר את מצבה לקראת ולאחר ניתוח ולשפר את איכות חייהן של אלו הנמצאות בטיפול פריון או הסובלות מאי סבילות לתכשירים הורמונאליים.
מהן מטרות הטיפול הנטורופתי באנדומטריוזיס
הטיפול מתמקד בהפחתת התהליך הדלקתי, איזון הורמונלי ע"י הפחתת רמות האסטרוגן, תמיכה בתהליכי הפינוי של הגוף, כבד ומערכת עיכולוחיזוק מערכת החיסון.
מטרה נוספת היא טיפול תומך בהפרעות הפוריות באנדומטריוזיס.
בנוסף מתמקד הטיפול במצבי בריאות נוספים כגון הפחתת תופעות הלוואי של המחלה/ הטיפול ההורמונאלי כגון אוסטיאופורוזיס, הפרעות שינה, גלי חום, דיכאון ועוד.
טיפול נטורופתי במרכיב הכאב באנדומטריוזיס
הכאב באנדומטריוזיס נגרם עקב התהליך הדלקתי הכרוני, הפרשת ציטוקינים ויצירת נוגדנים יחד עם שגשוג יתר של תאי עצב. הפרשת יתר של פרוסטגלנדינים גורמת ליצירת כאב עוויתי של המעיים והשלפוחית. בנוסף, התמקדות בתקינות מערכת העיכול – יכולת פירוק, עיכול וספיגה של רכיבי מזון חיונית לצורך התמודדות נאותה עם כאבים.
התוכנית הנטורופתית מעלה את צריכת נוגדי החמצון החיוניים להפחתת תחושת הכאב, מעלה את צריכת חומצות שומן חיונית (אומגה 3 ואומגה 6), ההמלצות כוללות הפחתת מזונות המכילים שומני טראנס המגבירים תהליך דלקתי. מחקרים שונים הראו הפחתה משמעותית בתחושת הכאב בעת הוצאת החיטה מן התפריט. מעניין לציין כי החזרת החיטה לתפריט היומי, גרמה להישנות הכאבים.
טיפול נטורופתי מערכתי באנדומטריוזיס
אנדומטריוזיס הינה מחלה סיסטמית הקשורה לתפקוד המערכת החיסונית, נשים עם אנדומטריוזיס סובלות בשיעור גבוה יותר מאלרגיות, פריחות, מיגרנה ועוד. מערכת חיסון הפועלת באופן מיטבי חיונית, כך גם לגבי מערכת העיכול – כלומר להפחתת סטרס לא רק ברמה הנפשית, אלא עומס מיותר דרך מזון לקוי, אלרגיות למזון וכד'.
א. תקינות מערכת עיכול – לצורך טיפול מיטבי תזונה מאוזנת אינה מספקת, לעיתים הגוף אינו מעכל וסופג באופן תקין את רכיבי המזון.טיפול במערכת עיכול חיוני, היות ורכיבי המזון עובדים על תפקוד כל תא ותא, ייצור הורמונים ואנזימים. במסגרת הטיפול יש להתייחס לתפקוד הכבד, תקינות פלורה המעיים, צריכת סיבים תזונתיים. לעיתים יש צורך בתוכנית דטוקסיפיקציה על מנת לשפר את תפקוד מערכת העיכול.
ב. תקינות מערכת החיסון – מערכת החיסון מפקחת על התמודדות הגוף עם חיידקים, וירוסים, פסולת תאים ורקמה מסתננת כדוגמת אנדומטריוזיס. לצורך תמיכה במערכת החיסון חשוב לצרוך תזונה עשירה ברכיבי מזון חיוניים. לחיזוק התפקוד החיסוני נחוץ מזון עשיר בנוגדי חמצון ,כגון ויטמיני A,C,E , סלניום, נמליץ על הפחתת סוכרים בתזונה. כמו כן, חיוני לשלול מחלות חיסוניות נלוות כגון נוכחות נוגדנים עצמיים לבלוטת התריס (בתת פעילות בלוטת התריס), מחלת הצליאק, זיהומים במערכת השתן והמין, כמו כן לבדוק רמות הורמונים סטרואידליים.
ג. איזון הורמונאלי – אנדומטריוזיס קשורה בעודף אסטרוגן מול פרוגסטרון. הן עקב ייצור מקומי של אסטרוגן והן עקב חוסר רצפטורים לפרוגסטרון במוקדים.
הדימום הוסתי, הביוץ או באופן כרוני במהלך כל המחזור– מהווים מקור לכאב עז ולהפרעה משמעותית באיכות החיים. לאור נתונים אלה מרכיב מאוד משמעותי בטיפול הוא איזון המערכת ההורמונאלית, הן ע"י תזונה והן ע"י פורמולות צמחיות.
ד. טיפול בגורם הסטרס – סטרס כרוני המתלווה למחלה אנדומטריוזיס ואף מגביר את תסמיניה.
מלבד כאבים והפגיעה באיכות החיים, נושא הפוריות העלולה להיפגע, הפגיעה בקריירה והלחץ המתמיד עקב דחיית הריון אל מול קריירה, לחץ הקשור לעבודה, אמביוולנטיות חברתית – להיות רעיה/אמא/אישה או להיות אשת קריירה . מקורות אלה יוצרים לחץ ובעקבותיהם מוגברים התסמינים באנדומטריוזיס.
הביצה והתרנגולת
אנדומטריוזיס סימפטומטי יוצר בעצמו סטרס דרך הכאב העז, המשתק. ללא הקלה משמעותית הכאב גורם לדיכאון וחוסר תקווה. נוצר מעגל קסמים – כאב כרוני מגביר מצבים פיזיים כגון דלקת, כאב, אוטואימוניות, הצרות זרימת הדם ומתח שרירי.
התוכנית הנטורופתית מתאימה גם לסוגי כאב כרוני נוספים כגון כאבי ראש, כאבי גב, דלקות פרקים, פיברומיאלגיה.
הכלים העיקריים בתוכנית המשלבת גוף ונפש הם: ניהול יומן כאב החושף את הגורמים מעוררי כאב, שינוי תפיסת הכאב ע"י שיח פנימי חיובי , הרפיה ודמיון מודרך – שיטות מומלצות הן הנשימות, מדיטציה, סוגסטיה חיובית, יוגה, מתיחות, הרפיה מתקדמת ושיטות לסריקת הגוף.
כלים נוספים בטיפול הנטורופתי.
תוספי מזון
השימוש בתוספים נועד לתמוך במערכות הגוף השונות. התוספים השכיחים בטיפול באנדומטריוזיס הם מולטי ויטמין, שמן נר הלילה ושמן דגים, פרוביוטיקה, אבץ, אנזימי עיכול .
לפני השימוש יש להתייעץ עם איש מקצוע.
צמחי מרפא
הפורמולות הצמחיות באות לתת מענה הן להיבט ההורמונאלי והן להיבטים נוספים כגון איזון מערכת חיסון, איזון מערכת עיכול, תפקודי כבד, איזון מערכת העצבים, טיפול בסטרס וכו'.
צמחים לדוגמה – אסטרגלוס, הידרסטיס, אנג'ליקה סינית, RUBUS (פטל),VITEX .
לפני השימוש בצמחי מרפא יש להתייעץ עם איש מקצוע.
לסיכום
הטיפול הנטורופתי מקל במצבים רבים על תחושת הכאב, עצירות, אי נעימות במערכת העיכול, הפרעות הורמונאליות, הפרעות שינה, דכדוך ושינוים במצב הרוח המתלווים לאנדומטריוזיס.
ביבליוגרפיה:
Domar A.D. Dreher H., Healing mind, healthy woman, 1997, Delta Book.
LauersenN.H. De Swaan C., The endometriosis answer book, 1988, Ballantine Books.
Shepperson Mills D. Vernon M., Endometriosis a key to healing and fertility through nutrition, 2002, Thorsons.